Wilgotne ciasto babkowe o smaku czekoladowym i bananowym. Smaki są raczej wyrównane. Dobrze wyczuwalne są zarówno banany, jak i czekolada. Ilość czekolady w cieście nie jest zbyt duża, przez co ciasto nie jest mocno czekoladowe. Jest delikatne i dość długo pozostaje świeże. Ciasto jest szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Składniki:
Ciasto:
250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
250 g cukru
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
40 g czekolady (u mnie gorzka)
4 dojrzałe banany
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady (u mnie gorzka)
1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: Banany zmiksować blenderem lub rozgnieść dobrze widelcem.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cukier, miękkie masło, jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 minuty. (Masa będzie niejednolita, mocno zwarzona).
W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać w dwóch porcjach suche składniki z miski, mieszając chwilę, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki.
Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 70 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować plasterkami banana.