Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.
Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Smacznego.
*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina Pasisz·
5 lat temu
Moje ciacho dzięki za fajny prosty przepis i smacznego :))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia ·
5 lat temu
Nie miałam owoców, dałam dżem truskawkowy, ale ciasto wyszło super, do tego ciepłe mleczko, super.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mmm·
5 lat temu
Świetny przepis, zrobiłam z mrożonymi malinami, dodałam więcej cukru - wreszcie znalazłam idealne drożdżowe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
5 lat temu
Wspaniałe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
5 lat temu
Owoce leśne z mrożonek bez truskawek. Polecam wyrobić ciasto w maszynie do chleba.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna Tomasik·
5 lat temu
Tort również dobry. Jak na pierwszy raz to chyba ladny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna Tomasik·
5 lat temu
Bardzo dobre wyszło jest lekkie i puszyste :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ala·
5 lat temu
Ciacho bardzo dobre puszyste szybko się robi ja dodałam łyżkę cukru więcej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
5 lat temu
Moje pierwsze ciasto drożdżowe. Pycha. Z jagodami..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta ·
5 lat temu
Nie wiem czy mi wyjdzie... Czekam jeszcze. To już moje trzecie podejście do drożdżowego ciasta. Dwa poprzednie wylądowały niestety w śmietniku... Ale się uparłam, bo to moje ukochane ciasto z dzieciństwa, które często piekła moja babcia. Nie umiała żadnego innego, tylko drożdżowe. Było takie pyszne, lekkie i pachniało nim w całym domu... A ja umiem wszystkie inne, tylko nie to. Dam znać, czy wyszło.
Ale już teraz dziękuję za ten jasny i klarowny przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ludka·
5 lat temu
I coooo?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia Sujecka·
5 lat temu
Chciałabym olej zastąpić masłem. Ile powinnam go użyć, żeby nie zepsuć ciasta?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bartek·
5 lat temu
Przede wszystkim to dołączam się do podziękowań za wspaniały przepis, który jest równocześnie napisany przejrzyście i zrozumiale dla nowicjusza.
Drożdżówka z tego przepisu to drugie ciasto które upiekłem w życiu, i pomimo rodzinnych legend, że ten rodzaj ciasta wymaga umiejętności i doświadczenia, zadanie wykonałem ponoć super :D
Na koniec moje spostrzeżenie, że przepis na kruszonkę jest chyba trochę za tłusty (po konsultacjach i analizie innych przepisów), a poza tym kompletnie zawaliłem robiąc wielką kluchę, bo stwierdzenie "zagnieść" było dla mnie jednoznaczne ;) Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Bardzo dobry przepis. Polecam! Kasia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krystek·
6 lat temu
Przepis rewelacyjny. Piekłem ciasto bez dodatków czyli tzw. "chlebek" posmarowany od góry białkiem. Jak na mój debiut to jestem pod wrażeniem moich ukrytych talentów :D Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
6 lat temu
Niestety mnie też wyszedł zakalec. Do tego kruszonka się sypie (nie trzyma się ciasta) pomimo dokładnego odmierzenia składników. Czy mogę prosić o podpowiedź jaki może być powód tej porażki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna·
6 lat temu
(heart) Super przepis-najlepszy z tych ,które do tej pory wykorzystywałam-polecam,pozdrawiam-Grazia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ivo Dosh·
6 lat temu
Przepis doskonały. Często piekę to ciasto. Zwykle bez owoców. Daję mniej cukru. Wychodzi wysokie i puszyste. (Mąka Basia 405). Cukrzykom nie szkodzi. Sprawdziłem. Trzeba tylko zachować umiar w jedzeniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ALINA·
6 lat temu
super wyszło pierwszy raz i SUPER ;-) mniam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
6 lat temu
Zrobiłam....przepis tak prosty że nawet ja jako bojazliwa drożdży zrobiłam to...A wierzcie mi ja piec nie potrafię....I...wyszło mega pyszne ciasto ...moi krytycy kulinarni tylko powiedzieli że mało cukru....Ale dla mnie mega jak na pierwszy raz...serdecznie dziękuję za ten przepis...ps. I nie wyszło gumiaste A zrobiłam w jeden dzień aż trzy...z śliwkami i jabłkiem...polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malwina Broka·
6 lat temu
Rewelacja przepyszne ciasto zjedyne które mogę jeść z cukrzycą po prostu rewelacja
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
6 lat temu
Cukrzycy niestety ciast drożdżowych również jeść nie powinni... :,-(