Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

72 Komentarzy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ciasto upiekłam na "styl" niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi), w którym ciasto drożdżowe rozłożone jest cienko na dużej blasze i pokryte śliwkami pokrojonymi na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 90 g masła

Dodatkowo:

  • ok. 1,6 kg śliwek
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę: W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))
  5. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd nachodzi na drugi).

2

3

  1. Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24- 30

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 miesięcy temu
    Ciasto przepyszne ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANNA · 1 lat temu
    Witam,chcialabym upiec to ciasto z borowka amerykanska tylko ni e wiem ile jej dac zeby ciasto bylo pyszne jak ze sliwka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kora · 2 lat temu
    Dziękuję za przepis, ciasto rewelacyjne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    A czy można położyć zamrożone owoce? Czy lepiej odmrozić, żeby zakalca nie było??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ja rozmroziłabym je cześciowo i dała na ciasto lub całkowicie, ale wtedy trzeba je dobrze odsączyć na sitku z soku. Tak, czy siak posyp ciasto najpierw bułką tartą (można ją pomieszać z cynamonem), żeby wciągnęła wilgoć, bo na pewno będzie więcej płynu niż ze świeżych śliwek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    E. · 4 lat temu
    Wyszlo super! Moje pierwsze UDANE drozdzowe ciasto. Uzylam zwyklych sliwek, takich twardych, bo wegierki trudno kupic w Londynie. W sobote robie z borowkami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Rewelacyjne ciasto drożdżowe że śliwkami - los ten przepis mi podsunął - rzadko przepis z internetu sprawdza się w 100 procentach - polecam !!!!!!!! Anna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    uwielbiam to ciasto! przepis super! Teraz mnie korci zrobić je z borówką amerykańską, ale nie wiem czy nie za miękka i zbyt nie namoczy ciasta. Cienkie ciasto drożdżowe+dużo borówki+kruszonka - próbował ktoś?? czy to raczej przepis na zakalca??:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andzia · 4 lat temu
    Czy ciasto jest suche czy lekko wilgotne ? Jeśli jest suche jak w drożdżowkach, co mogę zrobić by było lekko wilgotne ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arleta · 5 lat temu
    Ciasto idealne!!!!!!!!!!!!!!! Dziękuję za ten idealny przepis. Pozdrawiam serdecznie. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karka · 5 lat temu
    Ciasto wyszło,fenomenalne! To kolejny przepis z tej strony,który mnie nie zawiódł! ❤❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 5 lat temu
    Przepyszne ciasto. Najlepsze drożdżowe jakie dotąd zrobiłam. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 5 lat temu
    Super! Takie jak mama robiła.
    Według tego przepisu robię drugi raz więc serdecznie polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 6 lat temu
    Pyszne (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Ciasto wyszło puszyste i rzeczywiście bardzo smaczne. Przepis prosty, a efekt wyśmienity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia mzk · 9 lat temu
    mam tylko drożdże suszone, ile powinnam ich rozrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    joasik · 9 lat temu
    Mnie tez udala sie ta drozdzowka ze sliwkami pychotka pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 9 lat temu
    Świetny przepis. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 9 lat temu
    Dziękuję za przepis. Drożdżówka wyszła pyszna, no i pięknie wygląda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Moje pierwsze drożdżowe ciasto, robiłam je dla babci jak była w sanatorium, zawiozłam całą blachę i rozeszła się w 3 min wszyscy bardzo chwalili, został mi się tylko jeden kawałek ale szczerze przyznaje, że to najlepsze ciasto śliwkowe jakie kiedykolwiek jadłam, super przepis trafił już do moich ulubionych :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EWELINA · 10 lat temu
    A czy zamiast śliwek mogą być maliny? Kiedyś jadłam coś podobnego, a malin mam teraz aż za dużo :)