Puszyste ciasto drożdżowe

276 Komentarzy

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40g świeżych drożdży lub 12g instant*
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Smacznego.

*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 6 lat temu
    Robiłem pierwszy raz i wyszło pyszne, wysokie na około 13 cm. Polecam wszystkim początkującym cukiernikom :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elmirka · 6 lat temu
    Zachęcona dobrymi komentarzami postanowiłam wypróbować Twój przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 6 lat temu
    Ciasto z tego przepisu udaje się zawsze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 6 lat temu
    Witaj. Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło pyszne. Robiłam pierwszy raz. A to moje początki w kuchni. Jestem w szoku, ze mi się udało. Agata
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Witam. A czy można dodać opròcz owocòw budyń?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kasiu, myślę, że możesz dodać budyń, ale robiąc cienką warstwę lub małe kleksy. Tak jak napisałam we wstępie to ciasto jest delikatne i nie uniesie za dużego ciężaru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 7 lat temu
    Przepyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 7 lat temu
    Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Przepis rewelacyjny! Prosty szybki a efekt przepyszny. Ciasto wyszło lekkie i puszyste. To moje pierwsze ciasto drożdżowe!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 7 lat temu
    Z innego przepisu ciasto wychodziło jakieś takie 'ciężkie', natomiast z Twojego przepisu ciasto wyszło lekkie i puszyste :) właśnie o to chodziło ;) jedyna różnica - u mnie czas pieczenia to było 1,5 godziny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 7 lat temu
    Zrobilam i ja i przed chwilka sprobowalam. Jest pyszne a to moje pierwsze ciasto drożdżowe. Przepis zapisalam i od tej pory bede robic to ciasto z różnymi owocami. Dziękuję za przepis ciasto rewelacja! !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 lat temu
    Właśnie wyjęłam drożdżówę z piekarnika. Wyszła pyszna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darunia · 7 lat temu
    To jest ciasto na dużą blaszkę? czy na 20x20?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosik · 7 lat temu
    Pierwszy raz pieklam ciasto drozdzowe ten prxepis jest super wyszlo piekne i smaczne juz poliwa zniknela bo tak wszystkim smakuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 8 lat temu
    Czy ciasto przy dawaniu na blachę ma być lejące sie ...? To moja pierwsza drożdżówka ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 lat temu
    Witam,
    ciasto super puszyste I szybkie w wykonaniu. Jedynie mozna dodac wiecej cukru jesli robi sie samo ciasto bez owocow. :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena Michalow · 8 lat temu
    Jestem zachwycona. Zwykle owoce zatapialny mi się w cieście drożdżowym . Nie tym razem. Zrobiłam dokładnie jak w przepisie . Nie poruszałam owoców mąka , nie musiałam wyrabiać ręka.
    Wszystko wyszło super .
    Dzięki . Od dzisiaj polubiłam piec drożdżówkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 8 lat temu
    Dziekuje! Po raz pierwszy wyszlo mi ciasto drozdzowe. Cenna informacja jest rozmiar formy do pieczenia.
    Zastosowalem sposob uproszczony - wszystkie (oprocz maki) skladniki wymieszalem mikserem, po czym wlalem je do maki. Uzylem suchych drozdzy. Ciasto wyrabialem robotem kuchennym uzywajac "kratki" (20 min., niskie obroty), a nie "haka" - wydaje mi sie, ze ciasto jest zbyt rzadkie do haka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrian · 8 lat temu
    właśnie wyjąłem z piekarnika udało się! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 8 lat temu
    Czy z rabarbarem też można zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wanda · 8 lat temu
    czy ciasto po wyłozeniu na blache i daniu wrozonych sliwek ma jeszcze ruszyc sie na blasze czy dac prosto do piekarnika nagrzanego do 180 s?t Z góry dziękuję za pomoc
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Możesz zostawić jeszcze na ok. 30 minut do podrośnięcia, ale niekoniecznie. Może trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia.