Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.
Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Smacznego.
*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Nie wiem czy mi wyjdzie... Czekam jeszcze. To już moje trzecie podejście do drożdżowego ciasta. Dwa poprzednie wylądowały niestety w śmietniku... Ale się uparłam, bo to moje ukochane ciasto z dzieciństwa, które często piekła moja babcia. Nie umiała żadnego innego, tylko drożdżowe. Było takie pyszne, lekkie i pachniało nim w całym domu... A ja umiem wszystkie inne, tylko nie to. Dam znać, czy wyszło.
Ale już teraz dziękuję za ten jasny i klarowny przepis.
Przede wszystkim to dołączam się do podziękowań za wspaniały przepis, który jest równocześnie napisany przejrzyście i zrozumiale dla nowicjusza.
Drożdżówka z tego przepisu to drugie ciasto które upiekłem w życiu, i pomimo rodzinnych legend, że ten rodzaj ciasta wymaga umiejętności i doświadczenia, zadanie wykonałem ponoć super :D
Na koniec moje spostrzeżenie, że przepis na kruszonkę jest chyba trochę za tłusty (po konsultacjach i analizie innych przepisów), a poza tym kompletnie zawaliłem robiąc wielką kluchę, bo stwierdzenie "zagnieść" było dla mnie jednoznaczne ;) Pozdrawiam!
Przepis rewelacyjny. Piekłem ciasto bez dodatków czyli tzw. "chlebek" posmarowany od góry białkiem. Jak na mój debiut to jestem pod wrażeniem moich ukrytych talentów :D Pozdrawiam
Niestety mnie też wyszedł zakalec. Do tego kruszonka się sypie (nie trzyma się ciasta) pomimo dokładnego odmierzenia składników. Czy mogę prosić o podpowiedź jaki może być powód tej porażki?
Przepis doskonały. Często piekę to ciasto. Zwykle bez owoców. Daję mniej cukru. Wychodzi wysokie i puszyste. (Mąka Basia 405). Cukrzykom nie szkodzi. Sprawdziłem. Trzeba tylko zachować umiar w jedzeniu.
Zrobiłam....przepis tak prosty że nawet ja jako bojazliwa drożdży zrobiłam to...A wierzcie mi ja piec nie potrafię....I...wyszło mega pyszne ciasto ...moi krytycy kulinarni tylko powiedzieli że mało cukru....Ale dla mnie mega jak na pierwszy raz...serdecznie dziękuję za ten przepis...ps. I nie wyszło gumiaste A zrobiłam w jeden dzień aż trzy...z śliwkami i jabłkiem...polecam