Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

72 Komentarzy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ciasto upiekłam na "styl" niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi), w którym ciasto drożdżowe rozłożone jest cienko na dużej blasze i pokryte śliwkami pokrojonymi na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 90 g masła

Dodatkowo:

  • ok. 1,6 kg śliwek
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę: W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))
  5. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd nachodzi na drugi).

2

3

  1. Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24- 30

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Atlanta · 10 lat temu
    Moje pierwsze ciasto drożdżowe i wyszło rewelacyjne. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nieja · 10 lat temu
    Właśnie zajadamy pierwszy kawałek wyjęty z pieca. PYSZNE!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    A czy do takich ciast nadają się tylko węgierki? Z żółtymi śliwkami ciasto też wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Zamierzam zrobić to ciasto, ale najpierw chciałabym się dowiedzieć, jakie powinny być wymiary blachy by ciasto z takich proporcji składników nie wyszło ani za grube ani za cienkie :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Użyłam tej płaskiej blachy z piekarnika. Blachy mogą się od siebie różnic lekko wymiarem w zależności od piekarnika. Ma ona ok. 30x 40cm, mierząc środek blachy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zaneta · 10 lat temu
    chcialabym sprobolwac upiec:) mam sliwki w cukrze taka mamalyga.. czy one tez sie nadadza?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Jeśli piszesz, że mamałyga, to obawiam się, że śliwki nawet po odsączeniu z soku będą mocno mokre, a takie namoczą ciasto. Raczej się nie nadadzą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    paula · 10 lat temu
    Witam, Czy śliwki mogą być mrożone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, ale rozmrożone i dobrze odsączone z soku. Polecam również posypać lekko ciasto np. bułką tartą, aby nie namokło mocno od śliwek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia Ch · 10 lat temu
    hej parę dni temu zrobiłam i wyszło pysznie dzięki za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 10 lat temu
    witam mam pytanie czy żółtko od białka oddziela pani bo nie którzy to robią i jeszcze jedno czy zamiast masła czy może być jakaś margaryna kasia lub inna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Ciasto pyszne jez tez z powidlami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuba · 10 lat temu
    bardzo pyszne :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    stefan · 10 lat temu
    Fajny jest te przepis !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 10 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne, zrobiłam z jabłkami, najlepsze ze wszystkich. Dziękuje autorce za przepis:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Ciasto wyszło pycha, wszyscy zachwyceni:)na pewno niedługo upiekę!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 11 lat temu
    wczoraj upieklam ciasto duza blache.ciasto wyroslo wygladalo rewelacyjnie.kazdy jadl nawet cieple.wstalam rano a tu prawie pusta blacha i pytali kiedy zrobie 2 :D polecam wszystkim !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 11 lat temu
    Wyszło pyszne ! Bardzo ładnie wyrosło , byłam w szoku , ponieważ pierwszy raz robiłam takie drożdżowe ciasto z owocami. Polecam wszystkim ! Bardzo tanie i proste w przygotowaniu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 11 lat temu
    super przepis ja zmienilam owoce dalam truskawki z rabarbarem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 11 lat temu
    Robie ciasto drozdzowe w maszynce do wypieku chleba.Jest pyszne.Program na ciasto i tylko wylac na blache i dac wyrosnac!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 11 lat temu
    witam właśnie spisałam przepisik na ciacho drożdżowe zobaczymy czy wyjdzie pozdrawiam:}
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 lat temu
    Witam zamierzam upiec proponowane ciasto mam pytanko czy mogę użyć czereśni zamiast śliwek i masła oraz bułki tartej zamiast papieru? jak duża powinna być blaszka bo na zdjęciu jak na drożdzowe ciasto to nie jest wysokie pozdrawiam dziekuje za odp
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Możesz użyć czereśni. Możesz wysmarować blachę samym tłuszczem, bez bułki tartej. Blachę użyj tą standardową z piekarnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    joanna · 11 lat temu
    właśnie się piecze ;-) zobaczymy co z tego wyjdzie!!!! to mój pierwszy w życiu placek drożdżowy ;-) na razie wygląda ok ;-)