Deser z kaszą manną

98 Komentarzy
Deser z kaszą manną

Szybki i prosty deser bez pieczenia. Zdecydowałam się na ten deser ze względu na jego prostotę. Każdemu musi się udać. Jedynie, należy uważać, aby nie zrobiły się grudki po dodaniu kaszy manny, ale z tym też nie powinno być specjalnie problemu.

Deser smakuje jak zimny budyń czekoladowy z dodatkiem kaszy manny. Wiem, że w składzie nie ma budyniu, ale tak mi właśnie ten deser smakuje ߙ⮠Wydawał mi się za prosty w smaku, dlatego dodałam do niego garść posiekanych orzechów włoskich. Mogłam dodać nawet więcej. Szczególnie polecam do niego sos owocowy, który tutaj bardzo wzbogaca smak.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru (= 200 g)
  • 3 łyżki kakao (= 30 g)
  • 1 szklanka kaszy manny (= 180 g)
  • 250 g masła
  • herbatniki (ok. 30 sztuk, ok. 220 g)
  • garść orzechów włoskich lub migdałów (dałam 40 g)

Sos owocowy:

  • owoce sezonowe lub mrożone (u mnie truskawki)
  • trochę cukru do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  2. Połowę herbatników rozłożyć w formie. (Skorzystałam z rozciąganej formy i użyłam 15 herbatników na jedną warstwę. Liczba herbatników zależy od wielkości formy).
  3. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną, najlepiej trzepaczką. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby masło się rozpuściło.

2

  1. Gdy masa się zagotuje, ściągnąć garnek z pieca i mieszając szybko trzepaczką dodać mleko z kaszą. Garnek postawić z powrotem na piecu i mieszając, doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować mieszając przez ok. 3- 4 minuty. (Całość zgęstnieje).

3

  1. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekane orzechy.

4

  1. Wylać gorącą masę na herbatniki, wyrównać i szybko przykryć resztą herbatników. Pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki.

5

  1. Deser jest gotowy po ok. 2 godzinach, ale można pozostawić go na noc w lodówce.
  2. Przygotować sos owocowy: Owoce zmiksować z cukrem. (Cukru dodać do smaku). Podawać do deseru.

Uwaga:

1 szklanka= 250 ml

Źródło: Przepis pochodzi z programu: "Ewa gotuje".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Deser z kaszą manną Deser z kaszą manną
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Małgo[/b] chcesz zrezygnować w ogóle z tłuszczu, czy użyć margaryny zamiast masła? Tłuszcz musisz dodać, żeby masa miała odpowiednią konsystencję. Jeśli chcesz użyć margaryny zamiast masła to możesz, ale według mnie masło jest smaczniejsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    małgo · 12 lat temu
    myslicie, że wyszloby bez margaryny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aneto[/b] to co lubicie np. wiórki kokosowe, posiekane suszone owoce, żurawina.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 12 lat temu
    Zamiast orzechów i rodzynek co można dodać ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    darunia · 12 lat temu
    zrobilam to ciasto jest rewelacyjne tylko ja na wierzch dodalam czekolade rozpuszczona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 12 lat temu
    u mnie w domu przyjela sie nazwa KASZAK:) i to na dlugo przed programem p. Ewy:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Zrobiłam ten deser rewelacją;) ale mąż stwierdził żeby dajeszcze jedną warstwę herbatnikow do środka i na wierzch dałam własnej roboty dżem z czarnej porzeczki i to mu smakowale tak więc poszły 2 duże blachy w dwa dni ;) świetne są te pani przepisy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 12 lat temu
    ja zamiast zwykłej kaszy dodaje kaszke 'mleczny start' z biedronki. ta kaka porcje to będzie około 6-7 kaszek. Ciasto wychodzi bardzo smaczne gdy dodam np 4 kaszki bananowe i 3 waniliowe ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 12 lat temu
    WITAM , WŁAŚNIE ZROBIŁAM TO CIASTO .ZAJĘŁO MI TO 15 MINUTEK. BAJKA . SZYBKO , ŁATWO I JAKŻE TANIO. DZIĘKUJĘ ZA TĘ STRONKĘ . ZAWSZE BYŁAM "GAMONIEM" W PIECZENIU CIAST A DZIĘKI TWOJEJ STRONCE WSZYSCY MYŚLĄ ŻE PIECZENIE JEST MOJĄ PASJĄ OD URODZENIA . HAHA NIECH SOBIE MYŚLĄ.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Karolino[/b] gorzkie. (W domyśle jest zawsze gorzkie, jeśli będzie słodkie to napiszę 8) )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    mam pytanie, kakao dodać słodkie czy gorzkie? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 12 lat temu
    Robiłam to ciasto wiele razy.
    RADA: aby nie powstały grudki, należy w misce wymieszac wszystkie sypkie składniki, a kakao powinno byc przesiane -polecam smaczne i proste-sama zjadam pół balchy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 12 lat temu
    znam podobne ciasto:) tylko ja je robię z budyniem z mniejszą ilością mleka:) muszę sprobować tez tą wersję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 12 lat temu
    U nas w domu dodawalo sie do kaszy bakalie, a na wierzch polewe czekoladowa :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Cudeńko :) po malej modyfikacji w postaci braku kakao, orzechow na ktore jestem uczulona i wprowadzeniu herbatnikow pelnoziarnistych z biedronki wyszlo wysmienicie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 12 lat temu
    Właśnie gotuje mleko z dodatkami. Tylko jakos duzo jasniejszy jest niz na zdjeciu. No i nie mam dodatkow takich jak orzechy,migdaly czy rodzynki ciekawe czy tez bedzie dobre...???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 12 lat temu
    Mam w planach zrobienie tego deseru. Widziałam jak go robiła Ewa Wachowicz w swoim programie. Jego prostota wręcz zmusza do kucharzenia! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 12 lat temu
    Ciasto wyszło pięknie a smak mmmm... niebo w gębie- dziękuje za Twój przepis.
    Dobry przepis do połowa sukcesu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AGNIESZKA · 12 lat temu
    WŁAŚNIE ZROBIŁAM TEN DESER I JESTEM ZACHWYCONA BO MOIM DZIECIOM BORDZO SMAKUJE.DZIĘKUJĘ ZA DOBRY,SZYBKI I TANI PRZEPIS Z KTÓREGO JEST ZADOWOLONA CAŁA MOJA RODZINA.POZDROWIONKA ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 12 lat temu
    Witam,
    Zrobiam powyższe ciasto z pewną obawą, poniewąż mialam mieć niezapowiedzianych gości. Rzeczywiście szybciutkie. Jednak, dla mnie za sodkie troszeczkę. Dodadalam 1/4 masla.
    Zamiast sos, wskoczylam po lody o smaku sorbetu malinowego i udekorowalam listkami bazyli. Lody w polaczeniu s ciastem bardzo dobre.