Deser z kaszą manną

98 Komentarzy
Deser z kaszą manną

Szybki i prosty deser bez pieczenia. Zdecydowałam się na ten deser ze względu na jego prostotę. Każdemu musi się udać. Jedynie, należy uważać, aby nie zrobiły się grudki po dodaniu kaszy manny, ale z tym też nie powinno być specjalnie problemu.

Deser smakuje jak zimny budyń czekoladowy z dodatkiem kaszy manny. Wiem, że w składzie nie ma budyniu, ale tak mi właśnie ten deser smakuje ߙ⮠Wydawał mi się za prosty w smaku, dlatego dodałam do niego garść posiekanych orzechów włoskich. Mogłam dodać nawet więcej. Szczególnie polecam do niego sos owocowy, który tutaj bardzo wzbogaca smak.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru (= 200 g)
  • 3 łyżki kakao (= 30 g)
  • 1 szklanka kaszy manny (= 180 g)
  • 250 g masła
  • herbatniki (ok. 30 sztuk, ok. 220 g)
  • garść orzechów włoskich lub migdałów (dałam 40 g)

Sos owocowy:

  • owoce sezonowe lub mrożone (u mnie truskawki)
  • trochę cukru do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  2. Połowę herbatników rozłożyć w formie. (Skorzystałam z rozciąganej formy i użyłam 15 herbatników na jedną warstwę. Liczba herbatników zależy od wielkości formy).
  3. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną, najlepiej trzepaczką. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby masło się rozpuściło.

2

  1. Gdy masa się zagotuje, ściągnąć garnek z pieca i mieszając szybko trzepaczką dodać mleko z kaszą. Garnek postawić z powrotem na piecu i mieszając, doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować mieszając przez ok. 3- 4 minuty. (Całość zgęstnieje).

3

  1. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekane orzechy.

4

  1. Wylać gorącą masę na herbatniki, wyrównać i szybko przykryć resztą herbatników. Pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki.

5

  1. Deser jest gotowy po ok. 2 godzinach, ale można pozostawić go na noc w lodówce.
  2. Przygotować sos owocowy: Owoce zmiksować z cukrem. (Cukru dodać do smaku). Podawać do deseru.

Uwaga:

1 szklanka= 250 ml

Źródło: Przepis pochodzi z programu: "Ewa gotuje".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Deser z kaszą manną Deser z kaszą manną
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Tak jak zawsze brałam z tej strony przepisy i było w porządku tak na tym się zawiodłam. Jest napisane żeby uważać aby nie zrobiły się grudki i ani słowa o zapobieganiu powstania ich. Nikt nie napisał co zrobić żeby tego uniknąć i nie wiadomo czy szybko mieszać czy zdjąć z gazu czy jak sobie z tym poradzić. Nie ma nawet napisane co robić gdy powstaną takie grudki, żadnych porad co zrobić w razie niepowodzenia. Mleko z kaszą było gęste i gdy dodałam je do gotujących się składników zrobiły mi się duże grudki. Próbowałam mieszać szybciej, zdjęłam z gazu, a jak nie działało to zwiększyłam gaz, próbowałam rozbić je blenderem, rozmieszac dokładnie, ale koniec końców nie dało się ich usunąć. Naprawdę się zawiodłam, a składniki poszły na marne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Pyszny torcik i szybki w wykonaniu, mój syn uwielbia, bardziej niż czekoladę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 3 lat temu
    Czy zamiast herbatników można dać upieczony biszkopt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zofia · 4 lat temu
    Raz robię sama polewę kakaową a raz wylewam 2 galaretki , też pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jula · 4 lat temu
    kasza ma byc juz ugotowana?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Zrobiłam i wyszło pyszne :) polecam innym i dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 5 lat temu
    Ja przepis na to ciasto mam od mamy robię je już od 20 lat pod nazwą Stefanka ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      zofia · 4 lat temu
      Ja też robię około 40 lat i pod nazwą Stefanka , moje dzieci uwielbiały i ja też
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rozalia · 5 lat temu
    Super. Dopiero co zrobiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kru · 8 lat temu
    Przed chwila zrobilam deser, jednak wedlug zmodyfikowanej proporcji: na 0,7 l mleka 6 lyzek kaszki ( czyli ok pol szklanki). Wedlug mnie cala szklanka to o wiele za duzo... Dodalam kaszke w momencie gdy mleko bylo jeszcze nie calkiem gorace i mieszalam do zagotowania. Wyszlo idealnie geste. Zmniejszylam tez ilosc tluszczu do pol kostli. Moze komus moje uwagi sie przydadza, deser nie ucierpial na modyfikacji a zawsze to troche mniej kalorii... ;) pozdtawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 8 lat temu
    Nie te ciasto nie nazywa sie Stefanka tylko Kaszak robie je od kilku lat a przepis dostalam od cioci jest pycha POZDRAWIAM :p
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 4 lat temu
      U mnie też w domu odkąd pamiętam nazywa się KASZAK i przepis mam od mamy i dziś będę go robić ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kinga · 9 lat temu
    Witam.Tak sobie wymyslilam,ze skoro ciasto z kaszki moze byc kakaowe to moze byc tez krowkowe.Tylko jakie proporcje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Wiolu[/b] prawdziwe masło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiola · 9 lat temu
    A do tego przepisu jes prawdziwe maslo czy margaryna zwykla?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 9 lat temu
    Robię od lat :) Na wierzch daję polewę czekoladową i czasem posypuję wiórkami. Niezapomniany smak. Mój mąż nie je zbyt dużo słodkości, ale to ciacho zajada jak szalony :)
    Ps. znam je pod nazwą "Stefania"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Pani Joanno, jakie są wymiary blachy aby zrobić 15 porcji? Nie ukrywam, że to pierwsze co zrobię po wejściu jutro do kuchni. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tamara · 9 lat temu
    Mmmm....Pycha naprawde dobre polecam Tamara
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zośka · 9 lat temu
    Pychotka naprawdę świetny deser, do masy dodałam jeszcze pokruszone petiberki rewelacja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 9 lat temu
    Świetny i szybki deser. Polałam ciasteczko truskawkami i zrobiło furrorę. Niebo w gębie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karla12 · 9 lat temu
    ciasto super, tylko zamiast sosu na herbatniki na spodzie dałam dżem wiśniowy pycha!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 10 lat temu
    Ciasto jest przepyszne i bardzo proste. Polecam Wam ten przepis. Musicie go spróbować :lol: