Biała masa cukrowa / lukier plastyczny / fondant - przepis jak przygotować

330 Komentarzy
Biała masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak masa marcepanowa, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty i formuje z niej różnego rodzaju ozdoby. Jest bardzo elastyczna i plastyczna.

Z podanego poniżej przepisu, masy cukrowej wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30 cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Składniki:

  • ok. 800 g cukru pudru (najlepiej przesiać)
  • 100 g glukozy (w proszku lub w płynie, ja używam w proszku)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 70 ml zimnej wody
  • aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w 70 ml zimnej wodzie. Pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn lekko przestygnie, dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając np. łyżką lub używając robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie przenieść masę na blat posypany grubo cukrem pudrem i wyrabiać ręką, dosypując cukier puder. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę cukrową można zabarwić barwnikiem spożywczym. (Polecam barwniki w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę). W tym celu należy dodać troszkę barwnika i zagnieść masę, jak plastelinę, aż stanie się jednolita. Gdyby kolor był za blady, dodać więcej barwnika i ponownie zagnieść. Jeśli masa podczas zagniatania będzie się kleić, należy podsypać ją cukrem pudrem. (Jeśli chcemy zabarwić całą masę cukrową na jeden kolor to można barwnik dodać już razem z glukozą).
  4. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem,  posypanym cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną na grubo ok. 5 mm (lub cieniej, jeśli mamy doświadczenie). Rozwałkowana masa musi być dużo większa od tortu. (W zimie i przy intensywnych kolorach masy cukrowej poleca się bardziej użycie oleju, ponieważ cukier puder i skrobia mogą zaprószyć masę. Z kolei w gorące dni lepiej wybrać cukier puder lub skrobię, ponieważ pod wpływem oleju masa może się bardziej kleić).

2

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na tort, posmarowany masą na bazie masła lub ganache. Masa na bazie masła lub ganache umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana lekko zmiękła, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej. Należy unikać bezpośredniego kontaktu masy cukrowej z bitą śmietaną lub masą serową i innymi "wodnistymi" kremami, ponieważ mogą one rozpuścić masę cukrową. Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

3

4

5

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki). Nadmiar odkroić nożykiem. Z resztek można zrobić ozdoby.

6

7

  1. Masę można przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce (np. zawiniętą w woreczku do mrożenia). Zimną masę cukrową z lodówki, przed nałożeniem na tort, należy podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, aby zmiękła, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Osobiście uważam, że najłatwiej rozwałkowuje się ją od razu po przygotowaniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo. (Po uformowaniu ozdób, należy pozostawić je w temperaturze pokojowej, aż masa stwardnieje. Następnie należy włożyć je do kartonika lub przykryć ściereczką, aby masa się nie kurzyła).
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru (zrobionego z cukru pudru wymieszanego z odrobiną wody lub białka zmiksowanego z cukrem pudrem), masy maślanej, specjalnego kleju spożywczego przeznaczonego do tego celu. Można użyć też wody lub bezbarwnego alkoholu np. wódki, ale tylko w przypadku elementów miękkich (czyli od razu po przygotowaniu) i płaskich.
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Tort obłożony taką masą wydaje się być bardzo stabilny. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier. Można, ale nie trzeba jej jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Źródło: Przepis pochodzi z "Galerii Potraw".

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekami i dekoracją ciast, dlatego cieszę się , że odnalazłam tę stronę. Zamierzam wypróbować Twój przepis na lukier plastyczny w najbliższym czasie. :) Mam jednak jedno pytanie: Czym różni się lukier plastyczny od fondantu i jak takowy przygotować? Chciałam kupić gotowy fondant, ale to okazało się trudniejsze niż myślałam. Błagam o pomoc.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Karolino lukier plastyczny, fondant (z francuskiego) czy masa cukrowa to to samo ;-)
      To jest plastyczna masa wykonana głównie z cukru służąca do dekorowania ciast i tortów i formowania figurek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 12 lat temu
    Wczoraj robiam masę, niestety wysza mi twarda-bardzo trudno byo ją rozwakować- co mogam źle zrobić? A może da się to ratować? Jak mam postąpić nastęnym razem? Czekam niecierpliwie na pomoc!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Powodem jest za duża ilość cukru pudru. Dodawaj go stopniowo i zagniataj, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 12 lat temu
    robiem wszystko wedug przepisu i jak nakadam tą mase to wokoo powstają brzydkie fadki które się nie wciągają Co zrobić
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      [b]Wojtku[/b] może ten filmik okaże się pomocny: [url="http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=vecmy4nKT-A"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    Tort został zrobiony i nawet już zjedzony :) Zrobiłam z nutellą na wierzchu i bokach i wyszło super. Masa cukrowa ładnie skleiła się z kremem a do tego czekoladowo-orzechowy smak idealnie pasował do bitej śmietany między warstwami biszkoptu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    Czym mogę zastąpić glukozę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 12 lat temu
    Ja myślicie czy zamiast aromatów mozna dodac kika krope likieru amaretto? A może żelatyne rozpuscic w roztworze wody i likieru? zeby nie rozrzedzac gotowej masy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Myślę, że tak. Dodałabym na końcu. (Gdzieś czytałam, że żelatyna jest nierozpuszczalna w alkoholu. Dlatego dodaj likier przy zagniataniu gotowej masy).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martak. · 12 lat temu
    Masa wyszła świetnie!!! Troszkę pracy i wysiłku kosztowało, ale było warto! Efekt był powalający!!! :roll: SUPER!!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata G · 12 lat temu
    Aha bardzo dziekuje. Robie tort z odrobina alkoholu i kremem czy nie bedzie to zbyt slodkie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Masa cukrowa jest bardzo słodka. Można ją jeść, ale raczej jest elementem dekoracyjnym. Czy tort będzie słodki to zależy tylko od Ciebie. Do środka tortu wcale nie musisz dawać słodkich mas. Możesz dać dowolne nadzienie, krem. (Cukier dostosowujesz do smaku). Tylko do obłożenia tortu potrzebujesz cienką warstwę masy z dodatkiem masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 12 lat temu
    Zrobiłam tę masę, troszkę namęczyłam się żeby ją ugnieść ale wyszła :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    fgfgbgdg · 12 lat temu
    a mi wyszły grudy, co zrobilam zle?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Mogą być tego trzy powody. Żelatyna z glukozą nie rozpuściły się dokładnie i już tutaj były grudki, albo cukier puder był niejednolity, zbity, grudkowaty, albo za powolne zagniatanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Goss · 12 lat temu
    A jeszcze się chciałam zapytać...ile wcześniej mogę nałożyć tą masę na tort?
    Lepiej dzień wcześniej czy kilka godzin przed podaniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    A czy można zmieszać kolory barwników np. żółty i niebieski, żeby wyszedł zielony? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 12 lat temu
    Mi masa udała się z a pierwszym razem wyszła świetna, dzięki za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    em · 12 lat temu
    Masa wyszła perfekcyjna, dodając barwniki można z niej tworzyć cuda:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 12 lat temu
    szok!!!! UDAŁO SIĘ!!! Dodałam fruktozę. może trochę ciężko się gniotło, ale dla takiego efektu.
    Serdeczne podziękowania za przepis. wielbię Cię Joaśka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 12 lat temu
    Bardzo przepraszam, ale jestem w trakcie wyrabiania masy i nie wiem co dalej począć. Masa jest klejąca, jak pisze w przepisie, ale juz długo zagniatam a ona nadal jest ciągniąca, obkleiła moją rękę i nadal nie zmienia konsystencji. Czy mam dosypac cukru pudru czy uporczywie wyrabiac dalej? Masa staje się plastyczna po upływie jakiegos czasu, czy to dzięki wyrabianiu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Gosiu umyj ręce, posyp cukrem pudrem i zagniataj opuszkami palców. Możesz dodać więcej cukru pudru, jeśli jest to konieczne. Tylko rób to ostrożnie, z wyczuciem. Jeśli dasz za dużo, to masa będzie twarda i ciężka do formowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania3hell · 12 lat temu
    Mam pytanie, czy takim lukrem plastycznym można pokryć sernik ? Zbliżają się walentynki i chciałabym coś upiec i tak ozdobić. A moje kochania tylko serniki lubi. Z góry dziękuję za odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Jeśli pokryjesz sernik najpierw masą lub bardziej by mi tu pasowało ganache to nie widzę przeszkód ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    veggie · 13 lat temu
    Dzięki oliwce w czekoladzie znalazłam tu ten przepis, bardzo mi się przyda do moich ciasteczek. Dziś robiłam je pierwszy raz i strasznie się namęczyłam (jutro będzie można oglądać). Natępnym razem pójdzie mi łatwiej, dzięki tej masie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 13 lat temu
    Waśnie robie torta i postanowiam wypróbować tą mase cukrową......powiem krótko-jest super!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 13 lat temu
    a możesz mi powiedzeć w ktorym momencie dodajesz barwnika spożywczego ? ponieważ zakupiłam na allegro barwniki w proszku i nie wiem jak ich użyć :/ z góry dziękuję i pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Barwnik można dodać do gotowej masy cukrowej i zagnieść na jednolitą masę jak plastelinę lub jeśli masa cukrowa ma być cała jednego koloru to można dodać barwnik już do napęczniałej żelatyny razem z glukozą.