Wilgotne ciasto babkowe o smaku czekoladowym i bananowym. Smaki są raczej wyrównane. Dobrze wyczuwalne są zarówno banany, jak i czekolada. Ilość czekolady w cieście nie jest zbyt duża, przez co ciasto nie jest mocno czekoladowe. Jest delikatne i dość długo pozostaje świeże. Ciasto jest szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Składniki:
Ciasto:
250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
250 g cukru
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
40 g czekolady (u mnie gorzka)
4 dojrzałe banany
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady (u mnie gorzka)
1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: Banany zmiksować blenderem lub rozgnieść dobrze widelcem.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cukier, miękkie masło, jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 minuty. (Masa będzie niejednolita, mocno zwarzona).
W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać w dwóch porcjach suche składniki z miski, mieszając chwilę, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki.
Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 70 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować plasterkami banana.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
2 lat temu
Super przepis - ciasto pyszne i bezproblemowe ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
2 lat temu
Dzień dobry, Dziękuje za przepis - ciasto wychodzi super :) robię już trzecie..Sugestia - może można na liście składników wpisać te składniki w kolejności ich używania w przepisie..? Np.4 banany są ostatnie na liście i pierwsze w sposobie przygotowania..albo składniki suche do wymieszania są gdzieś w środku listy pomierzy tymi „mokrymi”Bardzo ułatwiłoby to odczytywanie przepisu na komórce w trakcie przygotowania ciasta - inaczej trzeba skakać do góry aby odnaleźć ilość potrzebnego składnika na liście..taki pomysł :) Pozdrawiam serdecznie!Sylwia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
2 lat temu
Ja sobie zawsze najpierw przygotowuję wszystkie składniki w miseczkach i mam pod ręką,potem biorę po kolei co mi potrzebne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
2 lat temu
Podziwiam zorganizowanie, ale współczuję zmywania 🙈
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
2 lat temu
Dzisiaj upiekłam 🤩 wyszło pyszne! Ale zrobiłam kilka modyfikacji… może komuś się przydadzą 😉1. Dałam 200gr masła2. 180gr cukru3. 3 banany4. Nie smarowałam keksówki masłem tylko wyłożyłam papierem5. Dodałam orzechy laskowe posiekane prażone 6. 50 min piekłam w 170C, kolejne 15min w 180CWyszło idealne jak na ciasto w 5min i na weekendowe leniuchowanie 🤩😍💪🏼
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata ·
4 lat temu
Super ciasto!!! Do ciasta dodałam drobno posiekane orzechy włoskie,polewę czekoladową również, posypalam drobno posiekanymi orzechami...fajna i smaczna kombinacja...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Niestety ten przepis to niewypał. Ciasto ocieka tłuszczem DOSŁOWNIE, a podana ilość cukru sprawia, że ciasto jest za słodkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia ·
3 lat temu
Zawsze możesz przepis zmodyfikować. Gdzie widzisz problem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
1 lat temu
Może po to, że jak ktoś dopiero zaczyna przygodę z pieczeniem to oczekuje, że przepis będzie zawierał odpowiednie proporcje składników i nie wiem czy konsystencja jest poprawna. No i oczywiście, że proporcje są tu gówniane, widać to na pierwszy rzut oka, ale to wynika z doświadczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milena·
4 lat temu
Nie sugerujcie się komentarzami! Ja popełniłam ten błąd i dodałam mniej cukru. (fail) Ciasto pycha ale z większą ilością cukru byłoby jeszcze lepsze. Trzymajcie się przepisu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anka·
4 lat temu
Zawsze robię z podanych proporcji i zawsze wychodzi rewelacyjnie. Oczywiście przepis odtwarzałam wielokrotnie ze względu na duże ilości bananów w naszym domu. 🤣 Dodatkowo cały dom wypełnia się przepięknym zapachem. 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Niezadowolona·
4 lat temu
Beznadziejny przepis. Wszystko było zrobione zgodnie z proporcjami, oprócz tej śmiertelnej dawki cukru. Ciasto po 55 minutach było spalone, a w środku płynęło. Na pewno nie jest to wina piekarnika, bo ten sprawdza się w każdym standardowym cieście.
Absolutnie nie polecam replikowania tego przepisu, szkoda nerwów i pysznych składników.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jelenna ·
4 lat temu
Ciasto upiekłam. Niby wszystko spoko, jednak dodałam 100 g cukru, a 250 masła to jest za dużo! W trakcie pieczenia masło aż pływało, a po wystudzeniu musiałam zbierać papierem wyciekające masło. Jestem w szoku! Coś tutaj nie tak było z proporcjami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
4 lat temu
Najlepsze ciasto bananowe jakie kiedykolwiek jadłam! Polewę zrobiłam z czekolady deserowej i dodatku masla, co do reszty trzymałam się przepisu:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
4 lat temu
Wyszło piękne ❤️ Ale nie dodałam czekolady do ciasta i dałam 150g cukru. Na pewno upiekę jeszcze wiele razy 😄
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
4 lat temu
Polecam dać o wiele mniej cukru niż w przepisie, i zwrócić uwagę na czas pieczenia gdyż moje niestety już po 40 min było przypalone z wierzchu i suche w środku, przy ustawieniu 180st góra dół
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
4 lat temu
Ja piekłam ok godziny i dalam ok 200 g cukru, wyszło super, ale myślę że dużo zależy od piekarnika
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabrysia·
5 lat temu
Nigdy nie lubilam piec ciast, ale ostanio na prośby domowników podjełam próby. Ciasto wyszło pyszne , pulchne, zniknęlo w godzinę :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 lat temu
Pycha. Piekłam 10 minut krócej i użyłam mlecznej czekolady.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
6 lat temu
Robię to ciasto już chyba 9ty albo 10ty raz. Moja rodzina go uwielbia i ja też :) zawsze sie udaje. Doszłam do takiej wprawy, że przygotowanie zajmuje mi ok. 20 min.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klara·
7 lat temu
:)super przepis , bardzo łatwy i pyszny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michaska·
10 lat temu
Ciasto dzisiaj upieczone, pierwszy raz nie zrobił mi się zakalec przy cieście bananowo czekoladowym. Przepis rewelacja a ciacho wyszło pyszne!! Bedę do niego wracać:):)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mateusz·
11 lat temu
Robiłem wczoraj z moją dziewczyną, wyszło bez problemów za pierwszym razem, wszystkim bardzo smakowało, dziękuję za super przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
11 lat temu
Rewelacja! szybciutko się robi, doskonale smakuje! dałam więcej bananów, żeby były bardziej wyczuwalne. Wilgotne, pyszne ciacho:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
Jeden z moich ulubionych przepisów. Pyszny, delikatny, wilgotny, idealny do kawy. Delektuję się nim za każdym razem, a robiłam już kilka razy. Taki niepozorny placek, a taki doskonały w swojej prostocie.
Ps. Najlepszy na drugi dzień.