Krajanka budyniowo- jabłkowa

66 Komentarzy

krajanka budyniowo- jabłkowa

To drugie ciasto, które upiekłam mężowi do pracy na urodziny. Wybrałam ciasto bardzo proste i „neutralne”, składające się z ciasta ucieranego, budyniu, jabłek i bitej śmietany. Chyba mało, kto nie lubi takiego ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • 60ml oleju
  • 60ml wody
  • 150g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 60g cukru
  • ½ litra soku jabłkowego
  • 3 jabłka

Dodatkowo:

  • ½ litra słodkiej śmietany 30- 36%
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.  
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
  5. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  7. Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
  8. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu.
  9. Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
  10. Śmietanę ubić i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.

Przepis pochodzi z tej strony, autor: altbaerli, „Schnitte- Altbaerli”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

krajanka budyniowo- jabłkowakrajanka budyniowo- jabłkowa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GAYA · 10 lat temu
    Ciasto jest rewelacyjne. Zrobiłam dla Włochów i pomimo,ze maja dobrych cukierników, nikt takiej pychoty jescze u nich nie zasmakował. Przepisy na tej stronie są buonissimi- czyli rewelacyjne.
    Robię wszystko w moim "mercedesie" staruszku TM21. Pozdrawiam serdecznie z Mediolanu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Iwono[/b] jak wolisz. Jeśli nie przeszkadza Ci chrupiące jabłko to dałabym surowe. Z gotowaniem raczej bym się nie bawiła tylko starła jabłka na tarce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 11 lat temu
    A jeżeli chciałabym te jabłka pokroić w drobną kostkę a nie trzeć na tarce to przed dodaniem ich do budyniu najlepiej byłoby je najpierw trochę podgotować żeby były bardziej miękkie? Czy nie ma takiej potrzeby? Proszę o podpowiedź:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ewo[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Mam pytanie czy budyń wylewamy gorący na ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Karolino[/b] nie dodawałabym już cukru w ogóle do masy budyniowej.
    Śmietanka słodka tzn. wysokoprocentowa od 30% (ona nie zawiera cukru). Do śmietany nie dodawałam w ogóle cukru, ale jeśli chcesz, zeby była delikatnie słodka to dałabym 1 łyżkę cukru pudru, pod sam koniec ubijania śmietany.
    Tak, może być mniejsza forma. Tylko ciasto może wymagać dłuższego czasu pieczenia. Piecz do suchego patyczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 11 lat temu
    a dałoby rade zrobić z tych proporcji na forme 23x37 (w sumie nie wielka roznica) byłoby tylko ciut wyższe. a ze zdjęć widze ze jest niziutkie. napisz Asiu czy wyjdzie według mojego kombinowania:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 11 lat temu
    asiu pomoz

    jeśli mam budyn z cukrem to ile mniej samego cukru dodac do masy budyniowej?

    a smietanke mam nie słodka to ile cukru pudru dosypać-2 łyzki??? czy może wcale?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalia · 11 lat temu
    Dzis pierwszy raz robilam ciasto i wyszlo takie jak Pani na zdjeciu a w smaku barrdzo dobre.Na pewno wyprobuje jeszcze inne przepisy:-) pzdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidka · 11 lat temu
    Upieklam dzisiaj to ciasto i właśnie pije kawkę i jem jest pyszne :lol: a za niedługo moja mama ma imieniny więc będzie powtórka z rozrywki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Agnes[/b] według przepisu nie trzeba dodawać cukru, ale jak wolisz to sypnęłabym 1 łyżkę cukru pudru :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnes · 11 lat temu
    Czy do ubitej śmietany dodajemy cukier czy już nie. W przepisie go nie ma więc sie zastanawiam...hmmm śmietana bez cukru... Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa R · 11 lat temu
    Joanno a czym mogę zastąpić bitą śmietanę. Co innego można dać na wierzch ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda Lena · 11 lat temu
    Podobne albo i to ciacho jadlam w miejscowej kawiarence zakochalam sie w nim szukalam przepisu ponad rok i o prosze znalazlam :-) zis juz za pozno na pieczenie ale w najblizszym czasie sie zabieram! Pozdrawiam wszystkich :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kelerunia · 11 lat temu
    Zrobilam dzisiaj to ciacho i jest pycha. Mialam maly problem bo mieszkam w Szkocji a do polskiego sklepu daleko, wiec nie mialam budyniu. Wykorzystalam Delight waniliowy z Morrissona. Delight sie robi na zimno i po podgotowaniu nie chcial tezec wiec dodalam ok 3 lyzki maki ziemniaczanej rozrobionej z sokiem i dopiero wtedy mi stezal. Wiec jesli ktos nie ma dostepu do budyniu to albo delight na zimno 2-3 opakowania, albo zagotowany z maka ziemniaczana. Moja masa nie jest tak zbita jak na zdjeciu, ale moje kochanie konicznie chcialo duzo jablek, wiec ich dodalam wiecej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 11 lat temu
    wlasnie probuje moj pierwszy kawałek...................cudo!!!!!!!!!!!!!
    wyśmienite,lekkie,łatwe do zrobienia.pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marto[/b] nie polecam dżemu. W przepisie jest masa budyniowa z dodatkiem startych jabłek. Dżem mi tutaj nie pasuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Pani Joasiu, a czy zamiast jabłek można dodać dżem jabłkowy domowej roboty? I czy wtedy należy wprowadzić jakieś zmiany w przepisie na masę budyniową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Zrobiłam to ciasto na Wielkanoc. Wyszło mi troszkę inaczej niż na zdjęciu bo za dużo ciasta i chyba zbyt puszyste i za mało masy budyniowo-jabłkowej, następnym razem troszkę zróżnicuję proporcje. Na dodatek śmietana mi usiadła i ciasto przez pewien czas pływało ale juz nie ma tragedii, jest pyszne a mój 87-letni dziadek powiedział że najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadł w życiu! dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 11 lat temu
    Dzisiaj upiekłam ciasto i już nie ma pół blachy :) Ciasto jest rewelacyjne, szybko się robi i pięknie wygląda.
    Jedyne zastrzeżenie to to, że ciasto wyszło dosyć niskie, ale przyglądając się Pani zdjęciu ciasta wydaje mi się że Pani też nie jest zbyt wysokie, więc chyba tak powinno być.