Letnie ciasto z borówką amerykańską lub jagodami. Poza sezonem można użyć również owoców mrożonych. Dolna część ciasta to zwarte, mocno kokosowe ciasto. Górna część natomiast to lekki, piankowy krem jagodowy. Ciasto jest zgodne z dietą rozdzielną.
500g borówki amerykańskiej lub jagód (świeżych lub mrożonych) + ewentualnie do dekoracji
50g cukru pudru
7 listków żelatyny (lub 5 ¼ płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
200g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Wiórki kokosowe zalać 250ml wrzącej wody, przykryć i odstawić na godzinę do napęcznienia.
Mąkę wsypać do dużej miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. (Sprawdzić ciasto patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem. Borówkę lub jagody umyć, dobrze osuszyć i zmiksować blenderem. (Mrożone owoce pozostawić do rozmrożenia, a następnie zmiksować z sokiem, który puściły). Dodać cukier puder i serek mascarpone. Zmiksować blenderem na gładką masę.
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z kremem jagodowym. (Chcąc zapobiec powstaniu grudek, najlepiej dodać dwie łyżki kremu jagodowego do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty kremu i dokładnie wymieszać). Krem pozostawić, aż zacznie tężeć. (Można wstawić go na chwilę do lodówki, często sprawdzając, czy tężeje).
Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do tężejącego kremu.
Ciasto kokosowe pozostawić w tortownicy lub ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć krem. Na wierzchu można poukładać parę jagód lub posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
Witam, Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale u mnie część kokosowa przy krojeniu się rozsypuje. Poza tym ciasto super, zamierzam do niego wracać... Co mogę poprawić?
Może zależy od wiórków kokosowych. Wzięłabym drobne jeśli masz wybór. Ciasta kokosowe najczęściej trochę się sypią przez wiórki. Może spróbuj zmniejszyć ilość wiórków następnym razem.
Wreszcie dostałam jagody!!! Nie żadne borówki amerykańskie tylko nasze leśne jagody. No i zrobiłam ciasto, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Właśnie się chłodzi w lodówce... Kolor ma obłędny...a o smaku...powiem za kilka godzin... : ))
Ciasto wyglada rewelacyjnie !! Napewno zrobie! Ale mam pytanie... Czy trzeba dodawac zelatyne do kremu? Moge czyms innym ja zastapic np dodac 500g serka mascapone zamiast 250g? Prosze o odp i z gory dziekuje :) Pozdrowiam
jestesmy w domu fanami kokosu i jagod i to polaczenie w ciescie to rewelacja.Uzylam tylko borowek amerykanskich a one nie daja tak cudnego koloru jak lesne ale tych drugich u nas nie ma :(...w sobote znow robie i oczaruje gosci...dziekuje ze ten przepis
Możesz, tylko dwie formy pewnie nie zmieszczą się na jednym poziomie w piekarniku, więc trzeba będzie piec na dwóch poziomach. Wtedy należy piec ciasto z termoobiegiem. Zmniejszyłabym temperaturę do 160 stopni przy ustawionym termoobiegu i piekłabym do suchego patyczka.