Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z lekkiego ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i kremowej masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto parzone:
1 szklanka wody (250 ml)
150 g masła (lub margaryny)
1 szklanka mąki pszennej (= 150 g)
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka (750 ml)
300 g masła, temperatura pokojowa (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy).
4 kopiate łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
2 żółtka
Do posypania:
cukier puder
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto parzone: Wodę zagotować z masłem. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie).
Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Wmiksowane pierwsze i drugie jajko:
Wmiksowane trzeci i czwarte jajko:
Wmiksowane piąte jajko (po lewej) i dodatkowo wymieszane szpatułką (po prawej):
Ciasto podzielić na 2 części.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę. (Budyń będzie gęsty). Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając bardzo często energicznie trzepaczką, aby budyń, który jest bardzo gęsty, pozostał w miarę gładki.
Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.
Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny (lub do dnia następnego).
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.
Chyba nie jest to błąd w sztuce jednej osoby,bo w komentarzach jest dużo takich głosów. ja tez uwazam ze jest zbyt duzo maki w przepisie, bo zwyczajnie ją czuć w smaku.
Ciasto na karpatkę super.Mąż powiedział że wyszły mi Himalaje😃Jedynie budyń ugitowalabym z dwoma budynkami waniliowymi lub śmietankowym i i łyżką mąki ziemniaczanej bo trochę jest bez smaku.
Robiłam 2 razy i co mogę doradzic to piec dłużej ciasto i z termoobiegiem. 30 min na 180st i kolejne 30 min 160 st. Wtedy ciasto jest chrupiące i rumiane. Pierwszy raz pieklam tylko 30 min i zrobila sie ciapa.
przepis jest banalnie prosty mam 15 lat i robiłam pierwszy raz wyszła genialna więc ewidentnie problem leży w pani wykonaniu a nie w przepisie. Może pieczenie nie jest pani mocną stroną
Karpatka pycha aż gały wypycha tak mówią moje dzieci. Do masy dałam kostkę masła i resztę margaryny bielskiej. Zawsze domas dodaje sok z cytryny i spirytus. Wtedy też dłużej poleży.
Chłodzi się, zobaczymy jutro jak publiczności zasmakuje, do kremu dodałam łyżkę burbonu i laskę wanilii plus skórkę pomarańczy suszona i zmieloną, próbowałam i pyszne. Zobaczymy jak całość jutro razem się skomponuje, A publiczność moja ma obiecaną Polska tradycyjną karpatkę. W pracy degustacji przeprowadzać będzie Nigeryjka, Amerykanka i Greczynka. Sama jestem ciekawa jak zareagują
Świetny przepis. Czytelny, krok po kroku jest napisane co i w jakiej kolejności należy wykonać, aby karpatka wyszła bezbłędnie. Ciasto tak urosło, że kipiało z brytfanki. Masa również o idealnej konsystencji