Karpatka

698 Komentarzy
Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z lekkiego ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i kremowej masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej (= 150 g)
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g masła, temperatura pokojowa (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy).
  • ¾ szklanki cukru (= 150 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (lub 80 g)
  • 4 kopiate łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 żółtka

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone: Wodę zagotować z masłem. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie).

2

  1. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

Wmiksowane pierwsze i drugie jajko:

3

Wmiksowane trzeci i czwarte jajko:

Wmiksowane piąte jajko (po lewej) i dodatkowo wymieszane szpatułką (po prawej):

5

  1. Ciasto podzielić na 2 części.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

7

  1. Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę. (Budyń będzie gęsty). Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając bardzo często energicznie trzepaczką, aby budyń, który jest bardzo gęsty, pozostał w miarę gładki.

8

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.

9

  1. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny (lub do dnia następnego).
  2. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Karpatka Karpatka Karpatka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Chyba najgorszy przepis na karpatkę jaki kiedykolwiek widziałam, ludzie komentujący że ktoś ostro poleciał z proporcjami mają rację, wyrzucenie składników do kosza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madeline · 2 lat temu
    W przepisie na ciasto jest zbyt dużo jajek i wychodzi za rzadkie. Za to w przepisie na krem jest zbyt dużo mąki - gdyby nie to, że uratowałam go ekstraktem z wanilii smakowałoby to jak klucha bez soli. I wg mnie w przepisie na krem jest zbyt dużo masła, ale to jak kto lubi więc mówię za siebie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Alina · 2 lat temu
      Ja daje 5 jajek i s klatkę kopiasta maki nic nie jest za rzadkie,a masła można dodać mniej zależy kto jak lubi.ja daje 200 gram masła i robie z 5 budyni ,4 łyżki mąki na przeszlo litr mleka jest mega dobre
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monika Nowak · 2 lat temu
        z 5 budyni? To chyba nie z tego przepisu robisz. Bo tu masz wagowo mąkę a nie opakowania budyni. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mobika · 2 lat temu
      Z tego przepisu. Piękne góry i krem super 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Najlepszy przepis na karpatkę, robiłam już parę razy, zawsze wszyscy w rodzinie zachwyceni i pytają o przepis 😉 krem idealny i ciasto również 😉 pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Dodałam do kremu 200 g masła zamiast 300g, ale i tak krem jest strasznie tłusty. Sam budyń z przepisu był dobry, ale taka ilość masła wg mnie psuje przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Pycha :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Dzień dobry, potrzebuje porady. Co zrobić żeby jedna część ciasta była mniej pofalowana? Obie wychodzą śliczne ale zależy mi aby dół ciasta był w miarę równy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 3 lat temu
    Karpatka wyszła świetnie! Robiłam wszystko zgodnie z przepisem i była niesamowita po prostu, będę korzystać częściej z tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Robiłam kiedyś kilka razy i zawsze wychodziło, a dzisiaj ciasto nie wyszło nie urosło i tak jakby zakalec, nie wiem co źle zrobiłam może za długo zaparzylam?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 2 lat temu
      Mogły być zbyt duże jajka... Gdy ciasto będzie za rzadkie nie urośnie...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Alina · 2 lat temu
      Proszę wstawić w 200 stopniach wyjdzie ,180 jest za mała temperatura
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Bardzo smaczne ciasto 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Witam, czy ciasto po upieczeniu ma być twarde, tak jak na ptysie? Bo góry urosły, jednak jest trochę gumowate.
    Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, jak na ptysie. Może należy je przytrzymać dłużej w piekarniku.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jam · 3 lat temu
      Bo Pani podała za niska temperaturę pieczenia. Przez 20 minut 230 stopni a potem zmniejszyć na 150
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Mam duży problem z rozprowadzeniem ciasta na blasze, jest tak kleiste. Jakieś rady? Maczam łyżkę w wodzie, lecz niewiele to daje.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 3 lat temu
      Gorąca woda w szklance i maczać łyżkę w wodzie i potem rozprowadzać ciasto. U mnie się sprawdza.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gabriel · 2 lat temu
        Nie sypać blaszki mąką.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Agnieszka · 2 lat temu
          dokładnie, jak robię karptkę blaszkę smaruje tylko margaryną, maczanie łyżki w wodzie też nieraz pomaga
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 3 lat temu
      Ja daje 100g margaryny i 50g masła.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marzena · 3 lat temu
      Łyżkę w oleju maczać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrian · 3 lat temu
    Robie tylko z tego przepisu i zawsze wychodzi :) polecam i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 3 lat temu
    Super przepis ,dziękuję.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 3 lat temu
    Niewiem po co mąka pszenna do kremu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Edyta · 3 lat temu
      W taki sposób robi się budyń.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Bi · 3 lat temu
        Nie, od zasze dodawalo sie make ziemniaczana.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          eM · 2 lat temu
          Na ziemniaczanej robi się kisiel. Można zrobić kisiel na mleku. Do budyniu tradycyjnie daje się i ziemniaczaną, i pszenną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beara · 3 lat temu
    Uwielbiam to ciasto ale ilekroć je robię krem mu się waży. Zastanawiam się co robię nie tak.Czy jest sposób żeby go uratować.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 3 lat temu
      Temperatura masła i budyniu musi być taka samaJeżeli budyń jest cieplejszy masa waży sięPozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Emma · 3 lat temu
      Ja dodaję do kremu na koniec po polaczeniu z margaryna 2-3 łyżki wódki i dalej miksuje przez moment żeby się wódka połączyła. Krem jest bardzo puszysty wtedy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janny · 3 lat temu
    Jak znalazłam ten przepis to tylko ta Karpatkę robię i wszystkim smakuje 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna Rojek · 3 lat temu
    Polecam. Karpatka się udała za pierwszym razem. Jestem zadowolona. Smakuje obłędnie ♥️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kikki · 3 lat temu
    Na jaką wielkość blachy g jest ten przepis? Kukki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Nie umiem piec... ciasta jakie robiłam do tej pory to te bez pieczenia. Nawet ciasta z pudełka potrafiłam zepsuć a tu Zrobiłam krok po kroku jak w przepisie i karpatka wyszła rewelacyjna! Mąż zachwycony a ja przekonuje się do pieczenia! Komentarze typu złe proporcje i tego typu nie trafione. Najwidoczniej osoby komentując negatywnie nie trzymały się przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Jaka jest pojemność szklanki? Pozdr