Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak masa marcepanowa, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaju ozdoby. Jest bardzo elastyczna i plastyczna.
Z podanego poniżej przepisu, masy cukrowej wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30 cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.
Składniki:
ok. 800 g cukru pudru (najlepiej przesiać)
100 g glukozy (w proszku lub w płynie, ja używam w proszku)
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
70 ml zimnej wody
aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w 70 ml zimnej wodzie. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
Gdy płyn lekko przestygnie, dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając np. łyżką lub używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie przenieść masę na blat posypany grubo cukrem pudrem i wyrabiać ręką, dosypując cukier puder. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
Masę cukrową można zabarwić barwnikiem spożywczym. (Polecam barwniki w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę). W tym celu należy dodać troszkę barwnika i zagnieść masę, jak plastelinę, aż stanie się jednolita. Gdyby kolor był za blady, dodać więcej barwnika i ponownie zagnieść. Jeśli masa podczas zagniatania będzie się kleić, należy podsypać ją cukrem pudrem. (Jeśli chcemy zabarwić całą masę cukrową na jeden kolor to można barwnik dodać już razem z glukozą).
Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem, posypanym cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną na grubo ok. 5 mm (lub cieniej, jeśli mamy doświadczenie). Rozwałkowana masa musi być dużo większa od tortu. (W zimie i przy intensywnych kolorach masy cukrowej poleca się bardziej użycie oleju, ponieważ cukier puder i skrobia mogą zaprószyć masę. Z kolei w gorące dni lepiej wybrać cukier puder lub skrobię, ponieważ pod wpływem oleju masa może się bardziej kleić).
Rozwałkowaną masę należy przełożyć na tort, posmarowany masą na bazie masła lub ganache. Masa na bazie masła lub ganache umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana lekko zmiękła, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej. Należy unikać bezpośredniego kontaktu masy cukrowej z bitą śmietaną lub masą serową i innymi "wodnistymi" kremami, ponieważ mogą one rozpuścić masę cukrową. Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.
Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki). Nadmiar odkroić nożykiem. Z resztek można zrobić ozdoby.
Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce (np. zawiniętą w woreczku do mrożenia). Zimną masę cukrową z lodówki, przed nałożeniem na tort, należy podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, aby zmiękła, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Osobiście uważam, że najłatwiej rozwałkowuje się ją od razu po przygotowaniu).
Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo. (Po uformowaniu ozdób, należy pozostawić je w temperaturze pokojowej, aż masa stwardnieje. Następnie należy włożyć je do kartonika lub przykryć ściereczką, aby masa się nie kurzyła).
Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru (zrobionego z cukru pudru wymieszanego z odrobiną wody lub białka zmiksowanego z cukrem pudrem), masy maślanej, specjalnego kleju spożywczego przeznaczonego do tego celu. Można użyć też wody lub bezbarwnego alkoholu np. wódki, ale tylko w przypadku elementów miękkich (czyli od razu po przygotowaniu) i płaskich.
Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Tort obłożony taką masą wydaje się być bardzo stabilny. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier. Można, ale nie trzeba jej jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiki·
1 miesięcy temu
Witam, czy masę cukrową można położyć na suchym torcie? Takiego nie obtoczonego po bokach i z góry kremem maślanym? Albo czy można to zrobić na kremie z mascarpone i śmietanki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 miesięcy temu
Nie polecam takiego rozwiązania - masa cukrowa nie będzie miała się do czego przykleić i może odchodzić od tortu. Krem z mascarpone i śmietanki również się nie sprawdzi, ponieważ jest zbyt wilgotny. Zamiast kremu maślanego polecam ganache z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
1 lat temu
Witam, gdzie można kupić glukozę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
L·
1 lat temu
W Kauflandzie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta Ambroziak·
1 lat temu
Czy glukoza krystaliczna od Delecta się nada?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Nie znam, ale znalazłam w necie: "Glukoza krystaliczna posiada wiele zastosowań m.in. idealnie nadaje się do zrobienia masy cukrowej...".
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta Ambroziak·
1 lat temu
Rozumiem, dziękuje bardzo
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
3 lat temu
Dzień dobry. U mnie ciągle nie chciało się skleić. Zużyłam chyba 1,5 kg cukru pudru 🙄 jak już powstała fajna kulka to kruszyła się przy wałkowaniu i przenoszeniu 🤷 cukier z diamanta. Co zrobiłam źle ? 🤔
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Zdecydowanie za dużo cukru pudru. Trzeba ugniatać, aż będzie miękka, elastyczna masa. Lepiej zrobić ciut luźniejszą niż za twardą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania ·
3 lat temu
Czyli nawet jak masa jest bardzo rzadka to cały czas ją ugniatać przez parę min aż zgęstnieje ? Bo ja podsypywalam cukru jak dalej się kleiła 🤔
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Jak jest bardzo rzadka to trzeba dać cukru, ale potem ostrożnie. Trzeba wziąć pod uwagę, że jeszcze gotową będziemy podsypywać cukrem pudrem i wałek też. U mnie zawsze jest te 800g. Proszę spróbować trzymać się tej ilości. Ewentualnie trochę korygotować pod koniec.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Juka·
3 lat temu
Pomóżcie. Jaką glukozę kupić? Glukoza spożywcza w proszku będzie ok?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania ·
3 lat temu
Ja zrobiłam i zamiast zwykłej glukozy dałam cytrynową i wyszło super i w smaku i wyglądzie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
3 lat temu
Masa bardzo fajna. Wszystko jak zwykle super opisane, krok po kroku 🙂🙂🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
3 lat temu
Witam. Zrobiłam wczoraj masę według przepisu i cała się kruszy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
3 lat temu
Witam.Czy na smuetanie roślinnej taka masa bedzie się trzymała?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Niestety nie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
3 lat temu
Świetna i pyszna masa 🙂 będę robić z niej traktorek na tort dla syna 🙂 super przepis 👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
4 lat temu
Witam. A czy na kremie z mleka kokosowego można położyć? Mamy alergię na mleko więc wszystko co jest na bazie mlecznej odpada.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Zależy jaki to jest krem. Jeśli mleko kokosowe pełni funkcję śmietanki to niestety, ale nie. Jeśli zrobisz na mleku kokosowym gęsty budyń i utrzesz go z "masłem" czy margaryną bezmleczną to tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabrysia·
4 lat temu
Witam zrobiłam wczoraj pierwszy raz masę zawsze robiłam takie same torty potrzebowałam odmiany i dzięki temu przepisów pokochałam masy! Dziękuję i polecam wszystkim masa do zrobienia prosta i naprawdę piękna i solidna! Dziś będziemy jeść☺️ Pozdriam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maciej·
4 lat temu
Czy fondant będzie trzymać się na kremie z masła i mleka skondensowanego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bea·
4 lat temu
ja chciałabym właśnie na kremie masło+mleko skondensowane przykleić tylko paseczki z masy cukrowej. czy to się będzie trzymać? czy dobrze kombinuję, że lukier może być 'klejem'?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, do takiego kremu paseczki się przykleją. To krem jest jakby klejem ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena ·
4 lat temu
Czy glukoza jest konieczna? Czy można ją jakoś zastąpić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, jest konieczna. Też kupuję glukozę specjalnie do wyrobu masy cukrowej ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
4 lat temu
Dzień dobry, chcę obłożyć tort masą cukrową, doczytałam, że tort powinien być obłożony kremem maślanym. A czy masy, którymi tort będzie przełożony, również wszystkie powinny być maślane, czy mogą być na bazie śmietany i mascarpone? Córce marzy się tort z masą oreo, a wszystkie kremy oreo jakie znalazłam są śmietanowe...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
W środku tortu mogą być dowolne kremu ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Żaneta ·
4 lat temu
Czy masa będzie taka biała jak na zdjęciu czy musi być barwnik?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, będzie biała.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra ·
4 lat temu
Dziękuję :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
4 lat temu
Czy połowa proporcji starczy na torcik średnica 23cm?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Może być mało. Zrób z 3/4.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janek·
4 lat temu
Dzień dobry, planuję masą cukrową obłożyć ciasto marchewkowe. Chciałbym również żeby ciasto było łatwe do transportu i z tego powodu chciałbym uniknąć stosowania masy na bazie masła, stąd moje pytanie, czy masę cukrową można "przykleić" do ciasta za pomocą chociażby lukru królewskiego lub cukrowych pisaków?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Raczej zrobiłabym np. polewę czekoladową (100g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju) i na to masę cukrową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janek·
4 lat temu
Dziękuję bardzo za sprawną odpowiedź :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anonim·
4 lat temu
Robię wszystko według przepisu i nic nie wychodzi bo cały czas jest wodniste
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Dodaj cukru pudru
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
Może Zelatyna była zagotowana i straciła właściwości żelujące