Kruche ciasteczka

412 Komentarzy
Kruche ciasteczka

Proste, kruche ciasteczka maślane, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.

Możecie wybrać wersję jasną lub kakaową. Ciasteczka kakaowe nie są za słodkie i fajnie smakują polukrowane.

Ciasteczka jasne:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasteczka kakaowe:

  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła, zimnego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć mąkę (lub mąkę z kakao w wersji kakaowej), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Uwaga:

  • Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka Kruche ciasteczka Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 1 lat temu
    Dziękuję serdecznie za przepis. Ciasteczka wyszły pyszne, zniknęły w 10 minut. Muszę zrobić jeszcze więcej, ale to przyjemność.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lily · 1 lat temu
    Mega przepis robiłam raz ale takie pyszne że jeszcze raz muszę zrobić 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Przepisu używam od dawna i dziękuję za niego 😘
    Nawet moja 12-letnia córka robi je sama, trzeba TYLKO czytać i stosować się do wskazówek... nam z 2 porcji wyszło 210 sztuk, takich mniejszych ciastek z foremek do wyciskania (dla dziecka łatwiej).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Czy konieczne jest wkładanie ciasta do lodówki? Można pominąć tą czynność i od razu wykrawać ciasteczka i piec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Ciasteczka są pyszne dzieci je uwielbiają goszczą u nas często w kuchni 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ASIA · 1 lat temu
    Przepis idealny. Jedynie radzę od razu zwiększyć proporcję. Podwoić ilość składników, bo ciut malizną czuć😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 1 lat temu
    Idealny przepis. Wyszły bardzo smaczne 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 lat temu
    Idealne 👍 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 1 lat temu
    Ciasteczka przepyszne i wszystko świetnie mi wyszło. Piekłyśmy z wnusią 4latką. Wyszły 2 blachy świątecznych figurek😘😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nina · 1 lat temu
    Czy ciasto nadaje się do wałkowania na ciasteczka z foremek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justi · 1 lat temu
    Mój ulubiony przepis na ciasteczka🙂 dziś robiłam je z córeczką kolejny raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Nie wiem jakim cudem 3 blach z tego zrobić  bo mi wyszla jedna raptem. Do tego wszystkiego mi się rozpływa i traci fason..Nie wiem co robię Nie tak.. :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mika · 1 lat temu
      Ten przepis powinien być na foremki do wyciskania to tak ale do wałkowania to nieeeee
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 1 lat temu
    Super Przepis Mój 7 latek Zrobił Ciasteczka dla Klasy z okazji Dnia Niepodległości 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 1 lat temu
    Ciasteczka wyszły bardzo ładnie. Polecam piec około 15 minut (wyszły dwie blachy). Polecam gorąco ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 1 lat temu
    Przepyszne i bardzo kruche
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mario · 1 lat temu
    pysznie przygotowane
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Rewelacyjne! Piekłam ciasteczka z różnych przepisów ale ten jest póki co najlepszy! Moje dzieci (prawie dwuletnie bliźniaki) miały naprawdę ogromną frajdę wykrawając je ze mną. Dziękuję i oczywistą oczywistością jest, że polecam ten przepis. Ps. Piekłam dokładnie 12 min, wyszły idealne, lekko zarumienione, kruche. Używałam trzech blach, żeby nie tracić czasu. Gdy jedne się już piekły, razem z dziećmi szykowaliśmy kolejną blachę. Przepis na pyszne ciasteczka i fajnie spędzony czas z pociechami!  Jeszcze raz dziękuję ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 1 lat temu
    Ciasteczka wyszły przepysznie Mam 12 lat i uwielbiam gotować piekłem 15 -18 min polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    szoty robisz · 1 lat temu
    Właśnie się nimi opycham, zrobiłem 3 warianty smakowe, zamiast masła dałem margarynę. Kakaowe, zwykle oblane czekolada i posypane wiórkami kokosowymi oraz zwykłe z wiórkami kokosowymi. Pyszne! SMACZNEGO ŁASUCHY
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Najlepszy przepis jaki znalazłam ! Wczesniej probowalam innych i ten jest rewelacja. Wszystko robilam tak jak w przepisie. Pieklam dokladnie 12 min w 180st. Wyszly mi 3 blachy, 58 sztuk. Z jednego ciasta zrobilam maslane, kakaowe i mieszane. Ciasto w lodowce trzymałam 1.5h. Jak sie nie zmiescilo na blache to resztke znowu wkladalam do lodówki. Do tych co im nie wyszly 3 blachy. Zalezy jakich foremek uzyjecie i ile szt ułożycie na blaszce. Mialam różnej wielkości foremki i układałam tak aby miały trochę miejsca. No i wazne,żeby bylo te 0.5cm grubości ciasta. Masło zimne, jajko zimne. Szybko wyrobiłam i od razu do lodowki. Potem szybko z córką wykrajalysmy i od razu do piekarnika. Tak,żeby ciasto nie zmiękło. Podsumowując...rewelacja!!!! Bedziemy robić je częściej.