Karpatka

698 Komentarzy
Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z lekkiego ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i kremowej masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej (= 150 g)
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g masła, temperatura pokojowa (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy).
  • ¾ szklanki cukru (= 150 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (lub 80 g)
  • 4 kopiate łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 żółtka

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone: Wodę zagotować z masłem. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie).

2

  1. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

Wmiksowane pierwsze i drugie jajko:

3

Wmiksowane trzeci i czwarte jajko:

Wmiksowane piąte jajko (po lewej) i dodatkowo wymieszane szpatułką (po prawej):

5

  1. Ciasto podzielić na 2 części.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

7

  1. Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę. (Budyń będzie gęsty). Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając bardzo często energicznie trzepaczką, aby budyń, który jest bardzo gęsty, pozostał w miarę gładki.

8

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.

9

  1. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny (lub do dnia następnego).
  2. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Karpatka Karpatka Karpatka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogna · 4 lat temu
    Witam! Robiłam wczoraj i wyszła przepyszna. Dziękuję. Dziś też piekę, bo mam pochwalił. (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Przepis na ciasto ok. Ale w przepisie na masę jest zdecydowanie za dużo mąki. Czuć jej smak, robi się niesamowita klucha i nie można tego rozmieszać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jadzia · 4 lat temu
      Jeżeli innym wychodzi i smakuje a Pani nie to czyj problem?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        bu-ka · 4 lat temu
        Chyba nie jest to błąd w sztuce jednej osoby,bo w komentarzach jest dużo takich głosów. ja tez uwazam ze jest zbyt duzo maki w przepisie, bo zwyczajnie ją czuć w smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Nasza ulubiona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona Kojtych · 4 lat temu
    Za dużo mąki w budyniu . Budyń gęstnieje za szybko i nie da się mąki wygotować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    damian · 4 lat temu
    dlaczego rosna duze fale
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zuza · 4 lat temu
      Bo to karpatka musi taka być :^)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 4 lat temu
    Ciasto na karpatkę super.Mąż powiedział że wyszły mi Himalaje😃Jedynie budyń ugitowalabym z dwoma budynkami waniliowymi lub śmietankowym i i łyżką mąki ziemniaczanej bo trochę jest bez smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Robiłam 2 razy i co mogę doradzic to piec dłużej ciasto i z termoobiegiem. 30 min na 180st i kolejne 30 min 160 st. Wtedy ciasto jest chrupiące i rumiane. Pierwszy raz pieklam tylko 30 min i zrobila sie ciapa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 4 lat temu
    Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Karpatka płaska bez żadnej górki ciasto złe proporcje robilam tysiące a to wygląda jak cieniutki placuszek bez fal. Porażka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Chef · 4 lat temu
      W pani przypadku proponuję zakup ciast,lub nowego piekarnika, jeżeli z banalnego przepisu nie potrafi pani upiec.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ja · 4 lat temu
        Naprawdę ta złośliwość potrzebna??? Lepiej Ci?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wiktoria · 4 lat temu
      przepis jest banalnie prosty mam 15 lat i robiłam pierwszy raz wyszła genialna więc ewidentnie problem leży w pani wykonaniu a nie w przepisie. Może pieczenie nie jest pani mocną stroną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina Rejzer · 4 lat temu
    Karpatka pycha aż gały wypycha tak mówią moje dzieci. Do masy dałam kostkę masła i resztę margaryny bielskiej. Zawsze domas dodaje sok z cytryny i spirytus. Wtedy też dłużej poleży.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 4 lat temu
    A jeden budyń waniliowy wg przepisu na opakowaniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Świetny przepis,zawsze wychodzi 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 4 lat temu
    Zly przepis za duzo masla!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 4 lat temu
      W masie? Czy w cieście?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jacek · 4 lat temu
        W ciescie powinno byc 125g masla .Masa jest za tlusta w rondlu.Maka nie wiaze calosci przed dodanie jajek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka31 · 4 lat temu
    Chłodzi się, zobaczymy jutro jak publiczności zasmakuje, do kremu dodałam łyżkę burbonu i laskę wanilii plus skórkę pomarańczy suszona i zmieloną, próbowałam i pyszne. Zobaczymy jak całość jutro razem się skomponuje, A publiczność moja ma obiecaną Polska tradycyjną karpatkę. W pracy degustacji przeprowadzać będzie Nigeryjka, Amerykanka i Greczynka. Sama jestem ciekawa jak zareagują
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bangi21 · 4 lat temu
    No jestem w szoku umiem piec dzieki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 4 lat temu
    Witam czy z tego przepisu można też zrobić ptysie??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mateusz · 4 lat temu
      Nie jestem autorem. Ale ciasto parzone idealnie nadaje się na ptysie czy eklery. Dlatego z całą pewnością tak!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jewgienia · 4 lat temu
    mam 13 lat i umiem piec ciasta to moje hobby i to też wypróbuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Rewelacyjna karpatka. Moja rodzina zachwycona i ja również 😊😊😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 4 lat temu
    Świetny przepis. Czytelny, krok po kroku jest napisane co i w jakiej kolejności należy wykonać, aby karpatka wyszła bezbłędnie. Ciasto tak urosło, że kipiało z brytfanki. Masa również o idealnej konsystencji
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Czy w masie masło można zastąpić również margaryna?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie polecam ze względu na smak, ale jeśli chodzi o konsystencję to wyjdzie.