Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak masa marcepanowa, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaju ozdoby. Jest bardzo elastyczna i plastyczna.
Z podanego poniżej przepisu, masy cukrowej wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30 cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.
Składniki:
ok. 800 g cukru pudru (najlepiej przesiać)
100 g glukozy (w proszku lub w płynie, ja używam w proszku)
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
70 ml zimnej wody
aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w 70 ml zimnej wodzie. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
Gdy płyn lekko przestygnie, dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając np. łyżką lub używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie przenieść masę na blat posypany grubo cukrem pudrem i wyrabiać ręką, dosypując cukier puder. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
Masę cukrową można zabarwić barwnikiem spożywczym. (Polecam barwniki w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę). W tym celu należy dodać troszkę barwnika i zagnieść masę, jak plastelinę, aż stanie się jednolita. Gdyby kolor był za blady, dodać więcej barwnika i ponownie zagnieść. Jeśli masa podczas zagniatania będzie się kleić, należy podsypać ją cukrem pudrem. (Jeśli chcemy zabarwić całą masę cukrową na jeden kolor to można barwnik dodać już razem z glukozą).
Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem, posypanym cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną na grubo ok. 5 mm (lub cieniej, jeśli mamy doświadczenie). Rozwałkowana masa musi być dużo większa od tortu. (W zimie i przy intensywnych kolorach masy cukrowej poleca się bardziej użycie oleju, ponieważ cukier puder i skrobia mogą zaprószyć masę. Z kolei w gorące dni lepiej wybrać cukier puder lub skrobię, ponieważ pod wpływem oleju masa może się bardziej kleić).
Rozwałkowaną masę należy przełożyć na tort, posmarowany masą na bazie masła lub ganache. Masa na bazie masła lub ganache umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana lekko zmiękła, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej. Należy unikać bezpośredniego kontaktu masy cukrowej z bitą śmietaną lub masą serową i innymi "wodnistymi" kremami, ponieważ mogą one rozpuścić masę cukrową. Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.
Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki). Nadmiar odkroić nożykiem. Z resztek można zrobić ozdoby.
Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce (np. zawiniętą w woreczku do mrożenia). Zimną masę cukrową z lodówki, przed nałożeniem na tort, należy podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, aby zmiękła, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Osobiście uważam, że najłatwiej rozwałkowuje się ją od razu po przygotowaniu).
Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo. (Po uformowaniu ozdób, należy pozostawić je w temperaturze pokojowej, aż masa stwardnieje. Następnie należy włożyć je do kartonika lub przykryć ściereczką, aby masa się nie kurzyła).
Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru (zrobionego z cukru pudru wymieszanego z odrobiną wody lub białka zmiksowanego z cukrem pudrem), masy maślanej, specjalnego kleju spożywczego przeznaczonego do tego celu. Można użyć też wody lub bezbarwnego alkoholu np. wódki, ale tylko w przypadku elementów miękkich (czyli od razu po przygotowaniu) i płaskich.
Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Tort obłożony taką masą wydaje się być bardzo stabilny. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier. Można, ale nie trzeba jej jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.
Cześć! Pod masę należy dać krem na maśle. Znalazłam w sklepie jedynie krem na mleku i maśle. Czy mimo to nada się on pod masę cukrową? (Na jedno opakowanie kremu podają 100g masła) Czy masa na takim kremie z dodatkiem mleka nie rozpadnie się? tort musi poczekać na imprezę jeden dzień i boję się , że zanim go podam rozpadnie się :(
Witam chciałabym zrobić piernik przekładamy powidlami z czekolada i odłożyć masa cukrowa.i teraz mam pytanie czyasa może dotykać powidel czy to niewskazane??
Planuję z masy wyciąć /uformować małe, płaskie ozdoby, następnie wysuszyć i nakleić na ciastka na lukier/czekoladę. Czy taki plan powinien się udać? Czekolada/lukier zastygają na tyle szybko, że chyba nie powinny rozpuścić przyklejonych cukrowych "naklejek"?
Jest, bo chcę teraz przygotować całą masę bożonarodzeniowych ozdób-naklejek, a później tylko doklejać do artystycznie lukrowanych pierniczków - gdybym chciała wszystko zrobić w jeden dzień przed świętami, potrzebowałabym doby dwa razy dłuższej niż standardowa :D
Planuje na wesele upiec ciasteczka i ozdobić je masa cukrowa. Ile dni wcześniej mogę je przygotować i jak długo przechowywać ? Czy ta masa po jakimś czasie się zepsuje ?
Nie, masie nic nie będzie, tylko stwardnieje, ala tak ma być. Ciasteczka możesz upiec wcześniej. Kruche ciasteczka dobrze się przechowują, a masa cukrowa również.
pod masę cukrową tylko i wyłącznie krem maślany na bezie lub z mleczkiem skondensowanym lub ganache z czekolady białej lub mlecznej. Ten krem jest z mleka i wszystko popłynie...
Czy na masę cukrową można położyć kwiaty zrobione z kremu maślanego, którego używało się na wierzch tortu do przyklejenia masy? Czy masa się rozpuści lub zafarbuje od kwiatów?
Moniko, może być:
1. krem maślany
2. lukier plastyczny, z którego wytniesz literki
3. roztopiona, letnia czekolada przełożona do jednorazowego rękawa cukierniczego lub grubego wareczka do mrożenia. Odcinasz malutką dziurkę i piszesz ;)
4. pisaki cukrowe np. Dr. Oetkera
5. lukier królewski (białko plus cukier puder) zabarwiony barwnikiem spożywczy na dowolny kolor
6. barwniki w żelu rozrobione z odrobiną alkoholu lub wody
Dobry wieczór
Mam pytanie. Czy masa nadawała by się do tego typu tortu ? Czy nie będzie za twarda ?
I krem o jakim smaku nadawał by się najlepiej żeby tort nie był przesłodzony ?
Z góry dziękuje za odpowiedz :)
Tak, ten tort jest pokryty właśnie masą cukrową :D do środka możesz dać każdy krem, jaki tylko chcesz. Ważne jest, aby cały tort posmarować kremem na bazie masła.
Witam. Z masy zamierzam tym razem wykonać jedynie kilka niewielkich dekoracji. Tort dla dziecka będzie miał na wierzchu ciasto "leśny mech" (biszkoptowo-tłuszczowe ze szpinakiem, pokruszone i przyklejone na krem śmietankowy z mascarpone), w zasadzie wykonanie jak popularny kiedyś kopiec kreta.
I teraz moje pytanie. Czy jest duże ryzyko, że śladowe ilości kremu który może przeswitywać między okruchami ciasta lub samo dość wilgotne w dotyku ciasto mogą rozpuścić dekoracje? Planuję je wyłożyć na kilka godzin przed podaniem. Zamierzam je po prostu wyłożyć, nie przytwierdzac, ewentualnie kleić na lukrze królewskim. Czy lepiej ponadziewac na wykałaczki żeby 100 % uniknąć kontaktu z masą i ciastem?
Dzień dobry :)
jeśli chciałabym zrobić tort, który na wierzchu pokryty byłby masą ze śmietany i na to położyć różyczki wykonane z lukru to czy mi się to uda czy różyczki się roztopią?
Pozdrawiam serdecznie! :)
Roztopią się. Masa cukrowa nie lubi nic co wilgotne. Chyba, że położysz je przed podaniem tortu, albo zrobisz różyczce małą nóżkę i owiniesz ją folią spożywczą, żeby była izolacja ;)
Dzień dobry,
Jeżeli położę masę bezpośrednio na biszkopt który będzie przełożony kremem (w środku) z bitej smietany i mascarpone (bez żadnej masy na wierzchu i bokach), czy masa się ułoży i przyklei ?
Pozdrawiam
Jagodo, musisz zrobić jakiś podkład pod masę cukrową: masę maślaną lub ganache. Do czego ma się masa cukrowa przykleić z góry, jak położysz ją bezpośrednio na suchy biszkopt? Poza tym na bokach pewnie by się do kremu przykleiła, ale takiego kremu masa cukrowa nie lubi ;) Jest za wilgotny i może jej zaszkodzić tj. ją rozpuścić.
Wiem, większość z nas nie lubi dodatkowych mas, szczególnie tych ciężkich, ale cienka warstwa masy pod masą cukrową powinna się znaleźć ;)
Witam mam pytanie, czy te 70 ml wody dodać do garnka w którym będzie się gotować napeczniala żelatyna i glukoza czy te 70 ml wody jest podane w związku dodania jej do żelatyny by napeczniala?
Aniu, wsyp żelatynę do garnka i zalej ją 70 ml wody. Tak zostaw do napęcznienia. Zelatyna napęcznieje w tej wodzie. Potem dodasz do tego glukozę i podgrzejesz ;)
Masa wyszła! :o Chociaż bałam się, że łyżkę złamię w czasie dosypywania cukru pudru, ale udało się! :) Szczelnie zapakowana będzie czekać w lodówce do soboty. Super przepis - polecam! ;)
Dzien dobry :)
Mam problem z wyrobieniem tej masy zeby byla bardzo elastyczna, zazwyczaj mi sie kruszy. Jak nakladam na torta potrafi pekac. Co robie zle?
z gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam,
Magda