Orzeźwiające, lekkie i nie za słodkie ciasto. Pyszna i delikatna pianka zrobiona z jogurtu, śmietanki i galaretek, a na spodzie wilgotne ciasto ucierane.
To ciasto ma to do siebie, że za każdym razem może wyglądać inaczej. Wzorki wychodzą różne w zależności od rozlania się masy i stopnia jej stężenia.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto ucierane: W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku. Mieszankę mączną i mleko dodać w dwóch lub trzech porcjach do ciasta. (Dodając mąki z mlekiem należy miksować krótko i na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników).
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Formę z ciastem wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować piankę: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml gorącej wody. Ostudzić.
Jogurt podzielić na 3 części i każdą część dodać do ostudzonych galaretek. Dokładnie wymieszać trzepaczką.
Gdy galaretki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. (Można włożyć galaretki do lodówki, aby przyśpieszyć proces tężenia. Należy do nich zaglądać co jakiś czas, aby za mocno nie stężały). Ubitą śmietanę podzielić na 3 części i wmieszać delikatnie do galaretek.
Ciasto ułożyć na paterze. Założyć obręcz to tortu. Pianki z galaretek powinny mieć konsystencję delikatnie tężejącą. (Jeśli są płynne, poczekać chwilę).
Pianki nalewać na przemian na środek ciasta. (Ja robię to zawsze w 3 porcjach np. ⅓ koloru zielonego, ⅓ czerwonego, ⅓ żółtego itd.).
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Diabolina ·
4 lat temu
Dziękuję za fantastyczny przepis ,zrobił furorę jak i u dorosłych jak i u dzieciaczków ,sama osobiście jestem zachwycona ,już mam zamówienia na imprezy rodzinne jedni chcą bez spodu a inni ze spodem , przyznam się szczerze ,jak przeczytałam ,że kolory wychodzą blade dodałam barwników wyszedł fantastycznie 30 min na stole wytrzymało i już nie było ,smak mega ......i polecam 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona go·
4 lat temu
Jak wysokie wychodzi to ciasto w tortownicy 26cm?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta ·
5 lat temu
Witam chce zrobić te ciasto jako tort dla córki czy mogę dac jogurt grecki czy lepiej zwykły naturalny?:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Obojętne. Ja używam greckiego ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marra·
6 lat temu
Czy jeśli dodam 500g sera białego z wiaderka zamiast jogurtu to też wyjdzie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tamara·
10 lat temu
Witajcie! Co moglo byc przyczyna wystapienia grudek po zmieszaniu smietany z galaretka? No i po wylaniu troszeczke sie wszystko zmieszalo...chyba za szybko okreslilam galaretkę jako "tezejaca". Cierpliwosc to dodatkowy absolutnie niezbedny skladnik tego ciasta :) pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata Szwajgier·
10 lat temu
Czy po wylaniu galaretek do tortownicy należy je przemieszać, aby powstała taka tęcza na wierzchu. Z góry dziękuję za odpowiedź
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Nic nie mieszaj. Należy nalewać tylko galaretki na zmianę na środek i te okręgi same się zrobią.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
11 lat temu
Ciasto zrobiło furorę wśród współpracowników :) Pyszne, lekkie jak puch i bardzo kolorowe, a spód wilgotny i rozpływający się w ustach. Młodszy brat już je sobie zamówił na urodziny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
megika·
11 lat temu
Ciasto super! Przepyszne! Dobre dla poczatkujacych :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
11 lat temu
Pani Joanno, jaka powinna być konsystencja ubitej śmietany? Podobna jak w przypadku bitej śmietany z proszku? Nigdy nie ubijałam kremówki, a chcę zrobić to ciasto na urodziny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak. śmietana po ubiciu powinna być sztywna. Jak odwrócisz miskę z ubitą smietaną to ona powinna się utrzymać. Należy uważać, aby śmietany nie przebić. Zbyt długie miskowanie spowoduje, że śmietana się zwarzy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tesia·
11 lat temu
Chciałam przyspieszyć i na chwilę włożyłam galaretkę z jogurtem do lodówki - no i stężało ze hoho. Teraz zamiast ślicznej zebry mam śmieszne placki :P nauczka na przyszły raz
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
11 lat temu
Robiłam już 2 razy i za każdym razem wychodziło przepyszne :) Polecam ! :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
KRUPENCJA·
11 lat temu
Pyszne ciasto: lekkie, kolorowe, bardzo smaczne zarówno dla dorosłych jak i dzieciaków. Dziękuję Pani bardzo:-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marlena·
11 lat temu
Mam pytanko, jakiej firmy były galaretki? Chciałabym uzyskać podobne rezultaty jeżeli chodzi o kolor zebry :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Niemieckie galaretki Dr. Oetkera. Kolory wychodzą pastelowe, blade.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
11 lat temu
Wypróbowalam, szczerze polecam ! Ciasto przepyszne, delikatne, rozpływa sie w ustach.
Z jednym ALE: kolory wyszły dość blade. Następnym razem kolory wspomoge barwnikami ;) co by było jeszcze bardziej efektowne
POLECAM! Pyszności !! Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gin·
11 lat temu
Ależ uroczo się prezentuje w tych pastelowych barwach :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
11 lat temu
To ciasto jest świetne! Lekkie, delikatne, po prostu cudo. POLECAM !!! :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
August·
11 lat temu
Witam,pani Joanno.
To ciasto wygląda bajecznie,chciałabym je zrobić,ale nie rozumiem tego
" dodać dwóch/trzech porcjach do ciasta." Mogłaby mi pani wytłumaczyć o co w tym chodzi ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
August to taka podpowiedź jak dodać mąki, jak ja to robię. Nie wsypuję całej miski z wymieszanymi mąkami naraz do utartego masła z jajkami tylko wsypuję ją powoli, właśnie na 2 lub 3 razy.