Przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ciasto upiekłam na "styl" niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi), w którym ciasto drożdżowe rozłożone jest cienko na dużej blasze i pokryte śliwkami pokrojonymi na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml mleka
70 g masła
szczypta soli
1 jajko
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
60 g cukru
90 g masła
Dodatkowo:
ok. 1,6 kg śliwek
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę: W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))
Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd nachodzi na drugi).
Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Ja rozmroziłabym je cześciowo i dała na ciasto lub całkowicie, ale wtedy trzeba je dobrze odsączyć na sitku z soku. Tak, czy siak posyp ciasto najpierw bułką tartą (można ją pomieszać z cynamonem), żeby wciągnęła wilgoć, bo na pewno będzie więcej płynu niż ze świeżych śliwek.
Wyszlo super! Moje pierwsze UDANE drozdzowe ciasto. Uzylam zwyklych sliwek, takich twardych, bo wegierki trudno kupic w Londynie. W sobote robie z borowkami.
Rewelacyjne ciasto drożdżowe że śliwkami - los ten przepis mi podsunął - rzadko przepis z internetu sprawdza się w 100 procentach - polecam !!!!!!!! Anna
uwielbiam to ciasto! przepis super! Teraz mnie korci zrobić je z borówką amerykańską, ale nie wiem czy nie za miękka i zbyt nie namoczy ciasta. Cienkie ciasto drożdżowe+dużo borówki+kruszonka - próbował ktoś?? czy to raczej przepis na zakalca??:))
Moje pierwsze drożdżowe ciasto, robiłam je dla babci jak była w sanatorium, zawiozłam całą blachę i rozeszła się w 3 min wszyscy bardzo chwalili, został mi się tylko jeden kawałek ale szczerze przyznaje, że to najlepsze ciasto śliwkowe jakie kiedykolwiek jadłam, super przepis trafił już do moich ulubionych :)