Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do ok. 1 tygodnia.
Składniki na ok. 27 sztuk:
200 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych)
50 g masła
2 białka (najlepiej z jajek rozmiaru M o temp. pokojowej)
120 g drobnego cukru do wypieków
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
Ubite białka wymieszać delikatnie szpatyłką lub łyżką z chłodnymi wiórkami kokosowymi. (Masa jest dość gęsta).
Wykładać łyżeczką na dwie bachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane. (Powinno wyjść ok. 26- 27 sztuk).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Witam, kokosanki robiłam na urodziny synka.
300g wiórków, 3 jajka i ok 90g cukru - cukru można dać mniej bo one są i tak słodkie.
Pierwsza porcja 180 °C, 14 min - spody i boki spieczone
Druga porcja 160 °C, 12 min - wszystko ok
Polecam sprawdzać od 10 min., czy się przypadkiem nie za szybko rumienią :)
Witam, przepis świetny a kokosanki smakowite. Ja od razu zrobiłam 2 porcje. Ale zastosowalam mniej cukru bo 200 gram i wyszły idealne dodatkowo zwiększyłam ilość białek do 6. Oto rezultat :)
Kokosanki jak zwykle super wyszły. Przepis wyśmienity.A dla tych co się im nie udało i się rozsypalo: Ważne jest też jakich wiórków użyjecie. Czasem można kupić np. w Lidlu albo w netto jakieś " No name" byle jakie. Najlepsze są z Bakalanda bo są wilgotne i 200 gram wiórków objętościowo trochę mniej jest niż te wysuszone z w/w dyskontow. Także żeby wyszły dobre nie oszczędzajmy i wybieramy dobre gatunkowo produkty
Masa wyszła mi nieco sypka... Łyżką trudno było coś uformować, więc uformowałem ręcznie :) Gdzie mogłem zrobic błąd? Może stało sie tak dlatego, że wsypałem kokos na raz do masła?
Właśnie zrobiłam bo przepis prosty,mało składników potrzeba i co... wyszły doskonałe!!! Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem! Jedynie uważałam podczas pieczenia bo użyłam wiatraka,więc upiekły się ciut szybciej. Ja jednak nie wyciągałam ich z piekarnika odrazu po wyłaczeniu,pozostawiłą jeszcze na kilka minut. Wyszły chrupkie z wierzchu i miękkie w środku. podczas jedzenie środek robi się soczysty. Naprawde smaczne! Polecam!!!
Moje sie rozplynely. Bialko bylo dobrze ubite. Masa kokosowa z maslem zimna. Jak kladlam do piekarnika mialy ksztalt. Smaczne ale plaskie. Dodalam jak ktos sugerowal 9Og cukru. Byly slodkie.
Najgorsze "kokosanki" jakie robiłam. Przy tej gramaturze masa jest tak rzadka że ciastka się rozlewają. Jeśli chcecie dobre kokosanki a nie kokosową breje to radzę dodać co najmniej 250g wiórków.