Karpatka

698 Komentarzy
Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z lekkiego ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i kremowej masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej (= 150 g)
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g masła, temperatura pokojowa (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy).
  • ¾ szklanki cukru (= 150 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (lub 80 g)
  • 4 kopiate łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 żółtka

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone: Wodę zagotować z masłem. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie).

2

  1. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

Wmiksowane pierwsze i drugie jajko:

3

Wmiksowane trzeci i czwarte jajko:

Wmiksowane piąte jajko (po lewej) i dodatkowo wymieszane szpatułką (po prawej):

5

  1. Ciasto podzielić na 2 części.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

7

  1. Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę. (Budyń będzie gęsty). Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając bardzo często energicznie trzepaczką, aby budyń, który jest bardzo gęsty, pozostał w miarę gładki.

8

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.

9

  1. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny (lub do dnia następnego).
  2. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Karpatka Karpatka Karpatka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość -Ania · 8 lat temu
    Gość - Basia niech wejdzie na forum wielbicieli kaszanki. Mnie przepis wyszedł wyśmienicie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ankaa · 8 lat temu
    Robiłam dzisiaj i jestem bardzo zadowolona z tego przepisu, dałam tylko mniej masła. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Robiłam już trzy razy i za każdym razem się udało, smakuje rewelacyjne
    Mama i teściowa poprosiły o przepis.
    Pozdrawiam serdeczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 9 lat temu
    [quote]Ten przepis nie nalezy do najlepszych,krem,adokladniej budyn totalna porazka. Za duzo maki pszennej i kartoflanej za malo zoltek i cukru.Zgubilam swoj przepis i z internetu weszlam na pierwszy jaki mi sie pojawil i z przykroscia stwierdzam,ze kaszana.[/quote]
    Witam Ja do kremu dodaje jedynie budyn (musi byc dosc mocno poslodzony w trakcie gotowania), kostke masla i odrobine soku z cytryny zawsze wychodzi jak marzenie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 9 lat temu
    Ten przepis nie nalezy do najlepszych,krem,adokladniej budyn totalna porazka. Za duzo maki pszennej i kartoflanej za malo zoltek i cukru.Zgubilam swoj przepis i z internetu weszlam na pierwszy jaki mi sie pojawil i z przykroscia stwierdzam,ze kaszana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiola · 9 lat temu
    ja właśnie zrobiłam i tak pyszne że już połowy niema jak mąż z córą sie dorwali ja osobiście tak dla ciekawosci dodałam rodzynki do kremy.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KAMIL · 9 lat temu
    wyglada apetycznie nigdy nie robilem karpatki ale sie skusze na nia dla tesciowej zrobie :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Pierwszy raz robiłam karpatkę i to wg tego przepisu i wyszła cudownie! Blacha ciasta zniknęła w oka mgnieniu! Poproszę więcej takich pysznych przepisów. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JolaWS · 9 lat temu
    Ciasto wyszło świetnie, dzieki za przepis. Na pewno dodaje do ulubionych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    BASIA · 9 lat temu
    Super..karpatke dzis robiłam z 1.5 porcji i wyszla wielka mnie cala blacha na duza rodzine ..polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Jednak niepotrzebnie wyrzuciłam tamto ciasto! Zrobiłam drugie i też mi tak zgęstniało przy mieszaniu, odpuściłam sobie ponowne postawienie na ogień po dodaniu mąki... pięknie wyrosło... pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Najlepszy przepis na karpatkę!!!! Rewelacja wyszła wyśmienicie. Polecam wszystkimi!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Kasiu[/b] nie czekaj, aż Ci się ciasto zagotuje :eek: Nie powstaną pęcherzyki powietrza, jak np. przy budyniu. Należy zagotować wodę z margaryną, a po dodaniu mąki to już Twoim zadaniem jest energiczne mieszanie przez 2- 3min, aż składniki się połączą, będą ładnie odchodzić od garnka, a na dnie utworzy się jasna warstwa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    ja mam problem na samym poczatku, po wsypaniu maki do garnka z woda i magraryna ciasto jest tak geste ze nie da sie go zagotowac, po prostu sie przypala, i czarno widze przyszlosc tego ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona · 9 lat temu
    poleam dziś robiłam wyszła super :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 9 lat temu
    Witam. Ciasto rosnie jak szalone. Tylko proszku dalem łyzeczke... Ale krem kiepski... za gesty i grudki sie robią...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Karpatka wyszła przecudowna!
    Fale były mega duże! a krem... poezja (dodałam trochę mniej masła)
    Jak najbardziej POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 9 lat temu
    [quote]Zawsze robię karpatkę z tego przepisu! Wychodzi nieziemsko pyszna i zawsze zadowoli nawet tych wymagających gości :)

    Jednak mam mały problem. Gdy oprószam karpatkę cukrem pudrem, po kilku minutach cukier wsiąka mi w ciasto. Jakieś pomysły, dlaczego? :)

    Pozdrawiam[/quote]

    POSYP CUKREM PUDREM, GDY KARPATKA BEDZIE OSTUDZONA ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 9 lat temu
    Zdecydowanie za dużo mąki do kremu, zdecydowanie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga · 9 lat temu
    Przepis super, już kilka razy z niego korzystałam i zawsze wychodzi, a mój mąż powiedział,że to jest smak z jego dzieciństwa i nawet moje dziecko je karpatkę (chociaż synek nie lubi słodkości). Polecam wszystkim aby spróbowali...