Wilgotne ciasto babkowe o smaku czekoladowym i bananowym. Smaki są raczej wyrównane. Dobrze wyczuwalne są zarówno banany, jak i czekolada. Ilość czekolady w cieście nie jest zbyt duża, przez co ciasto nie jest mocno czekoladowe. Jest delikatne i dość długo pozostaje świeże. Ciasto jest szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Składniki:
Ciasto:
250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
250 g cukru
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
40 g czekolady (u mnie gorzka)
4 dojrzałe banany
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady (u mnie gorzka)
1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: Banany zmiksować blenderem lub rozgnieść dobrze widelcem.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cukier, miękkie masło, jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 minuty. (Masa będzie niejednolita, mocno zwarzona).
W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać w dwóch porcjach suche składniki z miski, mieszając chwilę, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki.
Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 70 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować plasterkami banana.
Dzień dobry, Dziękuje za przepis - ciasto wychodzi super :) robię już trzecie..Sugestia - może można na liście składników wpisać te składniki w kolejności ich używania w przepisie..? Np.4 banany są ostatnie na liście i pierwsze w sposobie przygotowania..albo składniki suche do wymieszania są gdzieś w środku listy pomierzy tymi „mokrymi”Bardzo ułatwiłoby to odczytywanie przepisu na komórce w trakcie przygotowania ciasta - inaczej trzeba skakać do góry aby odnaleźć ilość potrzebnego składnika na liście..taki pomysł :) Pozdrawiam serdecznie!Sylwia
Dzisiaj upiekłam 🤩 wyszło pyszne! Ale zrobiłam kilka modyfikacji… może komuś się przydadzą 😉1. Dałam 200gr masła2. 180gr cukru3. 3 banany4. Nie smarowałam keksówki masłem tylko wyłożyłam papierem5. Dodałam orzechy laskowe posiekane prażone 6. 50 min piekłam w 170C, kolejne 15min w 180CWyszło idealne jak na ciasto w 5min i na weekendowe leniuchowanie 🤩😍💪🏼
Może po to, że jak ktoś dopiero zaczyna przygodę z pieczeniem to oczekuje, że przepis będzie zawierał odpowiednie proporcje składników i nie wiem czy konsystencja jest poprawna. No i oczywiście, że proporcje są tu gówniane, widać to na pierwszy rzut oka, ale to wynika z doświadczenia.
Nie sugerujcie się komentarzami! Ja popełniłam ten błąd i dodałam mniej cukru. (fail) Ciasto pycha ale z większą ilością cukru byłoby jeszcze lepsze. Trzymajcie się przepisu
Zawsze robię z podanych proporcji i zawsze wychodzi rewelacyjnie. Oczywiście przepis odtwarzałam wielokrotnie ze względu na duże ilości bananów w naszym domu. 🤣 Dodatkowo cały dom wypełnia się przepięknym zapachem. 😁
Beznadziejny przepis. Wszystko było zrobione zgodnie z proporcjami, oprócz tej śmiertelnej dawki cukru. Ciasto po 55 minutach było spalone, a w środku płynęło. Na pewno nie jest to wina piekarnika, bo ten sprawdza się w każdym standardowym cieście.
Absolutnie nie polecam replikowania tego przepisu, szkoda nerwów i pysznych składników.
Ciasto upiekłam. Niby wszystko spoko, jednak dodałam 100 g cukru, a 250 masła to jest za dużo! W trakcie pieczenia masło aż pływało, a po wystudzeniu musiałam zbierać papierem wyciekające masło. Jestem w szoku! Coś tutaj nie tak było z proporcjami.
Polecam dać o wiele mniej cukru niż w przepisie, i zwrócić uwagę na czas pieczenia gdyż moje niestety już po 40 min było przypalone z wierzchu i suche w środku, przy ustawieniu 180st góra dół
Robię to ciasto już chyba 9ty albo 10ty raz. Moja rodzina go uwielbia i ja też :) zawsze sie udaje. Doszłam do takiej wprawy, że przygotowanie zajmuje mi ok. 20 min.
Ciasto dzisiaj upieczone, pierwszy raz nie zrobił mi się zakalec przy cieście bananowo czekoladowym. Przepis rewelacja a ciacho wyszło pyszne!! Bedę do niego wracać:):)
Jeden z moich ulubionych przepisów. Pyszny, delikatny, wilgotny, idealny do kawy. Delektuję się nim za każdym razem, a robiłam już kilka razy. Taki niepozorny placek, a taki doskonały w swojej prostocie.
Ps. Najlepszy na drugi dzień.