Karpatka

693 Komentarzy
Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z lekkiego ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i kremowej masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej (= 150 g)
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g masła, temperatura pokojowa (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy).
  • ¾ szklanki cukru (= 150 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (lub 80 g)
  • 4 kopiate łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 żółtka

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone: Wodę zagotować z masłem. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie).

2

  1. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

Wmiksowane pierwsze i drugie jajko:

3

Wmiksowane trzeci i czwarte jajko:

Wmiksowane piąte jajko (po lewej) i dodatkowo wymieszane szpatułką (po prawej):

5

  1. Ciasto podzielić na 2 części.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

7

  1. Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę. (Budyń będzie gęsty). Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając bardzo często energicznie trzepaczką, aby budyń, który jest bardzo gęsty, pozostał w miarę gładki.

8

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.

9

  1. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny (lub do dnia następnego).
  2. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Karpatka Karpatka Karpatka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 11 lat temu
    mam pytanie czy zamiast masła do ciasta można dodać normalną margarynę ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Przepis wygląda wspaniale, chciałabym spróbować go wykorzystać za kilka dni na konfirmacji szwagra... Zastanawia mnie, czy Pani przepis można wykorzystać do pieczenia karpatki w okrągłej formie (śr. ok. 23 cm)? Niestety tylko tę mam na razie dostępną. Czy powinnam ewentualnie zmniejszyć przepis?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    PYCHA!!! Świetny przepis! Dziękuję :) przed chwilą ją skończyłam piec a już pół nie ma :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiu[/b] może :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 11 lat temu
    Witam
    Mam takie pytanko czy przy ciescie parzonym zamiast margaryny moze byc maslo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 11 lat temu
    Chcę Pani bardzo serdecznie podziękować! Karpatka była zawsze moją zmorą, na szczęście do wczoraj! Szukałam przepisu na krem, który będzie spełniał wszystkie moje wymagania: z wyczuwalną nutą masła, zbity, nie wypływający i przede wszystkim, nie za płynny już w czasie przekładania. Po wielu nieudanych próbach, wreszcie znalazłam Pani przepis na satysfakcjonujący mnie krem. Rodzina zadowolona bo już nie będą musieli testować moich kolejnych wymysłów a i ja mogę już spać spokojnie, gdyż wiem, że Karpatka zawsze wyjdzie mi pyszna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Volmarg · 11 lat temu
    [b]Mężczyzna, bardzo początkujący w pieczeniu.[/b] Karpatka wyszła bardzo dobrze. Tylko jak na mnie to zajęło mi to 3 godziny. :x
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 11 lat temu
    10/10 super przepis :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 11 lat temu
    Wygląda znakomicie :)
    Zaraz biorę się do roboty. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 11 lat temu
    Ładnie wygląda mam nadzieje,że i tak smakuje na pewno upiekę jutro na moje urodziny serdecznie pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jacek · 11 lat temu
    pierwszy raz robiłem na święta i wyszło super smak ale dałem troszkę mniej masła polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MARIOLKA · 11 lat temu
    piekłam karpatke z tego przepisu i ...palce lizać ;0 polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    super przepis;ciasto wyszło mi dokładnie takie samo jak na zdjęciu, w ocenie mojego męża 15 na 10;)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaska · 11 lat temu
    Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz karpatkę i wyszła naprawdę smaczna,już więcej nie kupię gotowego ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 11 lat temu
    Witam.Z tego przepisu robilam ta karpatke juz wielokrotnie i wychodzi mi za kazdym razem-jest przepyszna--nic dodac i nic ujac.Przepis jest doskonaly.Z powazaniem Barbara.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 lat temu
    Nie wiem dlaczego, ale robiłam według przepisu z tej strony, piekam tak jak pisze i jedno ciasto upiekło mi się dobrze, a z drugiego wyszedł zakalec. Proszę mi podpowiedzieć, co mogłam zrobić nie tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Wiktorio[/b] zrób jak jest w przepisie. Piekłam właśnie na funkcji góra- dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 11 lat temu
    Pani Asiu, czy jak chcialabym piec gora-dol to skrocic czas pieczenia? I w ilu wtedy stopniach i ile czasu :) dziekuje za odpowiedz :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 11 lat temu
    karpatka wyszła super! z wyglądu rewelacja a w smaku mmmm palce lizać! zdecydowanie polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agata · 11 lat temu
    Zrobiam dziś karpatkę i wysza super:)
    Pierwsze ciasto troszkę wilgotne od spodu, ale to chyba zbyt dużą ilością masla wysmarowalam blachę bo druga polowa ciasta już taka nie jest. Pieklam góra-dol 200C 15 min i 180C kolejne 15 minut.
    Dzięki za przepis:)