Orzeźwiające, lekkie i nie za słodkie ciasto. Pyszna i delikatna pianka zrobiona z jogurtu, śmietanki i galaretek, a na spodzie wilgotne ciasto ucierane.
To ciasto ma to do siebie, że za każdym razem może wyglądać inaczej. Wzorki wychodzą różne w zależności od rozlania się masy i stopnia jej stężenia.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto ucierane: W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku. Mieszankę mączną i mleko dodać w dwóch lub trzech porcjach do ciasta. (Dodając mąki z mlekiem należy miksować krótko i na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników).
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Formę z ciastem wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować piankę: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml gorącej wody. Ostudzić.
Jogurt podzielić na 3 części i każdą część dodać do ostudzonych galaretek. Dokładnie wymieszać trzepaczką.
Gdy galaretki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. (Można włożyć galaretki do lodówki, aby przyśpieszyć proces tężenia. Należy do nich zaglądać co jakiś czas, aby za mocno nie stężały). Ubitą śmietanę podzielić na 3 części i wmieszać delikatnie do galaretek.
Ciasto ułożyć na paterze. Założyć obręcz to tortu. Pianki z galaretek powinny mieć konsystencję delikatnie tężejącą. (Jeśli są płynne, poczekać chwilę).
Pianki nalewać na przemian na środek ciasta. (Ja robię to zawsze w 3 porcjach np. ⅓ koloru zielonego, ⅓ czerwonego, ⅓ żółtego itd.).
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.
Dziękuję za fantastyczny przepis ,zrobił furorę jak i u dorosłych jak i u dzieciaczków ,sama osobiście jestem zachwycona ,już mam zamówienia na imprezy rodzinne jedni chcą bez spodu a inni ze spodem , przyznam się szczerze ,jak przeczytałam ,że kolory wychodzą blade dodałam barwników wyszedł fantastycznie 30 min na stole wytrzymało i już nie było ,smak mega ......i polecam 😁
Witajcie! Co moglo byc przyczyna wystapienia grudek po zmieszaniu smietany z galaretka? No i po wylaniu troszeczke sie wszystko zmieszalo...chyba za szybko okreslilam galaretkę jako "tezejaca". Cierpliwosc to dodatkowy absolutnie niezbedny skladnik tego ciasta :) pozdrawiam
Ciasto zrobiło furorę wśród współpracowników :) Pyszne, lekkie jak puch i bardzo kolorowe, a spód wilgotny i rozpływający się w ustach. Młodszy brat już je sobie zamówił na urodziny :)
Pani Joanno, jaka powinna być konsystencja ubitej śmietany? Podobna jak w przypadku bitej śmietany z proszku? Nigdy nie ubijałam kremówki, a chcę zrobić to ciasto na urodziny :)
Tak. śmietana po ubiciu powinna być sztywna. Jak odwrócisz miskę z ubitą smietaną to ona powinna się utrzymać. Należy uważać, aby śmietany nie przebić. Zbyt długie miskowanie spowoduje, że śmietana się zwarzy.
Chciałam przyspieszyć i na chwilę włożyłam galaretkę z jogurtem do lodówki - no i stężało ze hoho. Teraz zamiast ślicznej zebry mam śmieszne placki :P nauczka na przyszły raz
Wypróbowalam, szczerze polecam ! Ciasto przepyszne, delikatne, rozpływa sie w ustach.
Z jednym ALE: kolory wyszły dość blade. Następnym razem kolory wspomoge barwnikami ;) co by było jeszcze bardziej efektowne
POLECAM! Pyszności !! Pozdrawiam :)
Witam,pani Joanno.
To ciasto wygląda bajecznie,chciałabym je zrobić,ale nie rozumiem tego
" dodać dwóch/trzech porcjach do ciasta." Mogłaby mi pani wytłumaczyć o co w tym chodzi ??
August to taka podpowiedź jak dodać mąki, jak ja to robię. Nie wsypuję całej miski z wymieszanymi mąkami naraz do utartego masła z jajkami tylko wsypuję ją powoli, właśnie na 2 lub 3 razy.