Karpatka

693 Komentarzy
Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z lekkiego ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i kremowej masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej (= 150 g)
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g masła, temperatura pokojowa (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy).
  • ¾ szklanki cukru (= 150 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (lub 80 g)
  • 4 kopiate łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 żółtka

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone: Wodę zagotować z masłem. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie).

2

  1. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

Wmiksowane pierwsze i drugie jajko:

3

Wmiksowane trzeci i czwarte jajko:

Wmiksowane piąte jajko (po lewej) i dodatkowo wymieszane szpatułką (po prawej):

5

  1. Ciasto podzielić na 2 części.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

7

  1. Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę. (Budyń będzie gęsty). Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając bardzo często energicznie trzepaczką, aby budyń, który jest bardzo gęsty, pozostał w miarę gładki.

8

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.

9

  1. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny (lub do dnia następnego).
  2. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Karpatka Karpatka Karpatka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    yvonne · 1 miesięcy temu
    Uwielbiam karpatkę ,ostatnią zrobiłam z kremem rumowym była przepyszna .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 miesięcy temu
    Karpatka przepyszna, najlepszy przepis.   dziękuję. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Meg · 5 miesięcy temu
    Czy budyń można ugotować poprzedniego dnia żeby przez noc przestygł?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Tak, ale przed przygotowaniem kremu powinien mieć temperaturę pokojową.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Meg · 5 miesięcy temu
        Będzie stygł w temperaturze pokojowej więc powinno być ok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 6 miesięcy temu
    Właśnie zrobiłam moją pierwszą karpatkę, wyszła pięknie! Przyznam, że nie spodziewałam się sukcesu za pierwszym podejściem, a tu jednak ;) Widocznie przepis jest naprawdę doskonały:) Dziękuję za niego, jednak muszę powiedzieć, że jak na mój smak w kremie jest za dużo masła - czy gdyby zmniejszyć nieco jego ilość np. o połowę, to wówczas trzeba by jakoś modyfikować masę budyniową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 6 miesięcy temu
    Ciasto pyyycha. Już dawno nie robiłam karpatka bo nie wychodziły mi placki. Z tego przepisu to poprostu petarda!!! Krem zrobiłam inaczej ze wzgledu na zróżnicowane opinie. Pabi od przepisu używa obu rodzajów mąki po 80g to nie jest błąd ? Na drugi raz wypróbuję również krem z przepisu😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jurek · 6 miesięcy temu
    a gdzie jest budyn???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymek · 6 miesięcy temu
    Moja pierwsza karpatka. Zrobiłem na kiermasz szkolny. Super pyszna i kremowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 7 miesięcy temu
    Ja właśnie robię tę karpatkę 3 raz. Wcześniej robiłam z gotowych budyniów i krem czasem miał grudki po schłodzeniu. Odkad robię budyń id podstaw nie ma tego problemu. Ten krem jak i sam budyń jest przepyszny! No i z tych proporcji kremu jest idealna ilość. Z innych przepisów,gdzie trzeba było zrobić 2 budynie gotowe, musiałam robić z podwójnej porcji.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 5 miesięcy temu
      To prawda. Mi z gotowych proszków też masa nie wychodzi. Są grudki albo w ogóle waży się. Jak robię sama budyń od podstaw jest zawsze idealnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ostatni raz · 8 miesięcy temu
    Nigdy więcej nie skorzystam  przepisu z Domowe Wypieki - jakim trzeba być dyletantem, żeby podać takie proporcje mąki do mleka w kremie: 2 x80g  mąki na 3 szklanki mleka, czy to jest jakiś żart?!!!  W każdym innym przepisie jest max 80 na taką ilość mleka  tu 2 razy więcej, przecież z tego wychodzi jakiś glut a nie krem, nawet po dodaniu masła jest to twarda mączna masa! Jakim cudem w ogóle publikujecie przepisy, wstyd!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dominika · 8 miesięcy temu
      Ja robię zgodnie z przepisem i krem wychodzi idealny ale nie każdemu dogodzisz!!!
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Milena · 7 miesięcy temu
        To prawda, właśnie robię drugi krem, bo w tym z przepisu czuć tylko mąkę 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 5 miesięcy temu
      Jak czuje Pani wyłącznie mąkę, to radzę na drugi raz dłużej pogotować budyń 😆
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 miesięcy temu
    Dla dzieci kolor dodany 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 8 miesięcy temu
    Dzień dobry, może ktoś mi podpowie dlaczego nie wyszły mi "fale" na cieście?Dwa tygodnie temu robilam z tego przepisu i wyszły idealne. 

    A teraz Robilam wszystko wg przepisu , piekarnik dobrze nagrzany, Piekarnika nie otwierałam w trakcie pieczenia,  temperatura 185 stopni z termoobiegiem 
    Mąka ta sama, margaryna ta sama, nawet brytfanny te same😅Jedynie jajka  tym razem nie ze swojego kurnika ale też "swojskie"
    Mam taką zagwozdkę jak nigdy, bo ciasta pieke od wielu lat i nigdy nie mialam takiego przypadky🤭
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dominika · 8 miesięcy temu
      Ja dodaję trochę więcej proszku do pieczenia i wychodzą fale, ciasto wykładam na papier do pieczenia bo zrobiłam raz zgodnie z przepisem to nie chciało się oderwać... 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil · 8 miesięcy temu
    Pierwszy raz piekłem cokolwiek i wyszło naprawdę dobrze. Nie powiedziałbym że to najlepsza karpatka jaką jadłem ale moja żona Greczynka zachwycona 😅
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kris · 9 miesięcy temu
    Dodać mąki tu dodać tam ale jaką do czego? To ważne ktoś wie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 miesięcy temu
    Robię tą karpatka 4 rok ,tylko i wyłącznie ta !!!najlepszaaaaaaa .Tak jak pani niżej w komentarzy dodaje więcej jajek do ciasta bo zamiast 5 daje 7i mam Himalajeeeeeee ze ło ho ho .Od 1 do 10 daje karpatka minimum 12 !!!!Polecam ,łatwa szybka i przepyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 10 miesięcy temu
    Zawsze korzystam z tego przepisu chodź do ciasta dodaje więcej jajek .Budyń zawsze pyszny i prawdziwy jak u mojej mamy :):) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 miesięcy temu
    Najlepszy i najprostszy przepis na przepyszna karpatkę ,krem idealny smaczny gładki 100 razy lepszy niż z budyniu z torebki ,ciasto zawsze górzyste 😁 ciasto karpatka pierwsza klasa 🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lusi · 11 miesięcy temu
    Już robiłam kilka razy i za każdym razem wychodzi przepyszna fale wysokie wszyscy są zachwyceni i pytają kiedy znowu  upiekę 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 1 lat temu
    Nie wiem jaki jest sens dodawania maki do budyniu. Zrobilam wg przepisu i wyladowal w koszu.... a na stronie jest przepis na domowy bydym, gdzie w skladzie jest tylko maka ziemniaczana....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ula · 11 miesięcy temu
      A gdzie w przepisie jest " dodać mąkę do budyniu" , widzę tylko przepis na domowy budyń, musi być gęsty- bo przecież tak się robi krem, to trzeba utrzeć żeby zachowało konsystencję a nie wypłynęło bokami... to nie przepis na sam budyń jako deser .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Zawsze robie z tego przepisu wychodzi pyszna a budyń uwielbia mój syn😋 wiec zawsze mu taki robie bo kupnego nie lubi .🙂