Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z lekkiego ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i kremowej masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto parzone:
1 szklanka wody (250 ml)
150 g masła (lub margaryny)
1 szklanka mąki pszennej (= 150 g)
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka (750 ml)
300 g masła, temperatura pokojowa (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy).
4 kopiate łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
2 żółtka
Do posypania:
cukier puder
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto parzone: Wodę zagotować z masłem. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie).
Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Wmiksowane pierwsze i drugie jajko:
Wmiksowane trzeci i czwarte jajko:
Wmiksowane piąte jajko (po lewej) i dodatkowo wymieszane szpatułką (po prawej):
Ciasto podzielić na 2 części.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę. (Budyń będzie gęsty). Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając bardzo często energicznie trzepaczką, aby budyń, który jest bardzo gęsty, pozostał w miarę gładki.
Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.
Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny (lub do dnia następnego).
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.
Chyba najgorszy przepis na karpatkę jaki kiedykolwiek widziałam, ludzie komentujący że ktoś ostro poleciał z proporcjami mają rację, wyrzucenie składników do kosza
W przepisie na ciasto jest zbyt dużo jajek i wychodzi za rzadkie. Za to w przepisie na krem jest zbyt dużo mąki - gdyby nie to, że uratowałam go ekstraktem z wanilii smakowałoby to jak klucha bez soli. I wg mnie w przepisie na krem jest zbyt dużo masła, ale to jak kto lubi więc mówię za siebie.
Ja daje 5 jajek i s klatkę kopiasta maki nic nie jest za rzadkie,a masła można dodać mniej zależy kto jak lubi.ja daje 200 gram masła i robie z 5 budyni ,4 łyżki mąki na przeszlo litr mleka jest mega dobre
Najlepszy przepis na karpatkę, robiłam już parę razy, zawsze wszyscy w rodzinie zachwyceni i pytają o przepis 😉 krem idealny i ciasto również 😉 pychota
Dodałam do kremu 200 g masła zamiast 300g, ale i tak krem jest strasznie tłusty. Sam budyń z przepisu był dobry, ale taka ilość masła wg mnie psuje przepis.
Dzień dobry, potrzebuje porady. Co zrobić żeby jedna część ciasta była mniej pofalowana? Obie wychodzą śliczne ale zależy mi aby dół ciasta był w miarę równy.
Robiłam kiedyś kilka razy i zawsze wychodziło, a dzisiaj ciasto nie wyszło nie urosło i tak jakby zakalec, nie wiem co źle zrobiłam może za długo zaparzylam?
Ja dodaję do kremu na koniec po polaczeniu z margaryna 2-3 łyżki wódki i dalej miksuje przez moment żeby się wódka połączyła. Krem jest bardzo puszysty wtedy
Nie umiem piec... ciasta jakie robiłam do tej pory to te bez pieczenia. Nawet ciasta z pudełka potrafiłam zepsuć a tu Zrobiłam krok po kroku jak w przepisie i karpatka wyszła rewelacyjna! Mąż zachwycony a ja przekonuje się do pieczenia! Komentarze typu złe proporcje i tego typu nie trafione. Najwidoczniej osoby komentując negatywnie nie trzymały się przepisu.