Tort Barbie

56 Komentarzy
Tort Barbie

Lalka Barbie i jej smakowita suknia balowa ucieszy z pewnością każdą małą księżniczkę. Tort jest duży. Składa się bowiem z klasycznego tortu i babki piaskowej. Dekoracja przygotowana jest z masy cukrowej. Poniżej przedstawiam sposób, w jaki ja wykonałam ten tort. Wy możecie upiec dowolny, ulubiony tort oraz dowolną babkę. Ważne jest, aby tort dolny był stabilny, tzn. przełożony masą, a jeśli zdecydujecie się na lekki krem to powinien on być usztywniony żelatyną tak, aby utrzymał ciężar babki. Najlepiej, aby masa pokrywająca tort i babkę z zewnątrz była budyniowa lub maślana, ponieważ te masy nadają się pod masę cukrową.

Tort jest pracowity, ale uśmiech i szczęście dziecka wynagradza włożony trud.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Babka:

Nadzienie do tortu:

  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 400 g jogurtu greckiego lub innego, gęstego jogurtu naturalnego
  • 400 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 40 g cukru
  • 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)

Poncz do tortu:

  • ok. ¾ szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (= 20 g)
  • 250 g masła (temperatura pokojowa)

Masa cukrowa:

Dodatkowo:

  • lalka Barbie
  • folia spożywcza
  • barwniki spożywcze (u mnie różowy)

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy. Galaretki włożyć do lodówki, aby stężały.
  2. Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać ze skrobią i kakao w miseczce. Odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Mąkę z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub miksując na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  6. Przygotować poncz. Przegotowaną i ostudzoną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
  7. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać.
  8. Przygotować nadzienie do tortu. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  9. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek.
  10. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Zacisnąć obręcz do tortu. (Tort jest wysoki, obręcz tortownicy byłaby za niska). Blat nasączyć częścią ponczu i wyłożyć połowę nadzienia. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć resztę nadzienia. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.
  11. Tort wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, aby nadzienie stężało.
  12. W tym czasie upiec babkę według przepisu: "Babka marmurkowa".
  13. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  14. Wierzch tortu posmarować cienko masą budyniową i postawić babkę. (Moja babka była pieczona w formie o średnicy 24 cm, a tort w tortownicy o średnicy 26 cm. Tort ścięłam delikatnie od góry, dopasowując go do babki, a dół pozostawiłam bez zmian tak, aby całość przypominała stożek).

2

  1. Przygotować lalkę Barbie. Najlepiej rozebrać ją całą i owinąć (od biustu w dół) kilkakrotnie w folię spożywczą, aby nie pobrudziła się od masy i ciasta. Ręce lalki podnieść do góry. Lalkę wsadzić do środka babki i wcisnąć ją w tort tak, aby lalka była schowana w cieście od pasa w dół. (Babka o średnicy 24 cm i tort o średnicy 26 cm pasują do standardowego rozmiaru lalki Barbie. Jeśli ciasta będą większe, to lalki nie trzeba wbijać tak głęboko. Ważne jest, aby ciasto zaczynało się od pasa lalki. Jeśli ciasta będą mniejsze i lalka będzie w stosunku do nich za wysoka, można ściągnąć lalce nogi lub nadbudować różnicę masą).
  2. Ciasta posmarować przygotowaną masą budyniową. (Sporo masy dałam na górę babki, nadając jej ładny kształt i dopasowując wysokość idealnie do pasa lalki).
  3. Ciasto razem z lalką wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować masę cukrową. Masę cukrową zabarwić na dowolne kolory i zrobić dowolną suknię balową. (Lalkę wyciągnęłam na czas dekorowania ciasta masą cukrową. Ciasto pokryłam całe masą cukrową. Na końcu zrobiłam nacięcie w masie cukrowej nad otworem babki i włożyłam lalkę z powrotem do środka).

3

  1. Ciasto można przechowywać w lodówce przez parę dni.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250 ml
  • Biszkopt nie wymaga dodatku proszku do pieczenia. Jeśli obawiasz się, że Ci ciasto nie wyrośnie to możesz dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • Tort najlepiej przygotować dzień lub dwa przed imprezą. Można pracę rozłożyć na dwa dni. W jeden przygotować tort i upiec babkę, a w następny przygotować masę budyniową i cukrową i udekorować tort.
  • * Przygotowałam masę cukrową z 1,5 porcji ze względu na falbankę. Jesli nie planujecie falbanki to nie trzeba zwiększać proporcji masy cykrowej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort Barbie Tort Barbie Tort BarbieTort BarbieTort BarbieTort Barbie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 12 lat temu
    A mogę zamiast masy maślano-budyniowej posmarować tort z zewnątrz serkiem maskarpone z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Nie dawałabym żadnych serków pod masę cukrową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renia · 12 lat temu
    O rety!!! Przecudowne!!! Planuję zrobić taki na córci urodziny niedługo. Ktoś pisał wcześniej, że zamiast babki planuje upiec biszkopt w formie do babki, czy ten pomysł się sprawdza? Jakoś boję się podać gościom (czyt. teściowej;))kawałek tortu złożony z tortu i babki...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 12 lat temu
    Moja barbie wyszła przepysznie. Dziękuję za inspiracje. Pozdrawiam - mama dzisiejszej sześcioletniej solenizantki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 12 lat temu
    Zrobienie tortu zajęło mi sporo czasu, ale było warto. :lol: Lukier zabarwiłam sokiem malinowym. Babkę przecięłam w połowie i przełożyłam marmolada truskawkową. Mimo modyfikacji wyszło świetnie. Wspaniały pomysł na niespodziankę. W porównaniu do cen sklepowych nie drogi przepis. Goście byli zaskoczeni, że tort wykonałam sama. DZIĘKUJĘ ZA POMYSŁ ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 12 lat temu
    doskonały instruktaż - przepisów na torty lalki w sieci jest dużo, ale to wg Twojego wykonałam mój tort na urodziny mojej chrześniaczki Oleńki. Co prawda zarówno masy jak i ozdobienie były u mnie zupełnie inne to jednak inspiracja Twoim pomysłem i Twoją techniką - suuuper! I ja też wzięłam prawdziwą Barbie - te korpusy do tortów są jakieś takie bezduszne.. Dziękuję za przepis i świetną dokumentację!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 13 lat temu
    pycha
    ja robilam same biszkopty i wszystko z masa z bitej smietany+ serek mascarpone i porzeczki,masa cukrowa się trzymala ale robiłam ja trochę inaczej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 13 lat temu
    Witam, tort jest super i fajny pomysłem jest użycie babki do tego tortu, ja planuję upiec zwykły biszkopt w formie do babki, ale nie o tym chciałam pisać :-) moje pytanie dotyczy kremu użytego do przełożenia spodu tortu, mianowicie wszędzie naczytałam się, że w przypadku dekorowania tortu masą cukrową nie wolno tortu przekładać masą śmietanową bo masa może się "spocić", widzę, że Pani rozwiązała ten problem dając do tortu dwie masy, na przełożenie śmietanową, a na wierzch budyniową, czy to się sprawdziło??? czy bita śmietana nie zaszkodziła dekoracji?
    pozdrawiam :lol:
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Elu, śmietana nie powinna być w bezpośrednim kontakcie z masą cukrową, ale jeśli zrobisz izolację z masy maślanej lub budyniowej to nic się nie stanie. Ważne jest tylko, żeby śmietana nie dotykała bezpośrednio masy cukrowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwcia · 13 lat temu
    mam pytanie czy można zamiast masy cukrowej użyć masy z marcepanu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mama Haneczki Marzen · 13 lat temu
    Jeeeju jaki cudny... Moja córeczka uwielbia wszystkie Księzniczki, Królewny i Wrózki a ten tort to poprosty będzie taką niespodzianką że buzia to jej się będzie uśmiechała przez ROK chyba.. ale dopiero w lipcu maurodzinki, pewnie nie wytrzymam i zrobie juz na Dzień DZIECKA, w końzu czerwiec blizej niz lipiec :-) Mam nadzieję że też wyjdzie taki piękny achhh t
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 13 lat temu
    Jutro po raz trzeci robię ten torcik!! Kocham ten przepis... Jeden robiłam dla koleżanki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justiina · 14 lat temu
    Piękny! Chcę zrobić taki tort bratanicy na urodziny, ale mam mały problem. Tu gdzie mieszkam nie ma nigdzie barwników spożywczych. Czy mogę zamiast masy cukrowej użyć marcepanu, który w zasadzie jest już gotowy (niestety), ale można z niego robić samemu różne dekoracje? Nadawałby się na suknię? Bardzo mi zależy na ładnym torcie, a ten jest przepiękny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak, oczywiście możesz użyć masy marcepanowej zamiast masy cukrowej, tylko nie za bardzo rozumię co to ma wspólnego z barwnikami? jak chcesz zabarwić marcepan? Jeśli masz jeszcze czas na zrobienie tortu to proponowałabym zamówić barwniki w internecie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 8 lat temu
        Marcepan mogę kupić tu w różnych kolorach, jest to już gotowy marcepan, który można używać bezpośrednio jako dekoracje bez żadnych dodatków jak barwniki.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 8 lat temu
          Nie spotkałam się z taką masą marcepanową jeszcze. W takim razie wszystko jasne ;) Jak najbardziej możesz jej użyć do dekoracji. Przy formowaniu, jeśli będzie Ci się za bardzo kleiła, podsyp trochę cukrem pudrem. Marcepan proponuję rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Powodzenia.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Joanna Moderator · 8 lat temu
            To świetnie Dziękuję bardzo za wskazówki, jak zrobię to może i zdjęcie prześlę jak wyszło. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 14 lat temu
    Torcik zrobiony! Wyszedł super, każdemu smakował! Warto było się poświęcić. Uśmiech dziecka - bezcenne! Dziękuję ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 14 lat temu
    Jak kroić taki tort?? :P
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Wyciągnęłam lalkę i kroiłam z góry do dołu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 14 lat temu
    Piękny:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Feeria · 14 lat temu
    Dziękuję za wspaniały blog i zapraszam po Wyróżnienie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Piękny! Cudownie dopracowana sukienka. Naprawdę rewelacja!
    Pozdrowienia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AgaW · 14 lat temu
    Jejku, jakie cudo, aż trudno uwierzyć, że to jest jadalne (poza lalką oczywiście) :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Król · 14 lat temu
    Śliczny tort, gratuluję zdolności i cierpliwości:)