Puszyste ciasto drożdżowe

276 Komentarzy

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40g świeżych drożdży lub 12g instant*
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Smacznego.

*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Suzy Stalenka · 6 lat temu
    Wypróbowałam i polecam :) Nie lubię jedynie wyrabiać ciasta drożdżowego :( i Rzadko robię. Chyba czas pomyśleć o zakupie robota wielofunkcyjnego (może kenwood), który wykona najgorszą pracę za mnie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      To dobry pomysł ;) Bez robota planetarnego czasami ciężko. Kenwooda polecam. Sama używam ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ivo Dosh · 6 lat temu
        Nie wyobrażam sobie ręcznego wyrabiania tego typu ciasta. Używam do tego robota KENWOOD CHEF XL TITANIUM KVL8460S. 1700 W misa 6,7 litra. Drogi ale wart swojej ceny. Wyrobi wszystko, nawet 2 kg ciasta chlebowego. Mam go 3 lata, korzystam z niego nawet kilka razy w tygodniu, jeszcze mnie nie zawiódł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 6 lat temu
    Ciasto wyrasta mi pięknie, wszystkim smakuje ;).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarosław Kosobučki · 6 lat temu
    Wyszlo idealnie, pierwszy raz w zyciu robilem drożdżowe :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    buba · 6 lat temu
    Dzieki śliczne za spoko przepis! Pierwszy raz robiłam i wyszło pysznie (więc dla początkującego też nic trudnego ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 6 lat temu
    Wszystko wyszlo ok,i rozczyn i wyrosniecie ciasta a na koniec opadl i jest gliniaste :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Leszek · 6 lat temu
    Dla laika niedokładny opis.To co jest oczywiste dla mistrza, dla początkującego, niekoniecznie Np. W którym momencie dodajemy i mieszamy zaczyn, czy piekarnik ma miec 180 st. Czy od 0.....Itd.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników. (Jak podane w puncie 2). Piekarnik ma mieć 180st. "piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C"- jeśli nagrzany to nie może być 0, tylko do podanej temperatury. Ja wiem, że nie wszystko jest proste na początku ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 6 lat temu
    Upiekłem z samego rana wyszło przepyszne polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karlik · 6 lat temu
    Przepis prosty a drożdżówka pychotka polecam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 6 lat temu
    Upiekłam dzisiaj po raz pierwszy i wyszlo super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Czy zamiast owoców mogę dodać mus jabłkowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Jeśli jest dość gęsty tj. nie wodnisty to tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aaa · 6 lat temu
    Mam mrożone maliny czy mogę dać j zamiast świeżych owocow
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ekin · 6 lat temu
      Piekłam to ciasto już kilka razy zawsze dodaje mrożone maliny albo borówki. Wychodzi przepyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 6 lat temu
    Jeżeli robię z suchych drożdży mleko mam wlać bezpośrednio do miski z innymi składnikami?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak. Wszystkie składniki łączysz i wyrabiasz ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doris · 6 lat temu
    Wyszło,, gliniaste "niestety
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwester · 6 lat temu
    Super ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiesława Garbacz · 6 lat temu
    rozczyn super, ciasto super wyrosło - nie opadło, smak-super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mysza · 7 lat temu
    6 łyżek oleju.....ile to masła ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylvia · 7 lat temu
      Ja na taką ilość mąki proponuję pół kostki masła roztopionego o temperaturze pokojowej. Ciasto będzie miało wtedy przyjemny smak i łatwo się wyrobi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 7 lat temu
    Nie rozumiem.
    Rozczyn wyszedł super
    ciasto po dokończeniu tez wyszło super podwoiło swoją objętość
    pieklam z plastrami jabłek ale bardzo mało ich było także nie były za ciezkie...
    w piekarniku urosło ponad blachę. A po wyjęciu oklapło i zrobił się środkiem zakalec tylko brzegi są fajne:/ co było przyczyna?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylvia · 7 lat temu
      Przyczyn mogło być kilka między innymi nie świeże drożdże, zbyt szybkie ostudzenie ciasta po pieczeniu lub zbyt długie dojrzewanie ciasta po połączeniu wszystkich składników.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wojciech · 6 lat temu
      Przyczyną może być prosta bo niema w przepisie ale to chyba oczywiste że pieczemy bez termoobiegu...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 7 lat temu
    Mi niestety wyszło "gumowate", ktoś ma pomysł dlaczego? zrobiłam zgodnie z przepisem :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 5 lat temu
      Mi tez czemu tak jest ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin Swiderski · 7 lat temu
    2 raz zrobiłem ale to jest ze śliwkami wyszło przepysznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 7 lat temu
    I znowu upieklem przepyszne ciasto :headphone
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Weronika · 7 lat temu
      Wow Marcin pięknie Ci wyszło :) Moje już w piekarniku, ciekawe czy się uda.