Karpatka

698 Komentarzy
Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z lekkiego ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i kremowej masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej (= 150 g)
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g masła, temperatura pokojowa (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy).
  • ¾ szklanki cukru (= 150 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (lub 80 g)
  • 4 kopiate łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 żółtka

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone: Wodę zagotować z masłem. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie).

2

  1. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

Wmiksowane pierwsze i drugie jajko:

3

Wmiksowane trzeci i czwarte jajko:

Wmiksowane piąte jajko (po lewej) i dodatkowo wymieszane szpatułką (po prawej):

5

  1. Ciasto podzielić na 2 części.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

7

  1. Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę. (Budyń będzie gęsty). Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając bardzo często energicznie trzepaczką, aby budyń, który jest bardzo gęsty, pozostał w miarę gładki.

8

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.

9

  1. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny (lub do dnia następnego).
  2. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Karpatka Karpatka Karpatka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 6 lat temu
    Mimo nasmarowania blachy ciasto mi przywarlo. Nie dało się wyjąć. Wszystko popsuło się i wylądowali w koszu. Dlaczego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 6 lat temu
      Polecam papier do pieczenia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Radek · 6 lat temu
      A posmarowała Pani blaszkę masłem i zasypała mąką?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 6 lat temu
    Ja przekładam kremem tuż przed podaniem, w przeciwnym razie ciasto "szmacieje" a ma być kruche i chrupiące
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jus · 6 lat temu
    Nie polecam, masa wyszła maczysta
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Patt · 6 lat temu
      Za krótko gotowałaś budyń, albo poprostu za dużo mąki. Ja do każdego ciasta z masą budyniową biorę ten przepis, bo inne poprostu mi nie smakują
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 6 lat temu
    Witam serdecznie, czy np. Dwa dni wcześniej mogę upiec ciasto? A przełożyć masą kiedy będzie taka potrzeba? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Gotowa karpatka już z kremem powinna poleżeć w lodówce przez kilka godzin, albo całą noc. Blaty możesz upiec dzień wcześniej i na drugi przełożyć kremem. Dwa dni wcześniej nie próbowałam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta · 6 lat temu
    Uwielbiam karpatke z Twojego przepisu! Jest idealna ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maryś · 6 lat temu
    Przepis sprawdzony. Dodam od siebie że daję 200 gram masła do kremu, 300 gram jak dla mnie za dużo. Piekę pierwsze 15 minut w 200 stopniach a kolejne 15 minut w 180 stopniach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 6 lat temu
    Witam. Dziś w nocy zrobiłam karpatkę, wyszła naprawdę dobra, ale obawiam się, że całej nie zjemy, więc chciałabym wiedzieć, czy można ją zamrozić? Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, można (nod)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Mariola · 6 lat temu
        Tak też zrobiłam. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 6 lat temu
    Kiedys myslalam ze zrobienie karpatki tak skonplikowane ze trzeba sobie pomagac ciastami i kremami w proszku... oj jaka byla głupia. Pychotka!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Najlepszy przepis! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    IWONA · 7 lat temu
    Moja pierwsza karpatka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KaHa · 7 lat temu
    Moja pierwsza karpatka, wyszła idealnie. Jest , a właściwie to była -pyszna. Przepis zapisany i z pewnością będzie wykorzystany nie jeden raz. Dziękuję i pozdrawiam ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 7 lat temu
    Ta Karpatka podbiła serca i żołądki całej rodziny :-) Pyszna, idealne proporcje, krem się nie wylewa i jest idealnie gładki (wcześniej przeczytałam porady Autorki w artykule o masie budyniowej; trik z folią genialny!). Dodam, że karpatkę robiłam pierwszy raz. Dziękuję za ten przepis:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 7 lat temu
    Witam.
    Nie potrafię dobrać odpowiedniej temperatury, środek mam zawsze niedopieczony. 160st z termoobiegiem rumieni po 30 min ciasto ale środek luźny. Jak podwyższę temperaturę to się spali. Już nie mam nerwów do tego piekarnika. Co zrobić jak wyciągnęłam rumiane i surowe w środku? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ania · 7 lat temu
      sprobuj wylaczyc termoobieg.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jan · 6 lat temu
      Spróbuj 180 stopni bez termoobiegu ok 20 minut zarumieni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    żaneta · 7 lat temu
    pże pyszna karpatka :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marco · 7 lat temu
    Pierwszy raz robiłem. Piekłem na 180C, 25 minut. A na grudki od razu miałem sposób - nie bawiłem się w mieszanie ręczne. Do garnka z gotującym się mlekiem włożyłem mikser. W sumie to wszystko mieszałem mikserem. Ciasto ptysiowe rewelka, a budyń to mistrzostwo. Polecam przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 8 lat temu
    Pyszna i łatwa w zrobieniu :) Polecam ! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mandy · 8 lat temu
    Witam. Robię pierwszy raz. Pytanie,czy można upiec dwie warstwy na raz w termoobiegu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Hania · 8 lat temu
      Ja tak piekę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 8 lat temu
    czy do masy zamiast masła moza margaryne dodac?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Teoretycznie można, ale ze względu na smak nie polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 8 lat temu
    Karpatka zrobiona pierwszy raz i wyszla znakomicie!
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    paulina · 8 lat temu
    Karpatka wyszła przepyszna! Dzięki za przepis:)