Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.
Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Smacznego.
*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Kasiu, myślę, że możesz dodać budyń, ale robiąc cienką warstwę lub małe kleksy. Tak jak napisałam we wstępie to ciasto jest delikatne i nie uniesie za dużego ciężaru.
Z innego przepisu ciasto wychodziło jakieś takie 'ciężkie', natomiast z Twojego przepisu ciasto wyszło lekkie i puszyste :) właśnie o to chodziło ;) jedyna różnica - u mnie czas pieczenia to było 1,5 godziny
Zrobilam i ja i przed chwilka sprobowalam. Jest pyszne a to moje pierwsze ciasto drożdżowe. Przepis zapisalam i od tej pory bede robic to ciasto z różnymi owocami. Dziękuję za przepis ciasto rewelacja! !!!
Jestem zachwycona. Zwykle owoce zatapialny mi się w cieście drożdżowym . Nie tym razem. Zrobiłam dokładnie jak w przepisie . Nie poruszałam owoców mąka , nie musiałam wyrabiać ręka.
Wszystko wyszło super .
Dzięki . Od dzisiaj polubiłam piec drożdżówkę
Dziekuje! Po raz pierwszy wyszlo mi ciasto drozdzowe. Cenna informacja jest rozmiar formy do pieczenia.
Zastosowalem sposob uproszczony - wszystkie (oprocz maki) skladniki wymieszalem mikserem, po czym wlalem je do maki. Uzylem suchych drozdzy. Ciasto wyrabialem robotem kuchennym uzywajac "kratki" (20 min., niskie obroty), a nie "haka" - wydaje mi sie, ze ciasto jest zbyt rzadkie do haka.
czy ciasto po wyłozeniu na blache i daniu wrozonych sliwek ma jeszcze ruszyc sie na blasze czy dac prosto do piekarnika nagrzanego do 180 s?t Z góry dziękuję za pomoc