Deser z kaszą manną

98 Komentarzy
Deser z kaszą manną

Szybki i prosty deser bez pieczenia. Zdecydowałam się na ten deser ze względu na jego prostotę. Każdemu musi się udać. Jedynie, należy uważać, aby nie zrobiły się grudki po dodaniu kaszy manny, ale z tym też nie powinno być specjalnie problemu.

Deser smakuje jak zimny budyń czekoladowy z dodatkiem kaszy manny. Wiem, że w składzie nie ma budyniu, ale tak mi właśnie ten deser smakuje ߙ⮠Wydawał mi się za prosty w smaku, dlatego dodałam do niego garść posiekanych orzechów włoskich. Mogłam dodać nawet więcej. Szczególnie polecam do niego sos owocowy, który tutaj bardzo wzbogaca smak.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru (= 200 g)
  • 3 łyżki kakao (= 30 g)
  • 1 szklanka kaszy manny (= 180 g)
  • 250 g masła
  • herbatniki (ok. 30 sztuk, ok. 220 g)
  • garść orzechów włoskich lub migdałów (dałam 40 g)

Sos owocowy:

  • owoce sezonowe lub mrożone (u mnie truskawki)
  • trochę cukru do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  2. Połowę herbatników rozłożyć w formie. (Skorzystałam z rozciąganej formy i użyłam 15 herbatników na jedną warstwę. Liczba herbatników zależy od wielkości formy).
  3. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną, najlepiej trzepaczką. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby masło się rozpuściło.

2

  1. Gdy masa się zagotuje, ściągnąć garnek z pieca i mieszając szybko trzepaczką dodać mleko z kaszą. Garnek postawić z powrotem na piecu i mieszając, doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować mieszając przez ok. 3- 4 minuty. (Całość zgęstnieje).

3

  1. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekane orzechy.

4

  1. Wylać gorącą masę na herbatniki, wyrównać i szybko przykryć resztą herbatników. Pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki.

5

  1. Deser jest gotowy po ok. 2 godzinach, ale można pozostawić go na noc w lodówce.
  2. Przygotować sos owocowy: Owoce zmiksować z cukrem. (Cukru dodać do smaku). Podawać do deseru.

Uwaga:

1 szklanka= 250 ml

Źródło: Przepis pochodzi z programu: "Ewa gotuje".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Deser z kaszą manną Deser z kaszą manną
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Super ciacho , 10 minutek i gotowe :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patji102 · 11 lat temu
    Bardzo pyszne ciasto, bardzo mi smakuje ;-) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabka · 11 lat temu
    Trochę mi nie wyszło bo biszkopty podniosły się w górę może za rzadkie ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Jolu[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jola · 11 lat temu
    te 3,4 minuty wystarczy, żeby kasza była dobra? nigdy nie robiłam nic z kaszy manny dlatego pytam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 11 lat temu
    Ją robię ciasto i smakuje. Mi bardzo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 11 lat temu
    bardzo lubie to ciasto robi je moja siostra
    ,ale zamiast orzechów ddaje skruszone krakersy :]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 11 lat temu
    Ulubione ciasto mojej rodzinki,robię je od wielu lat,aby trochę nadać wyrazistości po wystygnięciu ciasta zalewam je tężejącą galaretką(2 opakowania)ew.galaretkę posypuję jeszcze wiórkami kokosowymi.Do ciasta dodaję jeszcze rodzynki.Smacznego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    Witam,
    ja te ciasto bardzo często robię i nazywa się łakomczuch ;-) tylko przekładam je masą na dwa razy i na wierzch polewam polewą czekoladową gorącą dzięki temu herbatniki są miękkie.Można też posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Alicjo[/b] herbatniki zmiękną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 11 lat temu
    Czy herbatniki stają się miękkie na deserze czy są nadal kruche?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karoliniec · 11 lat temu
    polecam zamiast kakao wrzucić kilka kostek gorzkiej czekolady bo deser sam w sobie jest bardzo słodki a czekolada dodaje charakterystycznego smaku :) smak z dzieciństwa :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mateusz · 11 lat temu
    super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasa36 · 11 lat temu
    Robię juz 10000000000000000 raz pychota!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasa36 · 11 lat temu
    [b]SUPER PYSZNE [/b]ciastko bardzo lekkie i łatwe do zrobienia jeżeli ktoś nie ma herbatników to na spód dałam zwykłe ciastka a na górę kawałki czekolady!!! POLECAM :P mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marto[/b] kupiłam go kiedyś na ebay'u :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    właśnie ostatnio myślałam o tym ciasteczku..jadłam go dawno temu u koleżanki i ta wersja z orzechami to suuuper pomysł. latem zrobię go z owocami a dzisiaj to z tą polewą czekoladową na wierzchu..a tak na marginesie..gdzie można kupić takie piękne sztućce??? ten widelczyk jest cudny!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 12 lat temu
    zrobiłam dzisiaj, dodatkowo polałam górę roztopioną czekoladą, wyszło przepyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aliss06 · 12 lat temu
    spokojnie można robić to ciastko bez tłuszczu, bo sama już wiele razy wypróbowałam i zawsze wychodziło dobre, ponieważ kasza sama w sobie pęczniejąc skleja całość a margaryna jest bardziej dla smaku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    małgo · 12 lat temu
    szczerze myslalam zeby w ogole zrezygnowac z tuszczu.. jakby tak dodac mniej mleka masa bylaby gestsza, wlasnie robie sobie taka kaszke i dodalam do niej powidel malinowych i musze powiedziec.. miód malina ;) bede probowac bez tluszczu i dam znac jaki efekt ;)