Szybki i prosty deser bez pieczenia. Zdecydowałam się na ten deser ze względu na jego prostotę. Każdemu musi się udać. Jedynie, należy uważać, aby nie zrobiły się grudki po dodaniu kaszy manny, ale z tym też nie powinno być specjalnie problemu.
Deser smakuje jak zimny budyń czekoladowy z dodatkiem kaszy manny. Wiem, że w składzie nie ma budyniu, ale tak mi właśnie ten deser smakuje ߙ⮠Wydawał mi się za prosty w smaku, dlatego dodałam do niego garść posiekanych orzechów włoskich. Mogłam dodać nawet więcej. Szczególnie polecam do niego sos owocowy, który tutaj bardzo wzbogaca smak.
Składniki:
1 litr mleka
1 szklanka cukru (= 200 g)
3 łyżki kakao (= 30 g)
1 szklanka kaszy manny (= 180 g)
250 g masła
herbatniki (ok. 30 sztuk, ok. 220 g)
garść orzechów włoskich lub migdałów (dałam 40 g)
Sos owocowy:
owoce sezonowe lub mrożone (u mnie truskawki)
trochę cukru do smaku
Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
Połowę herbatników rozłożyć w formie. (Skorzystałam z rozciąganej formy i użyłam 15 herbatników na jedną warstwę. Liczba herbatników zależy od wielkości formy).
Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną, najlepiej trzepaczką. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby masło się rozpuściło.
Gdy masa się zagotuje, ściągnąć garnek z pieca i mieszając szybko trzepaczką dodać mleko z kaszą. Garnek postawić z powrotem na piecu i mieszając, doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować mieszając przez ok. 3- 4 minuty. (Całość zgęstnieje).
Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekane orzechy.
Wylać gorącą masę na herbatniki, wyrównać i szybko przykryć resztą herbatników. Pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki.
Deser jest gotowy po ok. 2 godzinach, ale można pozostawić go na noc w lodówce.
Przygotować sos owocowy: Owoce zmiksować z cukrem. (Cukru dodać do smaku). Podawać do deseru.
Uwaga:
1 szklanka= 250 ml
Źródło: Przepis pochodzi z programu: "Ewa gotuje".
[b]Małgo[/b] chcesz zrezygnować w ogóle z tłuszczu, czy użyć margaryny zamiast masła? Tłuszcz musisz dodać, żeby masa miała odpowiednią konsystencję. Jeśli chcesz użyć margaryny zamiast masła to możesz, ale według mnie masło jest smaczniejsze.
Zrobiłam ten deser rewelacją;) ale mąż stwierdził żeby dajeszcze jedną warstwę herbatnikow do środka i na wierzch dałam własnej roboty dżem z czarnej porzeczki i to mu smakowale tak więc poszły 2 duże blachy w dwa dni ;) świetne są te pani przepisy
ja zamiast zwykłej kaszy dodaje kaszke 'mleczny start' z biedronki. ta kaka porcje to będzie około 6-7 kaszek. Ciasto wychodzi bardzo smaczne gdy dodam np 4 kaszki bananowe i 3 waniliowe ;)
WITAM , WŁAŚNIE ZROBIŁAM TO CIASTO .ZAJĘŁO MI TO 15 MINUTEK. BAJKA . SZYBKO , ŁATWO I JAKŻE TANIO. DZIĘKUJĘ ZA TĘ STRONKĘ . ZAWSZE BYŁAM "GAMONIEM" W PIECZENIU CIAST A DZIĘKI TWOJEJ STRONCE WSZYSCY MYŚLĄ ŻE PIECZENIE JEST MOJĄ PASJĄ OD URODZENIA . HAHA NIECH SOBIE MYŚLĄ.
Robiłam to ciasto wiele razy.
RADA: aby nie powstały grudki, należy w misce wymieszac wszystkie sypkie składniki, a kakao powinno byc przesiane -polecam smaczne i proste-sama zjadam pół balchy :)
Cudeńko :) po malej modyfikacji w postaci braku kakao, orzechow na ktore jestem uczulona i wprowadzeniu herbatnikow pelnoziarnistych z biedronki wyszlo wysmienicie :)
Właśnie gotuje mleko z dodatkami. Tylko jakos duzo jasniejszy jest niz na zdjeciu. No i nie mam dodatkow takich jak orzechy,migdaly czy rodzynki ciekawe czy tez bedzie dobre...???
WŁAŚNIE ZROBIŁAM TEN DESER I JESTEM ZACHWYCONA BO MOIM DZIECIOM BORDZO SMAKUJE.DZIĘKUJĘ ZA DOBRY,SZYBKI I TANI PRZEPIS Z KTÓREGO JEST ZADOWOLONA CAŁA MOJA RODZINA.POZDROWIONKA ;-)
Witam,
Zrobiam powyższe ciasto z pewną obawą, poniewąż mialam mieć niezapowiedzianych gości. Rzeczywiście szybciutkie. Jednak, dla mnie za sodkie troszeczkę. Dodadalam 1/4 masla.
Zamiast sos, wskoczylam po lody o smaku sorbetu malinowego i udekorowalam listkami bazyli. Lody w polaczeniu s ciastem bardzo dobre.