Biała masa cukrowa / lukier plastyczny / fondant - przepis jak przygotować

330 Komentarzy
Biała masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak masa marcepanowa, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaju ozdoby. Jest bardzo elastyczna i plastyczna.

Z podanego poniżej przepisu, masy cukrowej wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30 cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Składniki:

  • ok. 800 g cukru pudru (najlepiej przesiać)
  • 100 g glukozy (w proszku lub w płynie, ja używam w proszku)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 70 ml zimnej wody
  • aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w 70 ml zimnej wodzie. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn lekko przestygnie, dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając np. łyżką lub używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie przenieść masę na blat posypany grubo cukrem pudrem i wyrabiać ręką, dosypując cukier puder. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę cukrową można zabarwić barwnikiem spożywczym. (Polecam barwniki w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę). W tym celu należy dodać troszkę barwnika i zagnieść masę, jak plastelinę, aż stanie się jednolita. Gdyby kolor był za blady, dodać więcej barwnika i ponownie zagnieść. Jeśli masa podczas zagniatania będzie się kleić, należy podsypać ją cukrem pudrem. (Jeśli chcemy zabarwić całą masę cukrową na jeden kolor to można barwnik dodać już razem z glukozą).
  4. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem,  posypanym cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną na grubo ok. 5 mm (lub cieniej, jeśli mamy doświadczenie). Rozwałkowana masa musi być dużo większa od tortu. (W zimie i przy intensywnych kolorach masy cukrowej poleca się bardziej użycie oleju, ponieważ cukier puder i skrobia mogą zaprószyć masę. Z kolei w gorące dni lepiej wybrać cukier puder lub skrobię, ponieważ pod wpływem oleju masa może się bardziej kleić).

2

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na tort, posmarowany masą na bazie masła lub ganache. Masa na bazie masła lub ganache umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana lekko zmiękła, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej. Należy unikać bezpośredniego kontaktu masy cukrowej z bitą śmietaną lub masą serową i innymi "wodnistymi" kremami, ponieważ mogą one rozpuścić masę cukrową. Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

3

4

5

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki). Nadmiar odkroić nożykiem. Z resztek można zrobić ozdoby.

6

7

  1. Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce (np. zawiniętą w woreczku do mrożenia). Zimną masę cukrową z lodówki, przed nałożeniem na tort, należy podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, aby zmiękła, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Osobiście uważam, że najłatwiej rozwałkowuje się ją od razu po przygotowaniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo. (Po uformowaniu ozdób, należy pozostawić je w temperaturze pokojowej, aż masa stwardnieje. Następnie należy włożyć je do kartonika lub przykryć ściereczką, aby masa się nie kurzyła).
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru (zrobionego z cukru pudru wymieszanego z odrobiną wody lub białka zmiksowanego z cukrem pudrem), masy maślanej, specjalnego kleju spożywczego przeznaczonego do tego celu. Można użyć też wody lub bezbarwnego alkoholu np. wódki, ale tylko w przypadku elementów miękkich (czyli od razu po przygotowaniu) i płaskich.
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Tort obłożony taką masą wydaje się być bardzo stabilny. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier. Można, ale nie trzeba jej jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Źródło: Przepis pochodzi z "Galerii Potraw".

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 2 miesięcy temu
    Witam, gdzie można kupić glukozę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta Ambroziak · 3 miesięcy temu
    Czy glukoza krystaliczna od Delecta się nada?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Nie znam, ale znalazłam w necie: "Glukoza krystaliczna posiada wiele zastosowań m.in. idealnie nadaje się do zrobienia masy cukrowej...".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Dzień dobry. U mnie ciągle nie chciało się skleić. Zużyłam chyba 1,5 kg cukru pudru 🙄 jak już powstała fajna kulka to kruszyła się przy wałkowaniu i przenoszeniu 🤷 cukier z diamanta. Co zrobiłam źle ? 🤔
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Zdecydowanie za dużo cukru pudru. Trzeba ugniatać, aż będzie miękka, elastyczna masa. Lepiej zrobić ciut luźniejszą niż za twardą.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 2 lat temu
        Czyli nawet jak masa jest bardzo rzadka to cały czas ją ugniatać przez parę min aż zgęstnieje ? Bo ja podsypywalam cukru jak dalej się kleiła 🤔
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 2 lat temu
          Jak jest bardzo rzadka to trzeba dać cukru, ale potem ostrożnie. Trzeba wziąć pod uwagę, że jeszcze gotową będziemy podsypywać cukrem pudrem i wałek też. U mnie zawsze jest te 800g. Proszę spróbować trzymać się tej ilości. Ewentualnie trochę korygotować pod koniec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Juka · 2 lat temu
    Pomóżcie. Jaką glukozę kupić? Glukoza spożywcza w proszku będzie ok?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Ja zrobiłam i zamiast zwykłej glukozy dałam cytrynową i wyszło super i w smaku i wyglądzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Masa bardzo fajna. Wszystko jak zwykle super opisane, krok po kroku 🙂🙂🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 2 lat temu
    Witam. Zrobiłam wczoraj masę według przepisu i cała się kruszy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Witam.Czy na smuetanie roślinnej taka masa bedzie się trzymała?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Świetna i pyszna masa 🙂 będę robić z niej traktorek na tort dla syna 🙂 super przepis 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Witam. A czy na kremie z mleka kokosowego można położyć? Mamy alergię na mleko więc wszystko co jest na bazie mlecznej odpada.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Zależy jaki to jest krem. Jeśli mleko kokosowe pełni funkcję śmietanki to niestety, ale nie. Jeśli zrobisz na mleku kokosowym gęsty budyń i utrzesz go z "masłem" czy margaryną bezmleczną to tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabrysia · 3 lat temu
    Witam zrobiłam wczoraj pierwszy raz masę zawsze robiłam takie same torty potrzebowałam odmiany i dzięki temu przepisów pokochałam masy! Dziękuję i polecam wszystkim masa do zrobienia prosta i naprawdę piękna i solidna! Dziś będziemy jeść☺️ Pozdriam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 3 lat temu
    Czy fondant będzie trzymać się na kremie z masła i mleka skondensowanego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Bea · 2 lat temu
        ja chciałabym właśnie na kremie masło+mleko skondensowane przykleić tylko paseczki z masy cukrowej. czy to się będzie trzymać? czy dobrze kombinuję, że lukier może być 'klejem'?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Czy glukoza jest konieczna? Czy można ją jakoś zastąpić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, jest konieczna. Też kupuję glukozę specjalnie do wyrobu masy cukrowej ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 3 lat temu
    Dzień dobry, chcę obłożyć tort masą cukrową, doczytałam, że tort powinien być obłożony kremem maślanym. A czy masy, którymi tort będzie przełożony, również wszystkie powinny być maślane, czy mogą być na bazie śmietany i mascarpone? Córce marzy się tort z masą oreo, a wszystkie kremy oreo jakie znalazłam są śmietanowe...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 3 lat temu
    Czy masa będzie taka biała jak na zdjęciu czy musi być barwnik?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Czy połowa proporcji starczy na torcik średnica 23cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janek · 3 lat temu
    Dzień dobry, planuję masą cukrową obłożyć ciasto marchewkowe. Chciałbym również żeby ciasto było łatwe do transportu i z tego powodu chciałbym uniknąć stosowania masy na bazie masła, stąd moje pytanie, czy masę cukrową można "przykleić" do ciasta za pomocą chociażby lukru królewskiego lub cukrowych pisaków?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Raczej zrobiłabym np. polewę czekoladową (100g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju) i na to masę cukrową.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Janek · 3 lat temu
        Dziękuję bardzo za sprawną odpowiedź :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anonim · 3 lat temu
    Robię wszystko według przepisu i nic nie wychodzi bo cały czas jest wodniste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 3 lat temu
    dzień dobry a ile wychodzi gram masy ?