Ucierane ciasto orzechowe z zatopionymi w nim całymi, pieczonymi jabłkami. Pieczone jabłka wypełnione są również orzechowym nadzieniem. Ciasto jest soczyste od jabłek i mocno orzechowe.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
9 małych jabłek
Nadzienie:
150g orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
60g płynnego miodu
4 łyżki rumu (lub zamiast alkoholu 4 łyżki soku jabłkowego)
Jabłka umyć, osuszyć, (ja jeszcze je dodatkowo obrałam), ściąć górę jabłka, wydrążyć środek, pozostawiając dno.
Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać. Wymieszać z masłem, cynamonem, miodem i rumem.
Jabłka wypełnić nadzieniem. (Pozostało mi sporo niewykorzystanego nadzienia).
Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Wyciągnąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 25x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty). Osobno wymieszać mąkę z orzechami, cynamonem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać w 2- 3 porcjach do utartej masy jajecznej, mieszając delikatnie tylko do połączenia się składników (szpatułką lub robotem kuchennym na najniższych obrotach).
1/3 ciasta wyłożyć do formy. Ułożyć pieczone jabłka i troszkę wcisnąć w ciasto. Pozostałe ciasto rozłożyć pomiędzy jabłkami tak, aby tylko wystawały odcięte góry jabłek.
Ciasto piec w tej samej temperaturze ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć z pieca i pozostawić w formie do ostygnięcia. Chłodne ciasto wyciągnąć z formy, ciągnąc za papier do pieczenia. Można posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014)
Dzień dobry, czy ilośc proszku dopieczenia można zredukować o połowę? Pytanie nr 2 czy można do ciasta dodać jeszcze dodatkowo tak ze 100g orzechow grubo posiekanych? Dziękuję