Tort miś

120 Komentarzy

Tort mis

Dziecięcy tort w kształcie głowy misia. Jest dość prosty i nieskomplikowany do wykonania. Miś ma zrobione futerko z pokruszonego, jasnego i ciemnego, czekoladowego ciasta. W środku jest również dwukolorowy. Jasne i ciemne ciasto czekoladowe przełożone jest lekką, czekoladową masą budyniową. Bardzo smaczny. Z pewnością zachwyci dzieciaki.

Składniki:
Ciasto czekoladowe ciemne:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe jasne:

  • 150g białej czekolady
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia tortu):

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • trochę kakao

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • trochę kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  2. W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.
  3. W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5 cm. 

02

  1. Obcięty brzeg pokruszyć do miski. Odstawić na bok. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.

03

  1. Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym, jasnym krążku obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5cm. W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica ok. 8cm).

04

  1. Kółka ściąć z jednej strony.

05

  1. Resztki pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka pokruszyć. (Ja pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać czysty żółty kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i jasnego futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do uformowania nosa).

06

  1. Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  2. Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  3. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao.
  4. Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej.
  5. Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w koło masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.

08

  1. Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski (przeznaczonych na nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie.
  2. Nos posmarować masą budyniową.

09

  1. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem.
  2. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.
  3. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z jasnej i kakaowej masy marcepanowej zrobić oczy i buzię misia. Części marcepanowe ułożyć na torcie. (Można posmarować je od spodu masą budyniową, żeby lepiej trzymały się na torcie, ale nie jest to konieczne).
  4. Tort wstawić do lodówki.

Smacznego.

Tort mis

Tort miś

Tort miś

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Basiu[/b] tak, zgadza się. Jeśli obłożysz tort masą budyniową na maśle (tą do obłożenia tortu) to jak najbardziej możesz pokryć go masą cukrową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basia · 12 lat temu
    Faktycznie, masa stężała. :)
    Jeszcze mam jedno pytanie. W komentarzach odnośnie innego przepisu przeczytałam, że śmietana rozpuszcza masę cukrową. Chcę obłożyć tort z ww wspomnianą masą budyniową takim właśnie lukrem plastycznym.Czy w tym przypadku będzie to dobry pomysł?

    dziękuję za odp.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Basiu[/b] tak. Jak zacznie gęstnieć, dodaj ubitą śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basia · 12 lat temu
    Witam serdecznie,

    robię masę budyniową(lekką). Dodałam żelatynę i ten budyń zrobił mi się bardzo lejący. Czy to zgęstnieje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Andziu[/b] możesz go zrobić dzień, dwa lub nawet trzy wcześniej. To samo dotyczy torta lwa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Ja zrobiłam na biszkoptach i dałam tylko tyle cukru ile było w przepisie. Niestety krem wyszedł za mało słodki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andzia · 12 lat temu
    Witam :D chcę upiec ten tort na urodziny siostry ile dni wcześniej można go zrobić żeby wszystko się "przegryzło". Czy tort z lwem również można wykonać wcześniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Anno[/b] chodzi o masę budyniową do środka, prawda? Dodajesz cukier do budyniu (według przepisu na opakowaniu) i ta ilość jest wystarczająca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Czy krem nie będzie zbyt mało słodki?? Robię to ciacho na zwykłych biszkoptach i nie powinnam dodać choćby cukru pudru do kremówki??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Ja użyłam białej czekolady milka i ciasto się udało. Jutro powtórka, ciasto robię 2 dni wcześniej, dłuższe leżakowanie w lodówce znacząco wpływa na smak i wilgotność.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 12 lat temu
    Ciach wyszło super, kształtem wyszedł mi bardziej kotek ale co tam, oj tam, oj tam, ważne że proporcja idealna a brzusio zadowolony. Dziękuję za przepis, jest super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aniu[/b] wygląda na to, że ciasto niedopieczone. Należało sprawdzić je patyczkiem. Zawsze ciasto najpierw upiecze się z brzegu. Dlatego sprawdzając ciasto należy włożyć wykałaczkę przede wszystkim w jego środek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Jeszcze raz ja :) A czy można do ciasta dodać mniej czekolady białej np 100g?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Witam serdecznie! właśnie upiekłam pierwsze ciasto jasne i niestety nie udało mi się nie wiem dlaczego :( wszystko robiłam jak w przepisie. A ciasto w środku mi się w ogóle nie upiekło a po bokach było już dobre. Co mogło być nie tak? Proszę o pomoc!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aniu[/b] 25g mąki ziemniaczanej to ok. 2 łyżek. Na czekoladach polskich niestety się nie znam. Jeśli nie chcesz użyć tej masy budyniowej na żelatynie to możesz dać dowolną, jaką chcesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Witam czy w przepisie na ciasto jest 25g mąki ziemniaczanej jeśli tak to mniej więcej ile to np w szklance ? I jeszcze jedno pyt. dotyczące ciasta z białą czekoladą jakiej najlepiej użyć bo czytałam w komentarzach że może ona być przyczyną niewyrośnięcia ciasta. A co do kremu do tortu to czy można zamiast żelatyny dać coś innego? Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za takie pytania ale jestem początkująca i wolę się dopytać niż coś zepsuć :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Upiekłam miśka mężowi na urodziny, jako próbę generalną przed 2 urodzinami synka. Fakt, że sporo przy nim roboty, chociaż jest raczej czaso niż pracochłonny :) Naprawdę warto poświecić ten czas, zwłaszcza jeśli ktoś nie lubi typowych tortów z maślaną masą. Mimo, że piekłam tort pierwszy raz w życiu wyszedł mi nie mniej urodziwy od pierwowzoru :) Mój misiek zamiast marcepanowych, miał oczy z białej i ciemnej czekolady. Smak również nas zadowolił, nie za słodki, lekki, czekoladowy. Obawiałam się trochę czytając poprzednie komentarze, ale poszło bezproblemowo, oba ciasta ładnie wyrosły. Polecam każdemu, goście byli zachwyceni :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kasiu[/b] masz na myśli inne ciasto i masę? Tak, może być inne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 12 lat temu
    czy ten tort moze miec srodek z czego innego

    dziekuje za odpowiedzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 12 lat temu
    Dziękuję za odp :) w przyszłym tygodniu zrobię ten torcik na 2 urodziny córeczki