Deser z kaszą manną

98 Komentarzy
Deser z kaszą manną

Szybki i prosty deser bez pieczenia. Zdecydowałam się na ten deser ze względu na jego prostotę. Każdemu musi się udać. Jedynie, należy uważać, aby nie zrobiły się grudki po dodaniu kaszy manny, ale z tym też nie powinno być specjalnie problemu.

Deser smakuje jak zimny budyń czekoladowy z dodatkiem kaszy manny. Wiem, że w składzie nie ma budyniu, ale tak mi właśnie ten deser smakuje ߙ⮠Wydawał mi się za prosty w smaku, dlatego dodałam do niego garść posiekanych orzechów włoskich. Mogłam dodać nawet więcej. Szczególnie polecam do niego sos owocowy, który tutaj bardzo wzbogaca smak.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru (= 200 g)
  • 3 łyżki kakao (= 30 g)
  • 1 szklanka kaszy manny (= 180 g)
  • 250 g masła
  • herbatniki (ok. 30 sztuk, ok. 220 g)
  • garść orzechów włoskich lub migdałów (dałam 40 g)

Sos owocowy:

  • owoce sezonowe lub mrożone (u mnie truskawki)
  • trochę cukru do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  2. Połowę herbatników rozłożyć w formie. (Skorzystałam z rozciąganej formy i użyłam 15 herbatników na jedną warstwę. Liczba herbatników zależy od wielkości formy).
  3. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną, najlepiej trzepaczką. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby masło się rozpuściło.

2

  1. Gdy masa się zagotuje, ściągnąć garnek z pieca i mieszając szybko trzepaczką dodać mleko z kaszą. Garnek postawić z powrotem na piecu i mieszając, doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować mieszając przez ok. 3- 4 minuty. (Całość zgęstnieje).

3

  1. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekane orzechy.

4

  1. Wylać gorącą masę na herbatniki, wyrównać i szybko przykryć resztą herbatników. Pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki.

5

  1. Deser jest gotowy po ok. 2 godzinach, ale można pozostawić go na noc w lodówce.
  2. Przygotować sos owocowy: Owoce zmiksować z cukrem. (Cukru dodać do smaku). Podawać do deseru.

Uwaga:

1 szklanka= 250 ml

Źródło: Przepis pochodzi z programu: "Ewa gotuje".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Deser z kaszą manną Deser z kaszą manną
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 12 lat temu
    Ciasto wygląda uroczo. Dzisiaj 14.08.2012 zrobię go i zobaczę czy czasem nie jest zbyt trujące...:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Isia · 12 lat temu
    Wspanialy deser, zrobilam go w 15 min , masy z tego przepisu starczylo na wielka blach ( 8 herb w bok i 4 w dol) i wcale nie bylo za cienko. Super prosty, super pyszny. Bardzo dziekuje za ten przepisik! aha, zamiast orzechow dalam rodzynki ...niebo w gebie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 12 lat temu
    placek cudny!! a ja jestem zauroczona twoją sprytną blaszką którą możesz rozciąganą :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    bardzo podoba mi się pomysł na to ciasto. Jest prosty i bardzo apetyczny, a dodatek sosu... nie no pierwsza klasa :) kto wie czy w najbliższych dniach go nie wypróbuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kathleene · 12 lat temu
    U mnie nazywa się to Stefania i jest moim ulubionym ciastem :) Od zawsze robimy go na Sylwestra i pałaszujemy bez opamiętania ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    precelia · 12 lat temu
    Wspaniałe ciacho:) i szybkie- takie jak lubię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JustinDorothy · 12 lat temu
    Wow.... jaki piękny!! Cudo :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mojetworyprzetwory · 12 lat temu
    Wygląda cudnie, w pierwszej chwili myślałam, że to lodowa kanapka! Pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiek · 12 lat temu
    Wygląda bardzo apetycznie, a do tego tak nieskomplikowane. Muszę kiedyś wypróbować:)
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchenne fascynacje · 12 lat temu
    Podoba mi się, zapisuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 12 lat temu
    Ja zawsze robię wersję bez kakao za to na wierzch daję polewę czekoladową znika szybciej niż się go robi :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Crispy Biscuits · 12 lat temu
    Ostatnio zrobiłam kaszkę manną z kakao i była pyszna, więc Twoje ciasto też na pewno by mi posmakowało. Faktycznie w smaku przypomina budyń :)