Puszyste ciasto drożdżowe

276 Komentarzy

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40g świeżych drożdży lub 12g instant*
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Smacznego.

*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milka · 5 lat temu
    A czy można z tego ciasta zrobić drożdżówki? Jeśli tak to jak długo je piec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    Chciałabym zrobić to ciasto - bez owoców, a z rodzynkami. Na jakim etapie je dodać? I czy dać po prostu z opakowania, czy może należy je wcześniej sparzyć? I ostatnia kwestia - jest jakiś sposób na w miarę równomierne rozłożenie bakalii w cieście (chodzi mi o to, żeby nie opadły)?Nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej kwestii, będę wdzięczna za poradę. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 5 lat temu
    Witam, czy ciasto po wyrobieniu powinien odstawać od ręki? Za nic nie mogę dojść do tego etapu, nadal jest klejące
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, jest bardzo klejące, jak napisałam w opisie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Michał · 3 lat temu
        Ciasto to kakiś dramat. Kruszonka w tych proporcjach to maź - róbcie na intuicję, kruszonka powinna się kruszyć! Zaczyn zrobiłem z pamięci i wyrósł, ciasto z przepisu i dramat.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuba · 5 lat temu
    Czy ciasto wyciąga się od razu po upieczeniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    BabciaG · 5 lat temu
    Super nie robiłam 10 lat ale polecam palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Choć miałam obawy to zaczyn z pół litra mleka rzeczywiście wyrósł, ciasto dość szybko podwoiło swoją objętość. Po przełożeniu do blachy była ona wypełniona już w 3/4 wysokości. Później urosło jeszcze ok. 4cm, ale pod koniec pieczenia środek się zapadł. Zakalec na szczęście się nie pojawił. 50 minut w piekarniku wystarczyło. Plusem przepisu jest jego prostota, możliwość użycia miksera i to, że ciasto rzeczywiście ładnie rośnie. W smaku jest nieststy jednak takie sobie (3/5) i na mój gust za mało słodkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Robiłam w różnych wersjach:z jabłkami i aronią oraz ze śliwkami. Za każdym razem wychodzi super 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jania · 5 lat temu
    zrobiłam wyszło ok, ale moja babcia podpowiedziała mi zeby dać mniej oleju i 2 jajka wtedy ciasto jest tzw chudsze i lepiej wyrośnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 5 lat temu
    Zrobilam wczoraj poraz pierwszy i wyszło super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlen · 5 lat temu
    Rewelacja. Polecam.Jest bardzo pyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 5 lat temu
    Witam , ile łyżek mąki do zaczynu i ile mleka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ja daję od razu całe mleko i mąki na oko ;) tak z 10 kopiatych łyżek.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Patrycja · 5 lat temu
        500ml mleka do zaczynu tak?😊
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 lat temu
          Tak, możesz użyć np. szklankę mleka i zrobić zaczyn, ale później musisz dodać resztę mleka do ciasta i znowu trzeba mleko podgrzewać, aby było lekko ciepłe. Ja idę na skróty i daję od razu 500 ml mleka i z tego robię zaczyn. Wychodzi na to samo, a mniej pracy ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majka · 5 lat temu
    Super przepis, dziękuję (heart).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krystyna · 4 lat temu
      Super przepis. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 5 lat temu
    Naprawdę wyszło. Moje pierwsze w życiu ciasto drożdżowe. I od razu udane. Dziękuję za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 5 lat temu
    Zapomniałam dodać, że, nie używałam miksera, ale zwykłą łyżką mieszałam. Ciasto miało konsystencję niezupełnie gładką i dość gęstą, ale i tak efekt jak pisałam poniżej. Po prostu jesz i dalej chcesz :):):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 5 lat temu
    Mniam, mniam, pyszne; ale tez do rozczynu dałam trochę mleka, a resztę dodałam do miski razem z rozczynem. A owoce ? W moim przypadku były to jabłka golden decious, bo jestem uczulona na salicylany - a te mogę. Kruszonkę zrobiłam taką grubszą, coś pysznego. Polecam:):):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolka · 5 lat temu
    Ciasto pycha.Tylko ciągle nurtuje mnie pytanie jak z 0,5 litra mleka, łyżki cukru i paru łyżek mąki zrobić rozczyn gęstej śmietany? Ja daję do rozczynu mniej mleka a resztę wlewam później do ciasta. Proszę o wyjaśnienie bo ciasto drożdżowe to mój debiut.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie ma znaczenia. Możesz dodać tyle mąki, aby zaczyn był gęstszy, albo zrobić rzadszy. Chodzi o to, żeby urósł, a dokładna konsystencja nie jest aż tak istotna ;) Możesz robić tak, jak piszesz ;) tylko, że dwa razy musisz ogrzewać mleko. Chyba lepiej raz podgrzać, aby było lekko ciepłe i z całego zrobić zaczyn :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Pierwsze moje ciasto drożdżowe. Polecam! Super szybki przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    wlasnie zrobiłam i nie myslalam ze wyjdzie aż tak wyrośnięte i puszyste. Mega przepis 🤩🤩🤩🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anek · 5 lat temu
    Piekarnik góra dół ale z termoobiegiem czy bez ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Brygida · 5 lat temu
    😆Rewelacja! Pyszne ciasto, łatwo się je robi, zawsze wychodzi. Zrobiłam je z jagodami po prostu obłęd. Polecam wszystkim😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Włodek · 5 lat temu
      Przed chwilą włożyłem do piekarnikaPięknie wyrosło ,zobaczymy jaki będzie finał.Przelozyłem jabłkiem w cienkich plastrach NATO kruszonkę .ale zapach .