Proste, kruche ciasteczka maślane, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.
Możecie wybrać wersję jasną lub kakaową. Ciasteczka kakaowe nie są za słodkie i fajnie smakują polukrowane.
Ciasteczka jasne:
300 g mąki pszennej
150 g masła, zimnego
70 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ciasteczka kakaowe:
270 g mąki pszennej
30 g kakao
150 g masła, zimnego
80 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski przełożyć mąkę (lub mąkę z kakao w wersji kakaowej), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.
Uwaga:
Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.
Przepisu używam od dawna i dziękuję za niego 😘
Nawet moja 12-letnia córka robi je sama, trzeba TYLKO czytać i stosować się do wskazówek... nam z 2 porcji wyszło 210 sztuk, takich mniejszych ciastek z foremek do wyciskania (dla dziecka łatwiej).
Nie wiem jakim cudem 3 blach z tego zrobić bo mi wyszla jedna raptem. Do tego wszystkiego mi się rozpływa i traci fason..Nie wiem co robię Nie tak.. :(
Rewelacyjne! Piekłam ciasteczka z różnych przepisów ale ten jest póki co najlepszy! Moje dzieci (prawie dwuletnie bliźniaki) miały naprawdę ogromną frajdę wykrawając je ze mną. Dziękuję i oczywistą oczywistością jest, że polecam ten przepis. Ps. Piekłam dokładnie 12 min, wyszły idealne, lekko zarumienione, kruche. Używałam trzech blach, żeby nie tracić czasu. Gdy jedne się już piekły, razem z dziećmi szykowaliśmy kolejną blachę. Przepis na pyszne ciasteczka i fajnie spędzony czas z pociechami! Jeszcze raz dziękuję ❤️
Właśnie się nimi opycham, zrobiłem 3 warianty smakowe, zamiast masła dałem margarynę. Kakaowe, zwykle oblane czekolada i posypane wiórkami kokosowymi oraz zwykłe z wiórkami kokosowymi. Pyszne! SMACZNEGO ŁASUCHY
Najlepszy przepis jaki znalazłam ! Wczesniej probowalam innych i ten jest rewelacja. Wszystko robilam tak jak w przepisie. Pieklam dokladnie 12 min w 180st. Wyszly mi 3 blachy, 58 sztuk. Z jednego ciasta zrobilam maslane, kakaowe i mieszane. Ciasto w lodowce trzymałam 1.5h. Jak sie nie zmiescilo na blache to resztke znowu wkladalam do lodówki. Do tych co im nie wyszly 3 blachy. Zalezy jakich foremek uzyjecie i ile szt ułożycie na blaszce. Mialam różnej wielkości foremki i układałam tak aby miały trochę miejsca. No i wazne,żeby bylo te 0.5cm grubości ciasta. Masło zimne, jajko zimne. Szybko wyrobiłam i od razu do lodowki. Potem szybko z córką wykrajalysmy i od razu do piekarnika. Tak,żeby ciasto nie zmiękło. Podsumowując...rewelacja!!!! Bedziemy robić je częściej.