Zebra jogurtowa

28 Komentarzy
Zebra jogurtowa

Orzeźwiające, lekkie i nie za słodkie ciasto. Pyszna i delikatna pianka zrobiona z jogurtu, śmietanki i galaretek, a na spodzie wilgotne ciasto ucierane.

To ciasto ma to do siebie, że za każdym razem może wyglądać inaczej. Wzorki wychodzą różne w zależności od rozlania się masy i stopnia jej stężenia.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto ucierane:

  • 125 g masła, temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka, temperatura pokojowa

Pianka:

  • 1 galaretka koloru czerwonego
  • 1 galaretka koloru zielonego
  • 1 galaretka koloru żółtego
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto ucierane: W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku. Mieszankę mączną i mleko dodać w dwóch lub trzech porcjach do ciasta. (Dodając mąki z mlekiem należy miksować krótko i na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników).
  3. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Formę z ciastem wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przygotować piankę: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml gorącej wody. Ostudzić.
  5. Jogurt podzielić na 3 części i każdą część dodać do ostudzonych galaretek. Dokładnie wymieszać trzepaczką.
  6. Gdy galaretki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. (Można włożyć galaretki do lodówki, aby przyśpieszyć proces tężenia. Należy do nich zaglądać co jakiś czas, aby za mocno nie stężały). Ubitą śmietanę podzielić na 3 części i wmieszać delikatnie do galaretek.
  7. Ciasto ułożyć na paterze. Założyć obręcz to tortu. Pianki z galaretek powinny mieć konsystencję delikatnie tężejącą. (Jeśli są płynne, poczekać chwilę).
  8. Pianki nalewać na przemian na środek ciasta. (Ja robię to zawsze w 3 porcjach np. ⅓ koloru zielonego, ⅓ czerwonego, ⅓ żółtego itd.).
  9. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Zebra jogurtowa Zebra jogurtowa Zebra jogurtowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diabolina · 3 lat temu
    Dziękuję za fantastyczny przepis ,zrobił furorę jak i u dorosłych jak i u dzieciaczków ,sama osobiście jestem zachwycona ,już mam zamówienia na imprezy rodzinne jedni chcą bez spodu a inni ze spodem , przyznam się szczerze ,jak przeczytałam ,że kolory wychodzą blade dodałam barwników wyszedł fantastycznie 30 min na stole wytrzymało i już nie było ,smak mega ......i polecam 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona go · 3 lat temu
    Jak wysokie wychodzi to ciasto w tortownicy 26cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Witam chce zrobić te ciasto jako tort dla córki czy mogę dac jogurt grecki czy lepiej zwykły naturalny?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marra · 5 lat temu
    Czy jeśli dodam 500g sera białego z wiaderka zamiast jogurtu to też wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tamara · 9 lat temu
    Witajcie! Co moglo byc przyczyna wystapienia grudek po zmieszaniu smietany z galaretka? No i po wylaniu troszeczke sie wszystko zmieszalo...chyba za szybko okreslilam galaretkę jako "tezejaca". Cierpliwosc to dodatkowy absolutnie niezbedny skladnik tego ciasta :) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata Szwajgier · 9 lat temu
    Czy po wylaniu galaretek do tortownicy należy je przemieszać, aby powstała taka tęcza na wierzchu. Z góry dziękuję za odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Nic nie mieszaj. Należy nalewać tylko galaretki na zmianę na środek i te okręgi same się zrobią.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 10 lat temu
    Ciasto zrobiło furorę wśród współpracowników :) Pyszne, lekkie jak puch i bardzo kolorowe, a spód wilgotny i rozpływający się w ustach. Młodszy brat już je sobie zamówił na urodziny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    megika · 10 lat temu
    Ciasto super! Przepyszne! Dobre dla poczatkujacych :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 10 lat temu
    Pani Joanno, jaka powinna być konsystencja ubitej śmietany? Podobna jak w przypadku bitej śmietany z proszku? Nigdy nie ubijałam kremówki, a chcę zrobić to ciasto na urodziny :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak. śmietana po ubiciu powinna być sztywna. Jak odwrócisz miskę z ubitą smietaną to ona powinna się utrzymać. Należy uważać, aby śmietany nie przebić. Zbyt długie miskowanie spowoduje, że śmietana się zwarzy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tesia · 10 lat temu
    Chciałam przyspieszyć i na chwilę włożyłam galaretkę z jogurtem do lodówki - no i stężało ze hoho. Teraz zamiast ślicznej zebry mam śmieszne placki :P nauczka na przyszły raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 10 lat temu
    Robiłam już 2 razy i za każdym razem wychodziło przepyszne :) Polecam ! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KRUPENCJA · 10 lat temu
    Pyszne ciasto: lekkie, kolorowe, bardzo smaczne zarówno dla dorosłych jak i dzieciaków. Dziękuję Pani bardzo:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 10 lat temu
    Mam pytanko, jakiej firmy były galaretki? Chciałabym uzyskać podobne rezultaty jeżeli chodzi o kolor zebry :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 10 lat temu
    Wypróbowalam, szczerze polecam ! Ciasto przepyszne, delikatne, rozpływa sie w ustach.
    Z jednym ALE: kolory wyszły dość blade. Następnym razem kolory wspomoge barwnikami ;) co by było jeszcze bardziej efektowne
    POLECAM! Pyszności !! Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gin · 10 lat temu
    Ależ uroczo się prezentuje w tych pastelowych barwach :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    To ciasto jest świetne! Lekkie, delikatne, po prostu cudo. POLECAM !!! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    August · 10 lat temu
    Witam,pani Joanno.
    To ciasto wygląda bajecznie,chciałabym je zrobić,ale nie rozumiem tego
    " dodać dwóch/trzech porcjach do ciasta." Mogłaby mi pani wytłumaczyć o co w tym chodzi ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      August to taka podpowiedź jak dodać mąki, jak ja to robię. Nie wsypuję całej miski z wymieszanymi mąkami naraz do utartego masła z jajkami tylko wsypuję ją powoli, właśnie na 2 lub 3 razy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    Wygląda bajecznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EwelkaNM · 10 lat temu
    Super!! :) Musę zrobić koniecznie :)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda i Dorota · 10 lat temu
    Mniam wygląda obłędnie!