Chlebek bananowy (Banana Bread) to słodki, wilgotny chlebek/ ciasto o smaku bananowym. Do jego przygotowania wykorzystujemy przejrzałe banany.
Skorzystałam z przepisu Cynthii Barcomi, która piecze ten chlebek od ponad 35 lat. Chlebek można wzbogacać o różne dodatki. Cynthia proponuje wybrać z poniższej listy 2- 3 dodatki. Wśród nich znajdziemy: czekoladę, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, ananasa i imbir. Ja wybrałam pierwsze trzy dodatki z listy.
100 g czekolady białej lub ciemnej posiekanej na grube kawałki
60 g posiekanych orzechów włoskich
50 g podprażonych wiórków kokosowych
60 g posiekanych orzechów makadamia
50 g rodzynek
50 g suszonego ananasa
50 g kandyzowanego imbiru
Sposób przygotowania:
Banany rozgnieść widelcem i odmierzyć 400 ml. (Ja zmiksowałam blenderem na puree).
Mąkę wymieszać z sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie ubijać dalej przez 2 minuty.
Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatne rozgniecione banany. Następnie wmieszać delikatnie przygotowaną mąkę.
Na końcu wmieszać wybrane 2 lub 3 dodatki.
Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 185°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto pozostawić na 10 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backen. I Love Baking", Cynthia Barcomi.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
2 lat temu
Czemu podczas ucierania masła z cukrem ,a następnie po dodaniu dwóch jajek i miksowaniu 2 min masa wyglądała jakby się "zważyła"?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Może się zwarzyć. Nic nie szkodzi. Proszę kontunuować. Mam nadzieję, że składniki są ocieplone do temperatury pokojowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Halina Sowa·
4 lat temu
Pyszny!!! Z gorzką czekoladą, migdałami, orzechami i wiórkami kokosowymi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marlena·
5 lat temu
Robilam pierwszy raz, nie wiem czemu ale wyszedl mi bardzo mokry
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
5 lat temu
Chlebek wyszedl idealny, bez jakichkolwiek modifikacji💕!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna Woźniak-Głowacz·
5 lat temu
Oprócz mąki pszennej ( i kukurydzianej) jaką mąkę lub mąki bezglutenowe można zastosować?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mateusz·
4 lat temu
Polecam mąkę owsianą. Bez glutenu, a do tego bogata w błonnik i białko ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
5 lat temu
a gdzie tu w przepisie jest proszek do pieczenia? Bez tego to chyba tylko zakalec...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Jest soda oczyszczona.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
5 lat temu
Zrobiłam wczoraj, ale na wszelki wypadek sypnęłam mniej sody, a dodatkowo łyżeczkę proszku do pieczenia. Nie miałam zbyt wiele dodatków, więc dodałam tylko pierwsze 2 - czekoladę i orzechy. Chlebek bananowy wyszedł idealny, dokładnie taki, jak na zdjęciu! :) "Jakie pyszne!" - powiedział mój 2-latek :) Przepyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
5 lat temu
Proszek do pieczenia do mąka z sodą przecież...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Estera·
7 lat temu
Troszke go dłużej przytrzymałam w obawie przed zakalcem ale wyszedł super! wilgotny delikatny pychaaa:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
7 lat temu
Niestety wyszedł mi zakalec. Ciasto wygląda jak murzynek a nie tak jak na zdjęciu.