Puszyste ciasto drożdżowe

276 Komentarzy

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40g świeżych drożdży lub 12g instant*
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Smacznego.

*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina Pasisz · 4 lat temu
    Moje ciacho dzięki za fajny prosty przepis i smacznego :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Nie miałam owoców, dałam dżem truskawkowy, ale ciasto wyszło super, do tego ciepłe mleczko, super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mmm · 4 lat temu
    Świetny przepis, zrobiłam z mrożonymi malinami, dodałam więcej cukru - wreszcie znalazłam idealne drożdżowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Wspaniałe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    Owoce leśne z mrożonek bez truskawek. Polecam wyrobić ciasto w maszynie do chleba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Tomasik · 4 lat temu
    Tort również dobry. Jak na pierwszy raz to chyba ladny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Tomasik · 4 lat temu
    Bardzo dobre wyszło jest lekkie i puszyste :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 4 lat temu
    Ciacho bardzo dobre puszyste szybko się robi ja dodałam łyżkę cukru więcej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Moje pierwsze ciasto drożdżowe. Pycha. Z jagodami..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 4 lat temu
    Nie wiem czy mi wyjdzie... Czekam jeszcze. To już moje trzecie podejście do drożdżowego ciasta. Dwa poprzednie wylądowały niestety w śmietniku... Ale się uparłam, bo to moje ukochane ciasto z dzieciństwa, które często piekła moja babcia. Nie umiała żadnego innego, tylko drożdżowe. Było takie pyszne, lekkie i pachniało nim w całym domu... A ja umiem wszystkie inne, tylko nie to. Dam znać, czy wyszło.
    Ale już teraz dziękuję za ten jasny i klarowny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia Sujecka · 4 lat temu
    Chciałabym olej zastąpić masłem. Ile powinnam go użyć, żeby nie zepsuć ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 4 lat temu
    Przede wszystkim to dołączam się do podziękowań za wspaniały przepis, który jest równocześnie napisany przejrzyście i zrozumiale dla nowicjusza.
    Drożdżówka z tego przepisu to drugie ciasto które upiekłem w życiu, i pomimo rodzinnych legend, że ten rodzaj ciasta wymaga umiejętności i doświadczenia, zadanie wykonałem ponoć super :D
    Na koniec moje spostrzeżenie, że przepis na kruszonkę jest chyba trochę za tłusty (po konsultacjach i analizie innych przepisów), a poza tym kompletnie zawaliłem robiąc wielką kluchę, bo stwierdzenie "zagnieść" było dla mnie jednoznaczne ;) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Bardzo dobry przepis. Polecam! Kasia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystek · 4 lat temu
    Przepis rewelacyjny. Piekłem ciasto bez dodatków czyli tzw. "chlebek" posmarowany od góry białkiem. Jak na mój debiut to jestem pod wrażeniem moich ukrytych talentów :D Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Niestety mnie też wyszedł zakalec. Do tego kruszonka się sypie (nie trzyma się ciasta) pomimo dokładnego odmierzenia składników. Czy mogę prosić o podpowiedź jaki może być powód tej porażki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 lat temu
    (heart) Super przepis-najlepszy z tych ,które do tej pory wykorzystywałam-polecam,pozdrawiam-Grazia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivo Dosh · 4 lat temu
    Przepis doskonały. Często piekę to ciasto. Zwykle bez owoców. Daję mniej cukru. Wychodzi wysokie i puszyste. (Mąka Basia 405). Cukrzykom nie szkodzi. Sprawdziłem. Trzeba tylko zachować umiar w jedzeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ALINA · 4 lat temu
    super wyszło pierwszy raz i SUPER ;-) mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Zrobiłam....przepis tak prosty że nawet ja jako bojazliwa drożdży zrobiłam to...A wierzcie mi ja piec nie potrafię....I...wyszło mega pyszne ciasto ...moi krytycy kulinarni tylko powiedzieli że mało cukru....Ale dla mnie mega jak na pierwszy raz...serdecznie dziękuję za ten przepis...ps. I nie wyszło gumiaste A zrobiłam w jeden dzień aż trzy...z śliwkami i jabłkiem...polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina Broka · 4 lat temu
    Rewelacja przepyszne ciasto zjedyne które mogę jeść z cukrzycą po prostu rewelacja
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 4 lat temu
      Cukrzycy niestety ciast drożdżowych również jeść nie powinni... :,-(