Aromatyczna babka jesienno- zimowa. Jest soczysta, dzięki dodatkowi dwóch startych jabłek i pięknie pachnie cynamonem. Łatwa do przygotowania.
Składniki:
360g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 średniej wielkości jabłka
50g orzechów włoskich
3 jajka
150g cukru (oryginał: 200g)
240ml oleju słonecznikowego (lub rzepakowego)
ewentualnie cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Formę na babkę z kominkiem o średnicy ok. 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Odstawić na bok.
Orzechy posiekać nie za drobno.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej.
Wmieszać szpatułką starte jabłka. Kolejno wmieszać delikatnie mieszankę z mąki i posiekane orzechy. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut (grzałka góra- dół: temperatura 180°C lub termoobieg: 160°C). Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: „Sweet Dreams” (Sierpień/ Wrzesień/ Październik 2014)
Niestety, ale w przepisie jest za dużo proszku do pieczenia i sody, niestety jest to bardzo wyczuwalne w smaku babki. Wątpliwa jest też dla mnie ilość mąki... uzyłam jabłek typowych do jabłeczników (mało soczystych) i dałam mąki mniej niż w przepisie, a i tak ledwo udało się wymieszać masę, bo była tak gęsta.
Joanno wlasnie się wziąłam za tą babke i dopiero doczytalam ze foremka ma miec srednice 22cm. Spod mojej foremki na babke ma ok 16 cm srednicy. Wyjdzie czy przelozyc ciasto do keksowki?
Przełóż ciasto do formy i zobacz ile miejsca pozostaje. Mniej więcej przy babkach ciasto powinno zajmować 2/3- 3/4 formy. Musi być zapas, bo babka będzie rosła. W keksówce też możesz piec.
Upiekłam wczoraj. Świetna - lekka i nie za słodka. Bardzo szybko i łatwo się ją robi, trzeba tylko zwrócić uwagę żeby starte jabłka równomiernie się rozprowadziły w masie jajecznej.