
Szybki, efektowny, letni, orzeźwiający, a do tego zdrowy "tort" arbuzowy. Pyszny deser na upały. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo prosty do przygotowania. Do tego jest bez dodatku mąki, jajek i tylko z odrobiną cukru.
Ten a'la tort zrobiłam dla najmłodszej córki na urodziny. Tak się akurat ułożyło, że w nocy przed jej urodzinami wróciliśmy z urlopu i rano czekało mnie rozpakowywanie i sterta prania ;). Nie było czasu na pieczenie. Tort arbuzowy był idealnym rozwiązaniem. Przygotowuje się go szybko, a po chwili schłodzenia w lodówce można go już podawać.
W najszybszej wersji można zrobić tort jednopiętrowy. Wystarczy tylko obrać arbuza ze skóry i i wyrównać nożem, aby powstała bryła owal. Następnie należy obłożyć go kremem i udekorować owocami. Ja zdecydowałam się na tort dwupiętrowy, aby wyglądał atrakcyjniej.
Składniki:
- 1 średniej wielkości arbuz (najlepiej bez pestek)
 - ok. 60 g migdałów w płatkach
 - świeże owoce do wyboru do dekoracji np. truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, borówka, winogrona, banany, kiwi
 
Krem:
- 250 g serka mascarpone
 - ok. 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 1 łyżka cukru pudru lub ksylitolu
 
Sposób przygotowania:
- Arbuza umyć i odciąć końce.
 

- Arbuza przeciąć na pół i obrać ze skóry.
 


- Dwie połówki są teraz zaokrąglone. Z jednej połowy (przeznaczonej na spód tortu) ściąć zaokrągloną części i boki wyrównać nożem, aby były pionowe. Osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na paterze.
 

- Z drugiej połowy wyciąć walec o mniejszej średnicy niż ten dolny. Osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na środku dolnego krążka.
 


- Migdały w płatkach podprażyć na suchej patelni, aż delikatnie się przyrumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
 - Kremem pokryć arbuza. Obsypać migdałami i udekorować owocami.
 - Tort schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce.
 
Uwaga:
- Przy krojeniu arbuz puszcza sok. Mokrą paterę z soku wytarłam ręcznikiem papierowym i niezjedzona część tortu przetrwała jeszcze dwa dni w lodówce.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas oczekiwania:  
Całkowity czas przygotowania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 
 
 
