Chlebek bananowy (Banana Bread) to słodki, wilgotny chlebek/ ciasto o smaku bananowym. Do jego przygotowania wykorzystujemy przejrzałe banany.
Skorzystałam z przepisu Cynthii Barcomi, która piecze ten chlebek od ponad 35 lat. Chlebek można wzbogacać o różne dodatki. Cynthia proponuje wybrać z poniższej listy 2- 3 dodatki. Wśród nich znajdziemy: czekoladę, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, ananasa i imbir. Ja wybrałam pierwsze trzy dodatki z listy.
100 g czekolady białej lub ciemnej posiekanej na grube kawałki
60 g posiekanych orzechów włoskich
50 g podprażonych wiórków kokosowych
60 g posiekanych orzechów makadamia
50 g rodzynek
50 g suszonego ananasa
50 g kandyzowanego imbiru
Sposób przygotowania:
Banany rozgnieść widelcem i odmierzyć 400 ml. (Ja zmiksowałam blenderem na puree).
Mąkę wymieszać z sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie ubijać dalej przez 2 minuty.
Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatne rozgniecione banany. Następnie wmieszać delikatnie przygotowaną mąkę.
Na końcu wmieszać wybrane 2 lub 3 dodatki.
Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 185°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto pozostawić na 10 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backen. I Love Baking", Cynthia Barcomi.
Zrobiłam wczoraj, ale na wszelki wypadek sypnęłam mniej sody, a dodatkowo łyżeczkę proszku do pieczenia. Nie miałam zbyt wiele dodatków, więc dodałam tylko pierwsze 2 - czekoladę i orzechy. Chlebek bananowy wyszedł idealny, dokładnie taki, jak na zdjęciu! :) "Jakie pyszne!" - powiedział mój 2-latek :) Przepyszne!