Mocno czekoladowa i kremowa tarta, o delikatnym posmaku kawowym. Głównym jej składnikiem jest gorzka czekolada i śmietana creme fraiche. Jeśli byłby problem z dostępnością tej śmietany to można przygotować ją samemu według tego przepisu: „Creme Fraiche”.
200g Creme fraiche (kupna lub z przepisu: Creme Fraiche)
60ml espresso (lub 50ml likieru kawowego)
Dekoracja:
na przykład: starta czekolada na wiórki, maliny i listki mięty
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wymieszać z kakao. Dodać pokrojone na kawałki masło i resztę składników i zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Formę na tartę o średnicy 26cm (u mnie 28cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10 minut, aż ciasto będzie upieczone. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem czekoladowy. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Creme fraiche przełożyć do garnka i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wlewać powoli, ciągle mieszając, do roztopionej czekolady z masłem. Na końcu wmieszać powoli espresso. Krem pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie wylać na upieczony spód. Gdy całkowicie ostygnie, wstawić tartę do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Udekorować dowolnie.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z książki: „Die große Bildbackschule- Schritt für Schritt backen lernen”.
Zrobiłam ten krem fraiche tak jak w opisie, ładnie zgęstniał w słoiku ale na dnie wytrąciło się trochę wody, czy to znaczy, że coś zrobiłam zle? Czy mam robić ten krem jeszcze raz?
Sylwio, masz na myśli czysty creme fraiche? Kiedy się ta woda wytrąciła, po schłodzeniu? Ja bym wymieszała i jak jest gęsty to przygotowałabym na nim krem według przepisu.