Ciasto na maślance z rabarbarem

20 Komentarzy

ciasto na maślance z rabarbarem

Bardzo proste ciasto z dodatkiem maślanki. Ciasto jest dość zwyczajne, proste w smaku, nie za słodkie, ze smaczną, migdałową posypką. Dobrze smakuje z rabarbarem, ale można użyć również inne owoce. Polecam przy nadmiarze rabarbaru, jako szybkie ciasto do popołudniowej kawy.

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

  • 375g mąki pszennej
  • 375ml maślanki (temperatura pokojowa)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 220g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Posypka:

  • 40g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany
  • 30g masła
  • ok. 500g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (ok. 1cm). Wymieszać z 2 płaskimi łyżkami cukru. Odstawić na bok.
  2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo maślankę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do ubitej masy. (Dodając mąkę, miksowałam dalej, na najniższych obrotach, niedługo, tylko do połączenia składników).
  3. Ciasto przełożyć  do formy prostokątnej (ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Na cieście rozłożyć rabarbar.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  5. W tym czasie przygotować posypką. Wymieszać migdały z 1 łyżką cukru. Po 15 minutach pieczenia posypać ciasto posypką migdałową i piec dalej 20 minut.
  6. Pod koniec pieczenia zagotować śmietanę z masłem. Zaraz po upieczeniu, gorące ciasto polać gorącą śmietaną, używając łyżki. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasto na maślance z rabarbarem

ciasto na maślance z rabarbarem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Przepyszne i szybkie ciasto. Wyszło idealne. Miękkie i niesamowicie lekkie w smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 6 lat temu
    Pyszne ciasto☺ Właśnie upiekłam. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Magdo[/b] możesz tak zrobić. Troszkę wyjdzie na pewno inne ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    A bardzo straci na smaku ciasto? Chciałam zrobić z brzoskwiniami i zamiast śmietanki z masłem zrobić kruszonkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Magdo[/b] konieczne nie jest. Śmietana z masłem nadaje ciastu większej wilgotności. Jeśli chcesz zaoszczędzić na kaloriach to możesz oczywiście to pominąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Czy konieczne jest dodanie śmietanki z masłem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    renata · 11 lat temu
    upiekłam godzinę temu, już nie ma pół blachy, cudowne ciasto proste i szybkie w przygotowaniu a jakie pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne /chyba dzięki tej śmietance z masełkiem/ zrobiłam z wiśniami i jagodami które wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam sok, przed wyłożeniem na ciasto przesypałam też mąką, nic nie opadło ,żaden zakalec się nie zrobił i wielkim dodatkowym plusem jest fakt że ciasto dokładnie tyle się musiało piec ile podaje przepis a miałam już przypadki że czas pieczenia trzeba było podwójnie wydłużyć, polecam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 lat temu
    Ciasto jest przepyszne. Przed chwilą wyjęłam z piekarnika, zjadłam dwa kawałki :) Pachnie pysznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 11 lat temu
    Kolejny udany wypiek z Twoich przepisów! Masz doskonale opisy, są dokladne. Bardzo to sobie cenie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Marzeno[/b] nie jestem pewna. Może w tym przypadku powinna być raczej maślanka, a nie jogurt. Bardzo ważne jest także, aby po dodaniu mąki nie miksować za długo, tylko do połączenia składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 12 lat temu
    Upieklam ciasto tylko zamiast rabarbaru dalam sliwki. Wyszedl mi zakalec. Ciasto w smaku jest pyszne. Nie mialam maslanki dalam jogurt. Co moglo byc przyczyna takiego efektu koncowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 12 lat temu
    pyszności właśnie upiekłam rabarbar zastąpiłam śliwkami i ok :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Gosiu[/b] tak ma być :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 13 lat temu
    W przepisie brak jest tłuszczu. Czy tak ma być, czy zakradł się błąd?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Roman[/b] to szkoda. Po ubiciu jajek, dodawałam maślankę i mąkę miksując dalej na najniższych obrotach, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Przy takich ciastach jest ważne, aby nie mieszać za długo. Ciasto nie wychodzi wysokie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roman · 13 lat temu
    cisto się nie udało przykro mi wyrzucona kasa coś zle zrobiłem ale co ? Czy masę nie
    trzeba ubić mikserem bo ja kręciłem ręcznie "baczkiem" nie wyrosło mimo że reszte było robione zgodnie z przepisem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monica · 13 lat temu
    świetne :) Szybkie i pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    z płatkami migdałów i rabarbarem wygląda bardzo wykwintnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    Pyszne:) Robię podobne, ale migdały są w nim dla mnie nowością (bardzo pozytywną).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 13 lat temu
    Uwielbiam ciasta na maslance, sa takie wilgotne... A z rabarbarem lubie wszystko, wiec takiego ciacha zjadlabym pewnie pol blachy :)