Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.
Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Smacznego.
*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Przepis niedopracowany.. jestem laikiem w pieczeniu, zaczyn zrobilam z 0.5 l mleka .. nie było nigdzie napisane, że resztę należy dodać do maki.. kolejna rzecz to dodać do zaczynu kilka łyżek maki, kilka to ile? Przykro mi, bo naprawdę starałam się aby placek wyszedł, a już widzę, że coś wyszlo nie tak. Szkoda ...
Wszystko jest dobrze napisane, proszę się nie czepiać. Jeżeli robiła Pani z normalnych drożdży to tak jak w punkcie pierwszym drozdże, mleko500ml , cukier i mąki tyle aż powstanie konsystencja gęstej śmietany :) Przepis jest najlepszy w świecie , proszę spróbować jeszcze raz
Tak, jeśli masz suszone drożdże instant to pomijasz punkt 1, ponieważ zaczyn nie jest konieczny. Łaczysz wszystkie składniki jakie są w przepisie, przy czym najlepiej drożdże wymieszać uprzednio z mąką i zagnieść ciasto.
(heart) (h5)Witam serdecznie. Właśnie dzisiaj zrobiłem 1 raz i czekam na efekt .Samo przygotowanie nie jest trudne Teraz piecze się. Mam nowy piec i nie wiem co powoduje jesli w przepisach najczęściej jest podana temp.180stopni mój nowy piec tak jakby za mocno piekł po 10 min ciasto dostaje kolor niemal upieczonego .Piekłam do tej pory na termoobieg może to powoduje szybko dzisiaj piekę bez termoobieg i na 150 stopni z tym przepisem drożdżówki może lepiej jak będzie się piec trochę dłużej ale w małej temp.Ciasto jest już pół godziny ładnie urosło ale nie jest upieczone jak na termoobieg. Po upieczeniu dam znać jaki efekt i smak .
Ciasto zrobiłam ze startą skórką i sokiem z 2 pomarańczy i pokrojonymi suszonymi morelami, rodzynkami i kandyzowaną skórką z limonki (zamiast owoców). Wyszło niesamowicie pyszne i pachnące. Polecam😋
Chciałbym zrobić ciasto z truskawkami ale teraz ciężko o świeże. Czy mogą być mrożone, a jak tak to czy trzeba je odmrażać czy zamrożone, czy Lepiej dać jabłka i jak tak grube mniej więcej plastry owoców dawać.
Dzięki, bardzo dobry przepis, dawno nie robiłam i gdzieś zgubilłam swój, dokładnie o taki mi chodziło, tylko zamiast oleju dałam stopione masło bo lubię jego aromat w drożdżowym, proporcje idealne, ciasto jest mięsiste, nie obsycha szybko, buziaki i wielkie dzięki jeszcze raz
Kazdy zaczvn powinien rosnac do chwili z zacznie opadac i nie ma reguly 10 - 15 mint .to jest blad. Jesli podmoda [ rozczyn ] bedzie nie wyrosnieta , ciasto wlasciwe , bedzie w srodku glinowate i bedzie sie palilo , przy wlasciwej temperaturze.
Ja chyba zrobiłam jeden błąd. Zrobiłam zaczyn. Jednak źle przeczytałam ( z innego przepisu) odczekałam maks 5 minut i do zaczynu dodałam wrzące mleko z margaryna i cukrem. Ciasto w misce ogólnie po wymieszaniu rosło 1,5 godziny. Średnio wyrosło w misce. Teraz ciasto piekę , ale wątpie by mi wyrosło w takim razie :( Następny, razem skorzytam z tego przepisu, lepiej rozpisany krok po kroku