Aromatyczna babka jesienno- zimowa. Jest soczysta, dzięki dodatkowi dwóch startych jabłek i pięknie pachnie cynamonem. Łatwa do przygotowania.
Składniki:
360g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 średniej wielkości jabłka
50g orzechów włoskich
3 jajka
150g cukru (oryginał: 200g)
240ml oleju słonecznikowego (lub rzepakowego)
ewentualnie cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Formę na babkę z kominkiem o średnicy ok. 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Odstawić na bok.
Orzechy posiekać nie za drobno.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej.
Wmieszać szpatułką starte jabłka. Kolejno wmieszać delikatnie mieszankę z mąki i posiekane orzechy. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 180°C lub termoobieg: 160°C). Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014)
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
1 lat temu
Czy zamiast oleju można dać roztopione masło?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
2 lat temu
Świetny i prosty przepis. Delikatnie zmodyfikowałam go i nie daję sody, a jabłka po prostu kroję w grubszą kostkę oraz nie żałuję cynamonu😅Pozdrawiam😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna ·
3 lat temu
Babka super,puszysta, pięknie urosła Super przepis😁 Dziękuję 👏👏👏
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
9 lat temu
Naprawdę znakomita babka! Wilgotna, bardzo aromatyczna, z wyczuwalnymi orzechami - świetna nie tylko w okresie jesiennym :) Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
9 lat temu
Niestety, ale w przepisie jest za dużo proszku do pieczenia i sody, niestety jest to bardzo wyczuwalne w smaku babki. Wątpliwa jest też dla mnie ilość mąki... uzyłam jabłek typowych do jabłeczników (mało soczystych) i dałam mąki mniej niż w przepisie, a i tak ledwo udało się wymieszać masę, bo była tak gęsta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
10 lat temu
Joanno wlasnie się wziąłam za tą babke i dopiero doczytalam ze foremka ma miec srednice 22cm. Spod mojej foremki na babke ma ok 16 cm srednicy. Wyjdzie czy przelozyc ciasto do keksowki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Przełóż ciasto do formy i zobacz ile miejsca pozostaje. Mniej więcej przy babkach ciasto powinno zajmować 2/3- 3/4 formy. Musi być zapas, bo babka będzie rosła. W keksówce też możesz piec.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
10 lat temu
Bardzo dobra babka mnie takze wyszla.na drugi raz dodam odrobine miodu.Polecam do upieczenia:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
10 lat temu
Upiekłam wczoraj. Świetna - lekka i nie za słodka. Bardzo szybko i łatwo się ją robi, trzeba tylko zwrócić uwagę żeby starte jabłka równomiernie się rozprowadziły w masie jajecznej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ciastkarka·
10 lat temu
Mmmm..aż śliczna cieknie jak się patrzy na ten wypiek :)