Tort Barbie

56 Komentarzy
Tort Barbie

Lalka Barbie i jej smakowita suknia balowa ucieszy z pewnością każdą małą księżniczkę. Tort jest duży. Składa się bowiem z klasycznego tortu i babki piaskowej. Dekoracja przygotowana jest z masy cukrowej. Poniżej przedstawiam sposób, w jaki ja wykonałam ten tort. Wy możecie upiec dowolny, ulubiony tort oraz dowolną babkę. Ważne jest, aby tort dolny był stabilny, tzn. przełożony masą, a jeśli zdecydujecie się na lekki krem to powinien on być usztywniony żelatyną tak, aby utrzymał ciężar babki. Najlepiej, aby masa pokrywająca tort i babkę z zewnątrz była budyniowa lub maślana, ponieważ te masy nadają się pod masę cukrową.

Tort jest pracowity, ale uśmiech i szczęście dziecka wynagradza włożony trud.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Babka:

Nadzienie do tortu:

  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 400 g jogurtu greckiego lub innego, gęstego jogurtu naturalnego
  • 400 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 40 g cukru
  • 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)

Poncz do tortu:

  • ok. ¾ szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (= 20 g)
  • 250 g masła (temperatura pokojowa)

Masa cukrowa:

Dodatkowo:

  • lalka Barbie
  • folia spożywcza
  • barwniki spożywcze (u mnie różowy)

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy. Galaretki włożyć do lodówki, aby stężały.
  2. Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać ze skrobią i kakao w miseczce. Odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Mąkę z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub miksując na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  6. Przygotować poncz. Przegotowaną i ostudzoną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
  7. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać.
  8. Przygotować nadzienie do tortu. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  9. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek.
  10. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Zacisnąć obręcz do tortu. (Tort jest wysoki, obręcz tortownicy byłaby za niska). Blat nasączyć częścią ponczu i wyłożyć połowę nadzienia. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć resztę nadzienia. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.
  11. Tort wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, aby nadzienie stężało.
  12. W tym czasie upiec babkę według przepisu: "Babka marmurkowa".
  13. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  14. Wierzch tortu posmarować cienko masą budyniową i postawić babkę. (Moja babka była pieczona w formie o średnicy 24 cm, a tort w tortownicy o średnicy 26 cm. Tort ścięłam delikatnie od góry, dopasowując go do babki, a dół pozostawiłam bez zmian tak, aby całość przypominała stożek).

2

  1. Przygotować lalkę Barbie. Najlepiej rozebrać ją całą i owinąć (od biustu w dół) kilkakrotnie w folię spożywczą, aby nie pobrudziła się od masy i ciasta. Ręce lalki podnieść do góry. Lalkę wsadzić do środka babki i wcisnąć ją w tort tak, aby lalka była schowana w cieście od pasa w dół. (Babka o średnicy 24 cm i tort o średnicy 26 cm pasują do standardowego rozmiaru lalki Barbie. Jeśli ciasta będą większe, to lalki nie trzeba wbijać tak głęboko. Ważne jest, aby ciasto zaczynało się od pasa lalki. Jeśli ciasta będą mniejsze i lalka będzie w stosunku do nich za wysoka, można ściągnąć lalce nogi lub nadbudować różnicę masą).
  2. Ciasta posmarować przygotowaną masą budyniową. (Sporo masy dałam na górę babki, nadając jej ładny kształt i dopasowując wysokość idealnie do pasa lalki).
  3. Ciasto razem z lalką wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować masę cukrową. Masę cukrową zabarwić na dowolne kolory i zrobić dowolną suknię balową. (Lalkę wyciągnęłam na czas dekorowania ciasta masą cukrową. Ciasto pokryłam całe masą cukrową. Na końcu zrobiłam nacięcie w masie cukrowej nad otworem babki i włożyłam lalkę z powrotem do środka).

3

  1. Ciasto można przechowywać w lodówce przez parę dni.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250 ml
  • Biszkopt nie wymaga dodatku proszku do pieczenia. Jeśli obawiasz się, że Ci ciasto nie wyrośnie to możesz dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • Tort najlepiej przygotować dzień lub dwa przed imprezą. Można pracę rozłożyć na dwa dni. W jeden przygotować tort i upiec babkę, a w następny przygotować masę budyniową i cukrową i udekorować tort.
  • * Przygotowałam masę cukrową z 1,5 porcji ze względu na falbankę. Jesli nie planujecie falbanki to nie trzeba zwiększać proporcji masy cykrowej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort Barbie Tort Barbie Tort BarbieTort BarbieTort BarbieTort Barbie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Witan, ja też się pokusiłam na zrobienie, tort super goście zachwyceni a solenizantka najbardziej. Dziękuję za super przepis. Problem miałam jedynie z krojeniem bo wysoki. A oto tak się prezentował
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Super tort ❤️ swój trochę zmodyfikowałem🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    Czy zamiast zelatyny mozna dodac smietanfix i jesli tak to ile opakowan? Dziekuje z gory! Iza
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Niestety nie. Krem powinien być usztywniony żelatyną, aby był stabilny ze względu na cieżkość górnego ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Co to jest za lalka? · 4 lat temu
    Jakiego modelu barbi Pani użyła?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Hmmmm, nie bardzo potrafię pomóc. Wyciągnęłam tę lalkę i jedyne co na niej pisze to 2005 mattel, inc. Indonesia (dream) Nie bardzo też wiem, dlaczego takie pytanie? Do tortu wybrałam pierwszą lepszą barbie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela Garczyńska · 5 lat temu
    Piekny. Jaka ilosc masy cukrowej ze sklepu jest potrzebna na sama falbanke biala?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 6 lat temu
    Piękny tort! Czy mogłabym zrobić tort Barbie, ale z blatów bezowych?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Jakoś tego nie widzę ;) Trzeba by było użyć parę blatów, w tym kilka z dziurą w środku. Najlepiej byłoby upiec takie z dziurą, bo wycinanie otworu w bezie może zakończyć się jej połamaniem. Poza tym masa cukrowa do bezy to już sam cukier :p i nie przełożysz bezy lekkim kremem, bo beza nie jest trwała. Nie robiłabym takiego eksperymentu ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monika · 6 lat temu
        Dziękuje za odpowiedź. :)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Monika · 6 lat temu
          Nie poddałam się i zrobiłam tort Barbie z blatów bezowych na bazie kremu z mascarpone. Oto efekt:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 7 lat temu
    Piękny i pomysłowy,a to mój na dzisiejsze urodziny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 7 lat temu
    Mam zamiar zrobic dla córki taki tort. Chciałabym sie dowiedzieć czy zamiast babki można zrobić biszkopt taki jak ten na spodzie i upiec go w formie babki ? Czym najlepiej wysmarować formę babki aby ciasto po upieczeni ładnie odeszło ? Dziękuje za pomoc :) Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, można upiec biszkopt w formie na babkę. Formę należy wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    milena · 8 lat temu
    Dziekuje za przepis. Tort wyszedł wyśmienity.Córka zachwycona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna z www.no-noo.co · 9 lat temu
    Ciekawy tort :)Dobry pomysł na przyjęcie urodzinowe dziewczynki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Pani Joanno,czy można masę plastyczną zrobić dzień wcześniej i pozostawiać w lodówce?Nie wyrobię się czasowo ze wszystkim w 1 dniu,dlatego kombinuję jakby można to rozłożyć w czasie.Z góry dziękuję za odpowiedź oraz wspaniały pomysł,postaram się napisać jak mi się uda to dzieło sztuki :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 10 lat temu
    Czesc chcialam powiedziec ze mase cukrowa mozna zastapic masa z pianek (takie gumowate kolorowe lub biale chyba sie mashlow nazywaja) rozpuszcza sie je w garnku z odrobina wody mieszajac caly czas i dodaje sie cukru pudru wychodzi swietna masa plastyczna. W ten sposob robilam juz myszke Mini lalke Barbie motor i lisc,mozna dodac barwnikow w trakcie wyrabiania. Na poczatku sie nie przerazic wyglada jakby nie wyszlo klei sie do rak trzeba dodawac tyle cukru ile zabierze zeby zrobili sie plastyczne ciasto . Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 10 lat temu
    Pani Joanno, korzystałam z powodzeniem z wielu Pani przepisów. Teraz zabieram się za tort i mam pytanie - czy lepiej przygotowac go dzień wcześniej czy w dniu podawania? pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    StasiaJ. · 10 lat temu
    ach jakie ładne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Mój tort wyszedl wspaniale. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Przepis super,tort-lalka Barbie rewelacja.dziękuję za pomysł:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 11 lat temu
    ja troszkę zmieniłam i wyszło mi takie cudo może uda mi się zamieścić adres obrazka [img]http://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1375282_572724892792816_1247113062_n.jpg[/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krycha · 11 lat temu
    witam mam pytanie czy zamiast barwnika mozna dac budyn do masy cukrowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    julia szklarska · 11 lat temu
    dziękuje i jeszcze raz dziękuje za ten przepis . Tort zrobiam "po swojemu".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Tort rewelacja! Babka tylko troche twarda mi wyszla.