Tort Barbie
Lalka Barbie i jej smakowita suknia balowa ucieszy z pewnością każdą małą księżniczkę. Tort jest duży. Składa się bowiem z klasycznego tortu i babki piaskowej. Dekoracja przygotowana jest z masy cukrowej. Poniżej przedstawiam sposób, w jaki ja wykonałam ten tort. Wy możecie upiec dowolny, ulubiony tort oraz dowolną babkę. Ważne jest, aby tort dolny był stabilny, tzn. przełożony masą, a jeśli zdecydujecie się na lekki krem to powinien on być usztywniony żelatyną tak, aby utrzymał ciężar babki. Najlepiej, aby masa pokrywająca tort i babkę z zewnątrz była budyniowa lub maślana, ponieważ te masy nadają się pod masę cukrową.
Tort jest pracowity, ale uśmiech i szczęście dziecka wynagradza włożony trud.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 kopiata łyżka kakao
- nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
- ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Babka:
- Należy upiec babkę według przepisu: "Babka marmurkowa"
Nadzienie do tortu:
- 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
- 400 g jogurtu greckiego lub innego, gęstego jogurtu naturalnego
- 400 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 40 g cukru
- 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)
Poncz do tortu:
- ok. ¾ szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Masa budyniowa:
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (= 20 g)
- 250 g masła (temperatura pokojowa)
Masa cukrowa:
- Należy przygotować masę cukrową według przepisu: "Biała masa cukrowa/ lukier plastyczny/ fondant" *
Dodatkowo:
- lalka Barbie
- folia spożywcza
- barwniki spożywcze (u mnie różowy)
Sposób przygotowania:
- Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy. Galaretki włożyć do lodówki, aby stężały.
- Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać ze skrobią i kakao w miseczce. Odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- Mąkę z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub miksując na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
- Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
- Przygotować poncz. Przegotowaną i ostudzoną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
- Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać.
- Przygotować nadzienie do tortu. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
- Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek.
- Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Zacisnąć obręcz do tortu. (Tort jest wysoki, obręcz tortownicy byłaby za niska). Blat nasączyć częścią ponczu i wyłożyć połowę nadzienia. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć resztę nadzienia. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.
- Tort wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, aby nadzienie stężało.
- W tym czasie upiec babkę według przepisu: "Babka marmurkowa".
- Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
- Wierzch tortu posmarować cienko masą budyniową i postawić babkę. (Moja babka była pieczona w formie o średnicy 24 cm, a tort w tortownicy o średnicy 26 cm. Tort ścięłam delikatnie od góry, dopasowując go do babki, a dół pozostawiłam bez zmian tak, aby całość przypominała stożek).
- Przygotować lalkę Barbie. Najlepiej rozebrać ją całą i owinąć (od biustu w dół) kilkakrotnie w folię spożywczą, aby nie pobrudziła się od masy i ciasta. Ręce lalki podnieść do góry. Lalkę wsadzić do środka babki i wcisnąć ją w tort tak, aby lalka była schowana w cieście od pasa w dół. (Babka o średnicy 24 cm i tort o średnicy 26 cm pasują do standardowego rozmiaru lalki Barbie. Jeśli ciasta będą większe, to lalki nie trzeba wbijać tak głęboko. Ważne jest, aby ciasto zaczynało się od pasa lalki. Jeśli ciasta będą mniejsze i lalka będzie w stosunku do nich za wysoka, można ściągnąć lalce nogi lub nadbudować różnicę masą).
- Ciasta posmarować przygotowaną masą budyniową. (Sporo masy dałam na górę babki, nadając jej ładny kształt i dopasowując wysokość idealnie do pasa lalki).
- Ciasto razem z lalką wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować masę cukrową. Masę cukrową zabarwić na dowolne kolory i zrobić dowolną suknię balową. (Lalkę wyciągnęłam na czas dekorowania ciasta masą cukrową. Ciasto pokryłam całe masą cukrową. Na końcu zrobiłam nacięcie w masie cukrowej nad otworem babki i włożyłam lalkę z powrotem do środka).
- Ciasto można przechowywać w lodówce przez parę dni.
Uwagi:
- 1 szklanka= 250 ml
- Biszkopt nie wymaga dodatku proszku do pieczenia. Jeśli obawiasz się, że Ci ciasto nie wyrośnie to możesz dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Tort najlepiej przygotować dzień lub dwa przed imprezą. Można pracę rozłożyć na dwa dni. W jeden przygotować tort i upiec babkę, a w następny przygotować masę budyniową i cukrową i udekorować tort.
- * Przygotowałam masę cukrową z 1,5 porcji ze względu na falbankę. Jesli nie planujecie falbanki to nie trzeba zwiększać proporcji masy cykrowej.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |