Karpatka

698 Komentarzy
Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z lekkiego ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i kremowej masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej (= 150 g)
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g masła, temperatura pokojowa (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy).
  • ¾ szklanki cukru (= 150 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (lub 80 g)
  • 4 kopiate łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
  • 2 żółtka

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone: Wodę zagotować z masłem. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie).

2

  1. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

Wmiksowane pierwsze i drugie jajko:

3

Wmiksowane trzeci i czwarte jajko:

Wmiksowane piąte jajko (po lewej) i dodatkowo wymieszane szpatułką (po prawej):

5

  1. Ciasto podzielić na 2 części.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

7

  1. Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę. (Budyń będzie gęsty). Garnek ściągnąć z pieca. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając bardzo często energicznie trzepaczką, aby budyń, który jest bardzo gęsty, pozostał w miarę gładki.

8

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.

9

  1. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny (lub do dnia następnego).
  2. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć trochę wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Karpatka Karpatka Karpatka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 3 lat temu
    Nie wiem jakim cudem wszystkim w komentarzach wyszła ta karpatka, bo mi zamiast kremu wychodzi zupa, bo przepis na budyń jest ewidentnie źle podany
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna · 3 lat temu
      mi wyszło super ;) będę robić kolejny raz. Przepis jest świetny. Może wyszła Ci zupa bo mieszalas budyń a on musi sam ostygnac.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mate · 3 lat temu
      ja do karpatki robię inny krem. budyń to pół litra mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki poznańskiej, mleko zagotować, mąki w osobnym garnku roztrzepać w odrobinie mleka. Gdy mleko się będzie gotowało dodać to z mąką i w ten sposób zrobi się budyń. półtorej kostki masła utrzeć z szklanką cukru pudru i dodać zimny budyń. należy też pamiętać o zapachu arakowym. to wszystko ;-)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Wiolka · 3 lat temu
        A czy budyń był zupełnie zimny zanim dodałaś/łes masła?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kiki · 3 lat temu
      Zawsze robię budyń z przepisu, waga i wychodzi jak marzenie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Hania · 3 lat temu
      Mi wyszedl Super.👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Witam o ile można zmniejszyć ilość masła żeby nie był za bardzo maślany krem ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 3 lat temu
      Osobiście wolę zastąpić masło, serkiem mascarpone, masa jest o wiele smaczniejsza
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 3 lat temu
      Ja daję 200g i mi wreszcie pasuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy piec góra dół ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Mnie z tego przepisu Tatrzanka wychodzi😉 a jeszcze podwójny krem budyniowy tylko z połową cukru i nie ma mocnych żeby zjeść kawałek na raz😃 dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    W jakiej temperaturze pięć ciasto jeśli użyje termoobiegu (nie idzie go wyłączyć w piekarniku)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krzyś · 3 lat temu
      Do termoobiegu zmniejsza się temp. śr. o 30 stopni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Pytanko mam, jak przechowywać później tą karpatke?? Jak zostawię na wierzchu to źle bo masa robi się rzadka a jak w lodówce to znów ciadto robi się miękkie 😢 proszę o poradę.P. S. Ciasto mega cudowne robię je już od roku i mój mąż oszalałeś na jego punkcie. Tylko jak dla mnie kiedy łączy się masę budyniową z masłem to powinna być lekko ciepła wtedy nie ma krupek i jest jedwabista🤗😇Pozdrawiam Patrycja
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Powinna być przechowywana w chłodnym miejscu np. w lodówce. Ciasto z kremem nie powinno stać za długo na zewnątrz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bra · 3 lat temu
      Witam.budyn musi byc gesty bardzo .mozna go zmiksowac przed polaczeniem z maslem.w zadnym wypadku nie rozpuszgzac masla.lekko go wprzed polaczeniem z budyniem zmiksowac.ale chwilke
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arleta · 4 lat temu
    Do ciasta parzonego nigdy nie daje się proszku do pieczenia (nod)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mags · 3 lat temu
      Dzieki wielkie za komentarz ja wlasnie robie I nie dodalam proszku do pieczenia I sie troche balam ale teraz mam nadzieje ze bedzie I tak dobre (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Zeby nie byl zakalec to nie daje sie proszku do pieczenia. Ja nigdy nie daje i jest zawszę jest super .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kk · 4 lat temu
    Co zrobić żeby z ciasta nie wychodził zakalec ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Przepis petarda 😊 karpatka zawsze wychodzi pyszna a goście zachwyceni 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Wyszedł super .Przepychota ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 4 lat temu
    Wyszła obłędnie smaczna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 lat temu
    Karpatka wyszła idealna ... Mąż zachwycony ! Piekę przynajmniej raz w miesiącu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Jak dla mnie zdecydowanie za słodka! nie wiem czy damy rade zjesc.. . nastepnym razem zmniejsze ilosc cukru conajmniej o połowę.W przepisie masla do kremu jest 300g ja dalam 250g ale dla mnie to również za dużo. Ogolnie gdyby nie ta słodycz i ciut przy duzo masla, ciasto palce lizac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Polecam ten przepis jest bardzo dobry. Ciasto i masa przepyszne.Prawdziwa karpatka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MS · 4 lat temu
    Super przepis! Pierwsze podejście od razu udane :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Robiłam karpatkę z tego przepisu 2razy. Wyszła pyszna o dziwo bo kucharka że mnie żadna. Rodzinka zachwycona i zdziwiona moimi umiejętnościami. Trochę udoskonaliłam bo za drugim razem do gotującego mleka dodałam olejek waniliowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mags · 4 lat temu
    Wyszlo przepyszne, i góry wielkie ze musiałam troszke uklepac🥴. Na pewno do powtórzenia. Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emi · 4 lat temu
    Chciałam coś innego niż karpatka więc zrobiłam mini ptysie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emi · 4 lat temu
    Ja piekłam 1h w temp.180 stopni. Wyszły idealnie. Delikatne i chrupkie :)