Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.
Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Smacznego.
*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
1 lat temu
Najlepszy przepis na drożdżówkę ♥️ robiłam drugi raz z tego przepisu i wyszła mięciutka i wilgotna. Polecam wypróbować
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
1 lat temu
Super przepis, właśnie taki z całymi jajkami. Zawsze fajnie się udaje i można sobie dostosować ilość cukru. Moje dzisiaj z rabarbarem więc 3 łyżki cukru więcej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
1 lat temu
A gdzie się podziało mleko w tym przepisie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Jest w zaczynie w punkcie 1.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Miamiu·
1 lat temu
Najlepszy przepis. Każdy chwali to ciasto. Zawsze wychodzi 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda testuje·
1 lat temu
Super przpis 😃 ciasto pięknie wyrosło i jest mięciutkie. Dodałam śliwki ze słoika, odsączone na sitku a później obtoczone w mące ziemniaczanej. Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
2 lat temu
Wyglada obłędnie 🤤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bel·
2 lat temu
Niestety kompletna klapa. Zakalec.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
2 lat temu
Wyszło super ❗😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Żaba·
2 lat temu
Dobry przepis, jedynie dałabym 1 łyżki więcej cukru i piec 50 minut w 160/170 stopniach. Idealnie wtedy wychodzi
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julita·
2 lat temu
Super wyrosło, miałam za małą blaszkę, dlatego u mnie ciasta jeszcze wystarczyło na babeczki drożdżowe :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
2 lat temu
Super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Róża·
2 lat temu
Gorąco polecam! Ciasto drożdżowe zrobiło furorę;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
2 lat temu
Wspaniałe,rzetelnie przygotowane. Wszystko wychodzi idealnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bożena ·
2 lat temu
Dziś robię po raz pierwszy😃👍Wygląda jak narazie obiecująco- smakowicie👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mat·
2 lat temu
Dzisiaj robiłem po raz 2 i znowu wyszedł
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
2 lat temu
A czy można dodać mrożone owoce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Według komentarzy innych można. Ja piekłam tylko ze świeżymi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mat·
2 lat temu
Wyszło dobrze zgodnie z przepisem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
GOSIA·
2 lat temu
Bardzo fajny przepis! Tylko w moim piekarniku 180 stopni to jednak za duzo, wyszlo przypieczone. Nastepnym razem upieke w 160 stopniach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Liliana·
3 lat temu
Czy można ciasto zrobić bez kruszonki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Balbina·
3 lat temu
"pagaj" ocena 3/5. Ludziom to nawet pączki na sodzie za 60gr smakuja to i to ciasto bedzie pyszne.