Ciasto krówka

131 Komentarzy
Ciasto krówka

Miodowe ciasto przełożone masą budyniową i krówkową oraz orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny (zimne, pokrojone na kawałki)
  • ½ szklanki cukru (= 100 g)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Masa budyniowa:

  • 550 ml mleka
  • ¾ szklanki cukru (= 150 g)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (=15 g)
  • 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (=15 g)
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g lub ewentualnie 400g)
  • 300 g orzechów np. włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 3 i 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
  3. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wykleić na dnie przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
  4. Przygotować masę budyniową: Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z budyniem w proszku, żółtkiem, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po łyżce chłodny budyń.
  5. Orzechy posiekać.
  6. Do formy przełożyć pierwsze ciasto miodowe. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim ciastem. Następnie rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto krówka Ciasto krówka Ciasto krówka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 7 dni temu
    Super przepis! Udało się za pierwszym razem. Spróbowałam na drugi dzień i wg. mnie to twardsze, kruche ciasto jest na plus :) Orzechy włoskie wspaniale komponują się z całością i bez nich to nie byłoby to samo. Przepis ląduje do przepiśnika. Polecam! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia H. · 8 miesięcy temu
    Ciasto jest przepyszne, piekę je zawsze na święta, jednak do tej pory wcinaliśny na krucho 🤣 i stąd moje pytanie, czy jak upiekę je w piątek a podać chce w niedzielę i ponkedzjalek , to upiec same blaty i krem dopiero w niedziele rano albo sobotę wieczór? W sensie przekładać je? I składać ciasto? Bo trochę za długo dla kremu czy się mylę 🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta84 · 8 miesięcy temu
    Ciasto przepyszne. Wszyscy sie zachwycali. Zmienilam tylko cukier w przepisie. Mieszkam w UK i do ciasta dodałam soft brown sugar. Dodaje do domowego przepisnika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andżelika · 11 miesięcy temu
    Zapomniałam dać żółtka do budyniu czy bez niego wyjdzie czy się rozjedzie 🥺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 miesięcy temu
    Witam Czy mogę zrobić blaty wcześniej a na drugi dzień dopiero przełożyć kremem ??Żeby już zmiękły trochę ??Dziękuje 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Można, ale po co? Najlepiej od razu przełożyć. One od masy będą miękły. Ciasto najlepsze jest po 3- 4 dniach od przygotowania, więc nie ma co czekać z przekładaniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kari · 1 lat temu
    Ciasto wyśmienite!!! Wyszło za pierwszym razem przepyszne!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 2 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj i juz po kilku godzinach sprobowalam . Niebo w gębie!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Myślę, że wystarczy ciasto po zrobieniu zamknąć w pojemniku na ciasto i nie trzeba będzie czekać 3-4 dni. 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 2 lat temu
    Pyszne ciasto. Robiłam już drugi raz tylko tym razem zmniejszyłam ilość masła w kremie budyniowym do 200g bo jak dla mnie masa była zbyt maślana. Polecam! 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Rewelacja. U mnie na wierzchu z białą czekoladą i krówkami. Polecam. Szybko się robi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 2 lat temu
    Ciasto z tego przepisu wyszło przepyszne. Myślalam, że nie będzie takie jak z paczki a wyszło jeszcze lepsze. A jaki krem pyszny. Co prawda biszopt robiłam że swojego sprawdzonego przepisu tylko miód dodałam. A po za tym po przeczytaniu komentarzy, że ciasto jest suche nasączyłam obie części ciasta kawą. Zawsze nasączam biszkopt. Także dziękuję za wspaniały przepis. Zapisuję go w zeszycie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ela · 2 lat temu
      Jaki biszkopt? W tym przepisie nie ma biszkoptu. Te placki miodowe charakteryzują się tym, że na początku są twarde/suche i z czasem miękną tak samo jest w stefance, snikersie itp. Nigdy nie słyszałam o namaczaniu placków miodowych kawą. Ja uwielbiam wszelkie miodowniki. Czy w takim namoczonym kawą czuć jeszcze ten charakterystyczny smak ciasta miodowego?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola · 2 lat temu
        Pani napisała że zrobiła własne biszkopty . Czytać ze zrozumieniem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 lat temu
    Zle zlozylam ciasto 🤕 na drugi blat dalam mase krowkowa, pol budyniu i na to orzechy. Jak to uratowac 🤧
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Przepyszne. Zjedzone na drugi dzień bo nikt nie dał rady czekać aż 4 😂 u mnie w wersji bez orzechów a z czekoladą na wierzchu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AnnaKF · 3 lat temu
    Czy placki same jak postoja nie zmiękkna? Trzeba z masą? Placek nie zostanie zjedzony od razu. Czy ta masa się nie popsuje jak już 3 dni przed podaniem będzie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Masa się nie zepsuje, jeśli ciasto będzie przechowywane w chłodnym miejscu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Niki · 3 lat temu
    Pyszne ciasto, wyszło mi za każdym razem, a robiłam już chyba z trzy. Mnniaaam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinia · 3 lat temu
    Straszny smak sody, ciasto łamie się i ciężko je kroić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Czy wyjdzie to ciasto bez dodatku miodu? ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Miki · 3 lat temu
    Pyyyychaaa :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Dzień dobry, czy Państwa zdaniem ciasto ma szansę wyjść smaczne z budyniem o smaku słonego karmelu zamiast waniliowego?