Puszyste ciasto drożdżowe

276 Komentarzy

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40g świeżych drożdży lub 12g instant*
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Smacznego.

*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna Szajkó · 2 lat temu
    Ciasto wyszło, choć było lejące to podsypałam mąką, dzięki. Materiał się nie zmarnował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 2 lat temu
    700 gramów mąki i 500 ml mleka. Nie liczac jaj, wychodzi około 70% mleka względem wagi mąki. Ciasto jest LEJĄCE, prawie jak naleśnikowe. Czy nie powinno być 400 ml mleka przy 700 gramach maki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Matylda · 1 lat temu
      Robię drożdżówkę tylko z tego przepisu i wychodzi. Ciasto jest lejące. Ale po upieczeniu jest bardzo wysokie i puszyste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikodem · 2 lat temu
    Witam, ile porcji wyjdzie z jednej receptury?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tamara · 2 lat temu
    Witam, czy po przelozeniu do blaszki ciasto powinno ponownie rosnac? Wg tego przepisu rosnie tylko raz. Pozdrawiam z Australii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 2 lat temu
    Mam pytanie? Czy zaczyn rozrobić w pół litra mleka? Bo nie jest to sprecyzowane
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 2 lat temu
    (nod)No zobaczymy co wyjdzie w środek dałam budyń i dużo kruszonki, moje dzieci tylko kruszonke by wyjadały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 2 lat temu
    Pycha :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 2 lat temu
    Rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Łatwy przepis , szybko zrobiona , rewelacyjna w smaku-klasyczna . Moja jest z rabarbarem 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sailor · 2 lat temu
    Pyszotka!!!! (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arek · 2 lat temu
    (happy)Super przepis, ciasto wyszło bardzo delikatne. Polecam!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mich · 2 lat temu
    Zamiast oleju polecam dać kostkę masła :) wyszła pyszna i puszysta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    RewelacjaTakie duże i samczne jak nigdy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 2 lat temu
    Pyszny i puszysty, naprawdę mięciutki :) zapisuje sobie ten przepis, napewno zrobię jeszcze nie jeden raz :) pozdrawiam, Martyna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Super przepis. Ciasto nie jest słodkie, jak dla mnie rewelka. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Frania · 2 lat temu
    Niestety mi wyszedł zakalec. Wszystko robilam zgodnie z przepisem. Pięknie rósł w piekarniku. Po wyjęciu oklapł i wyszedł zakalec. Ponadto jest mało słodki. Raczej jak chleb. Niestety nie polecam. Wcześniej robilam z innego przepisu i pięknie wyszło ale nie chciało mi sie szukać tamtego przepisu. Teraz żałuję.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dariusz · 2 lat temu
      Jak się nie potrafi piec to może lepiej pójść do sklepu i kupiec. U mnie rewelacja
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mat · 1 lat temu
      Tak to jest jak się nie potrafi piec ciast 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Znakomity przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adzia · 2 lat temu
    Piekłam już kilka razy, bez owoców a za to z rodzynkami i czekolada. Obowiazkowowo kruszonka. Za każdym razem ciasto jest pyszne, wilgotne nawet na drugi dzień. Wszyscy w domu się zajadaja. 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Ciasto wyszło idealne. Mama z 40-letnim doświadczeniem w pieczeniu była zadowolona :)