Szybki i prosty deser bez pieczenia. Zdecydowałam się na ten deser ze względu na jego prostotę. Każdemu musi się udać. Jedynie, należy uważać, aby nie zrobiły się grudki po dodaniu kaszy manny, ale z tym też nie powinno być specjalnie problemu.
Deser smakuje jak zimny budyń czekoladowy z dodatkiem kaszy manny. Wiem, że w składzie nie ma budyniu, ale tak mi właśnie ten deser smakuje ߙ⮠Wydawał mi się za prosty w smaku, dlatego dodałam do niego garść posiekanych orzechów włoskich. Mogłam dodać nawet więcej. Szczególnie polecam do niego sos owocowy, który tutaj bardzo wzbogaca smak.
Składniki:
1 litr mleka
1 szklanka cukru (= 200 g)
3 łyżki kakao (= 30 g)
1 szklanka kaszy manny (= 180 g)
250 g masła
herbatniki (ok. 30 sztuk, ok. 220 g)
garść orzechów włoskich lub migdałów (dałam 40 g)
Sos owocowy:
owoce sezonowe lub mrożone (u mnie truskawki)
trochę cukru do smaku
Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
Połowę herbatników rozłożyć w formie. (Skorzystałam z rozciąganej formy i użyłam 15 herbatników na jedną warstwę. Liczba herbatników zależy od wielkości formy).
Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną, najlepiej trzepaczką. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby masło się rozpuściło.
Gdy masa się zagotuje, ściągnąć garnek z pieca i mieszając szybko trzepaczką dodać mleko z kaszą. Garnek postawić z powrotem na piecu i mieszając, doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować mieszając przez ok. 3- 4 minuty. (Całość zgęstnieje).
Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekane orzechy.
Wylać gorącą masę na herbatniki, wyrównać i szybko przykryć resztą herbatników. Pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki.
Deser jest gotowy po ok. 2 godzinach, ale można pozostawić go na noc w lodówce.
Przygotować sos owocowy: Owoce zmiksować z cukrem. (Cukru dodać do smaku). Podawać do deseru.
Uwaga:
1 szklanka= 250 ml
Źródło: Przepis pochodzi z programu: "Ewa gotuje".
Ulubione ciasto mojej rodzinki,robię je od wielu lat,aby trochę nadać wyrazistości po wystygnięciu ciasta zalewam je tężejącą galaretką(2 opakowania)ew.galaretkę posypuję jeszcze wiórkami kokosowymi.Do ciasta dodaję jeszcze rodzynki.Smacznego.
Witam,
ja te ciasto bardzo często robię i nazywa się łakomczuch ;-) tylko przekładam je masą na dwa razy i na wierzch polewam polewą czekoladową gorącą dzięki temu herbatniki są miękkie.Można też posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi
Pozdrawiam
polecam zamiast kakao wrzucić kilka kostek gorzkiej czekolady bo deser sam w sobie jest bardzo słodki a czekolada dodaje charakterystycznego smaku :) smak z dzieciństwa :)
[b]SUPER PYSZNE [/b]ciastko bardzo lekkie i łatwe do zrobienia jeżeli ktoś nie ma herbatników to na spód dałam zwykłe ciastka a na górę kawałki czekolady!!! POLECAM :P mniam
właśnie ostatnio myślałam o tym ciasteczku..jadłam go dawno temu u koleżanki i ta wersja z orzechami to suuuper pomysł. latem zrobię go z owocami a dzisiaj to z tą polewą czekoladową na wierzchu..a tak na marginesie..gdzie można kupić takie piękne sztućce??? ten widelczyk jest cudny!!!
spokojnie można robić to ciastko bez tłuszczu, bo sama już wiele razy wypróbowałam i zawsze wychodziło dobre, ponieważ kasza sama w sobie pęczniejąc skleja całość a margaryna jest bardziej dla smaku
szczerze myslalam zeby w ogole zrezygnowac z tuszczu.. jakby tak dodac mniej mleka masa bylaby gestsza, wlasnie robie sobie taka kaszke i dodalam do niej powidel malinowych i musze powiedziec.. miód malina ;) bede probowac bez tluszczu i dam znac jaki efekt ;)