Ciasto czekoladowo- bananowe

53 Komentarzy
Ciasto czekoladowo- bananowe

Wilgotne ciasto babkowe o smaku czekoladowym i bananowym. Smaki są raczej wyrównane. Dobrze wyczuwalne są zarówno banany, jak i czekolada. Ilość czekolady w cieście nie jest zbyt duża, przez co ciasto nie jest mocno czekoladowe. Jest delikatne i dość długo pozostaje świeże. Ciasto jest szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 40 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 4 dojrzałe banany

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Banany zmiksować blenderem lub rozgnieść dobrze widelcem.
  3. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Cukier, miękkie masło, jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 minuty. (Masa będzie niejednolita, mocno zwarzona).
  5. W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
  6. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w dwóch porcjach suche składniki z miski, mieszając chwilę, tylko do momentu połączenia się składników.
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 70 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  9. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować plasterkami banana.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "For me".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowo- bananowe Ciasto czekoladowo- bananowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Super przepis - ciasto pyszne i bezproblemowe ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Dzień dobry, Dziękuje za przepis - ciasto wychodzi super :) robię już trzecie..Sugestia - może można na liście składników  wpisać te składniki w kolejności ich używania w przepisie..? Np.4 banany są ostatnie na liście i pierwsze w sposobie przygotowania..albo składniki suche do wymieszania są gdzieś w środku listy pomierzy tymi „mokrymi”Bardzo ułatwiłoby to odczytywanie przepisu na komórce w trakcie przygotowania ciasta - inaczej trzeba skakać do góry aby odnaleźć ilość potrzebnego składnika na liście..taki pomysł :) Pozdrawiam serdecznie!Sylwia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 10 miesięcy temu
      Ja sobie zawsze najpierw przygotowuję wszystkie składniki w miseczkach i mam pod ręką,potem biorę po kolei co mi potrzebne.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Sylwia · 10 miesięcy temu
        Podziwiam zorganizowanie, ale współczuję zmywania 🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Dzisiaj upiekłam 🤩 wyszło pyszne! Ale zrobiłam kilka modyfikacji… może komuś się przydadzą 😉1. Dałam 200gr masła2. 180gr cukru3. 3 banany4. Nie smarowałam keksówki masłem tylko wyłożyłam papierem5. Dodałam orzechy laskowe posiekane prażone 6. 50 min piekłam w 170C, kolejne 15min w 180CWyszło idealne jak na ciasto w 5min i na weekendowe leniuchowanie 🤩😍💪🏼
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 2 lat temu
    Super ciasto!!! Do ciasta dodałam drobno posiekane orzechy włoskie,polewę czekoladową również, posypalam drobno posiekanymi orzechami...fajna i smaczna kombinacja...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Niestety ten przepis to niewypał. Ciasto ocieka tłuszczem DOSŁOWNIE, a podana ilość cukru sprawia, że ciasto jest za słodkie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 1 lat temu
      Zawsze możesz przepis zmodyfikować. Gdzie widzisz problem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 3 lat temu
    Nie sugerujcie się komentarzami! Ja popełniłam ten błąd i dodałam mniej cukru. (fail) Ciasto pycha ale z większą ilością cukru byłoby jeszcze lepsze. Trzymajcie się przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 3 lat temu
    Zawsze robię z podanych proporcji i zawsze wychodzi rewelacyjnie. Oczywiście przepis odtwarzałam wielokrotnie ze względu na duże ilości bananów w naszym domu. 🤣 Dodatkowo cały dom wypełnia się przepięknym zapachem. 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Niezadowolona · 3 lat temu
    Beznadziejny przepis. Wszystko było zrobione zgodnie z proporcjami, oprócz tej śmiertelnej dawki cukru. Ciasto po 55 minutach było spalone, a w środku płynęło. Na pewno nie jest to wina piekarnika, bo ten sprawdza się w każdym standardowym cieście.
    Absolutnie nie polecam replikowania tego przepisu, szkoda nerwów i pysznych składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jelenna · 3 lat temu
    Ciasto upiekłam. Niby wszystko spoko, jednak dodałam 100 g cukru, a 250 masła to jest za dużo! W trakcie pieczenia masło aż pływało, a po wystudzeniu musiałam zbierać papierem wyciekające masło. Jestem w szoku! Coś tutaj nie tak było z proporcjami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Najlepsze ciasto bananowe jakie kiedykolwiek jadłam! Polewę zrobiłam z czekolady deserowej i dodatku masla, co do reszty trzymałam się przepisu:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Wyszło piękne ❤️ Ale nie dodałam czekolady do ciasta i dałam 150g cukru. Na pewno upiekę jeszcze wiele razy 😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 3 lat temu
    Polecam dać o wiele mniej cukru niż w przepisie, i zwrócić uwagę na czas pieczenia gdyż moje niestety już po 40 min było przypalone z wierzchu i suche w środku, przy ustawieniu 180st góra dół
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna · 3 lat temu
      Ja piekłam ok godziny i dalam ok 200 g cukru, wyszło super, ale myślę że dużo zależy od piekarnika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabrysia · 4 lat temu
    Nigdy nie lubilam piec ciast, ale ostanio na prośby domowników podjełam próby. Ciasto wyszło pyszne , pulchne, zniknęlo w godzinę :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Pycha. Piekłam 10 minut krócej i użyłam mlecznej czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Robię to ciasto już chyba 9ty albo 10ty raz. Moja rodzina go uwielbia i ja też :) zawsze sie udaje. Doszłam do takiej wprawy, że przygotowanie zajmuje mi ok. 20 min.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klara · 6 lat temu
    :)super przepis , bardzo łatwy i pyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michaska · 8 lat temu
    Ciasto dzisiaj upieczone, pierwszy raz nie zrobił mi się zakalec przy cieście bananowo czekoladowym. Przepis rewelacja a ciacho wyszło pyszne!! Bedę do niego wracać:):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateusz · 10 lat temu
    Robiłem wczoraj z moją dziewczyną, wyszło bez problemów za pierwszym razem, wszystkim bardzo smakowało, dziękuję za super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Rewelacja! szybciutko się robi, doskonale smakuje! dałam więcej bananów, żeby były bardziej wyczuwalne. Wilgotne, pyszne ciacho:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Jeden z moich ulubionych przepisów. Pyszny, delikatny, wilgotny, idealny do kawy. Delektuję się nim za każdym razem, a robiłam już kilka razy. Taki niepozorny placek, a taki doskonały w swojej prostocie.
    Ps. Najlepszy na drugi dzień.