Przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ciasto upiekłam na "styl" niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi), w którym ciasto drożdżowe rozłożone jest cienko na dużej blasze i pokryte śliwkami pokrojonymi na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml mleka
70 g masła
szczypta soli
1 jajko
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
60 g cukru
90 g masła
Dodatkowo:
ok. 1,6 kg śliwek
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę: W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))
Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd nachodzi na drugi).
Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Zamierzam zrobić to ciasto, ale najpierw chciałabym się dowiedzieć, jakie powinny być wymiary blachy by ciasto z takich proporcji składników nie wyszło ani za grube ani za cienkie :)
Użyłam tej płaskiej blachy z piekarnika. Blachy mogą się od siebie różnic lekko wymiarem w zależności od piekarnika. Ma ona ok. 30x 40cm, mierząc środek blachy.
witam mam pytanie czy żółtko od białka oddziela pani bo nie którzy to robią i jeszcze jedno czy zamiast masła czy może być jakaś margaryna kasia lub inna.
wczoraj upieklam ciasto duza blache.ciasto wyroslo wygladalo rewelacyjnie.kazdy jadl nawet cieple.wstalam rano a tu prawie pusta blacha i pytali kiedy zrobie 2 :D polecam wszystkim !
Wyszło pyszne ! Bardzo ładnie wyrosło , byłam w szoku , ponieważ pierwszy raz robiłam takie drożdżowe ciasto z owocami. Polecam wszystkim ! Bardzo tanie i proste w przygotowaniu :)
Witam zamierzam upiec proponowane ciasto mam pytanko czy mogę użyć czereśni zamiast śliwek i masła oraz bułki tartej zamiast papieru? jak duża powinna być blaszka bo na zdjęciu jak na drożdzowe ciasto to nie jest wysokie pozdrawiam dziekuje za odp