Puszyste ciasto drożdżowe

276 Komentarzy

Puszyste ciasto drożdżowe

Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. śliwkami, truskawkami, jagodami, wiśniami, czereśniami lub jabłkami. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Nie należy ich wciskać. Śliwki należy pokroić na połówki, a jabłka na plasterki. Nie należy przesadzać z ilością owców, aby nie obciążać mocno ciasta.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40g świeżych drożdży lub 12g instant*
  • 500ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki (tak, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, olej i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem z mieszadłami. (Ciasto jest bardzo klejące i luźne, dlatego najłatwiej jest wyrobić je robotem lub mikserem). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście ułożyć owoce (np. połówki śliwek przecięciem do góry lub plasterki jabłek) i posypać kruszonką.
  5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Smacznego.

*W przypadku drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie zaczynu. Wystarczy wymieszać je z mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Puszyste ciasto drożdżowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 miesięcy temu
    Najlepszy przepis na drożdżówkę ♥️ robiłam drugi raz z tego przepisu i wyszła mięciutka i wilgotna. Polecam wypróbować 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 miesięcy temu
    Super przepis, właśnie taki z całymi jajkami. Zawsze fajnie się udaje i można sobie dostosować ilość cukru. Moje dzisiaj z rabarbarem więc 3 łyżki cukru więcej. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 7 miesięcy temu
    A gdzie się podziało mleko w tym przepisie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Miamiu · 7 miesięcy temu
    Najlepszy przepis. Każdy chwali to ciasto. Zawsze wychodzi 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda testuje · 11 miesięcy temu
    Super przpis 😃 ciasto pięknie wyrosło i jest mięciutkie. Dodałam śliwki ze słoika, odsączone na sitku a później obtoczone w mące ziemniaczanej. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Wyglada obłędnie 🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bel · 1 lat temu
    Niestety kompletna klapa. Zakalec. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Wyszło super ❗😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaba · 1 lat temu
    Dobry przepis, jedynie dałabym 1 łyżki więcej cukru i piec 50 minut w 160/170 stopniach. Idealnie wtedy wychodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 1 lat temu
    Super wyrosło, miałam za małą blaszkę, dlatego u mnie ciasta jeszcze wystarczyło na babeczki drożdżowe :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Róża · 1 lat temu
    Gorąco polecam! Ciasto drożdżowe zrobiło furorę;) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Wspaniałe,rzetelnie przygotowane. Wszystko wychodzi idealnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 1 lat temu
    Dziś robię po raz pierwszy😃👍Wygląda jak narazie obiecująco- smakowicie👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mat · 1 lat temu
    Dzisiaj robiłem po raz  2 i znowu wyszedł 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    A czy można dodać mrożone owoce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mat · 1 lat temu
    Wyszło dobrze zgodnie z przepisem 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GOSIA · 1 lat temu
    Bardzo fajny przepis! Tylko w moim piekarniku 180 stopni to jednak  za duzo, wyszlo przypieczone. Nastepnym razem upieke w 160 stopniach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liliana · 2 lat temu
    Czy można ciasto zrobić bez kruszonki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Balbina · 2 lat temu
    "pagaj" ocena 3/5. Ludziom to nawet pączki na sodzie za 60gr smakuja to i to ciasto bedzie pyszne.