Babka orzechowo- jabłkowa

10 Komentarzy

Babka orzechowo- jabłkowa

Aromatyczna babka jesienno- zimowa. Jest soczysta, dzięki dodatkowi dwóch startych jabłek i pięknie pachnie cynamonem. Łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 360g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 50g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 150g cukru (oryginał: 200g)
  • 240ml oleju słonecznikowego (lub rzepakowego)
  • ewentualnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę z kominkiem o średnicy ok. 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Odstawić na bok.
  3. Orzechy posiekać nie za drobno.
  4. Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  5. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej.
  6. Wmieszać szpatułką starte jabłka. Kolejno wmieszać delikatnie mieszankę z mąki i posiekane orzechy. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  7. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 180°C lub termoobieg: 160°C). Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  8. Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014)

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Babka orzechowo- jabłkowa

Babka orzechowo- jabłkowa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 miesięcy temu
    Czy zamiast oleju można dać roztopione masło? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Świetny i prosty przepis. Delikatnie zmodyfikowałam go i nie daję sody, a jabłka po prostu kroję w grubszą kostkę oraz nie żałuję cynamonu😅Pozdrawiam😁 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Babka super,puszysta, pięknie urosła Super przepis😁 Dziękuję 👏👏👏
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 7 lat temu
    Naprawdę znakomita babka! Wilgotna, bardzo aromatyczna, z wyczuwalnymi orzechami - świetna nie tylko w okresie jesiennym :) Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    Niestety, ale w przepisie jest za dużo proszku do pieczenia i sody, niestety jest to bardzo wyczuwalne w smaku babki. Wątpliwa jest też dla mnie ilość mąki... uzyłam jabłek typowych do jabłeczników (mało soczystych) i dałam mąki mniej niż w przepisie, a i tak ledwo udało się wymieszać masę, bo była tak gęsta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 8 lat temu
    Joanno wlasnie się wziąłam za tą babke i dopiero doczytalam ze foremka ma miec srednice 22cm. Spod mojej foremki na babke ma ok 16 cm srednicy. Wyjdzie czy przelozyc ciasto do keksowki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Przełóż ciasto do formy i zobacz ile miejsca pozostaje. Mniej więcej przy babkach ciasto powinno zajmować 2/3- 3/4 formy. Musi być zapas, bo babka będzie rosła. W keksówce też możesz piec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 8 lat temu
    Bardzo dobra babka mnie takze wyszla.na drugi raz dodam odrobine miodu.Polecam do upieczenia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 9 lat temu
    Upiekłam wczoraj. Świetna - lekka i nie za słodka. Bardzo szybko i łatwo się ją robi, trzeba tylko zwrócić uwagę żeby starte jabłka równomiernie się rozprowadziły w masie jajecznej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastkarka · 9 lat temu
    Mmmm..aż śliczna cieknie jak się patrzy na ten wypiek :)

    Muszę wypróbować. :P