Krajanka budyniowo- jabłkowa

66 Komentarzy

krajanka budyniowo- jabłkowa

To drugie ciasto, które upiekłam mężowi do pracy na urodziny. Wybrałam ciasto bardzo proste i „neutralne”, składające się z ciasta ucieranego, budyniu, jabłek i bitej śmietany. Chyba mało, kto nie lubi takiego ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • 60ml oleju
  • 60ml wody
  • 150g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 60g cukru
  • ½ litra soku jabłkowego
  • 3 jabłka

Dodatkowo:

  • ½ litra słodkiej śmietany 30- 36%
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.  
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
  5. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  7. Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
  8. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu.
  9. Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
  10. Śmietanę ubić i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.

Przepis pochodzi z tej strony, autor: altbaerli, „Schnitte- Altbaerli”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

krajanka budyniowo- jabłkowakrajanka budyniowo- jabłkowa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Nezko[/b] tak, właśnie o taki sok chodzi :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nezka · 12 lat temu
    Wybaczcie być może głupie pytanie, ale to moje początki w pieczeniu, niektóre rzeczy mnie zaskakują, dlatego zapytam, czy sok jabłkowy.. może byc taki kupny ze sklepu ? :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 12 lat temu
    Ciasto naprawdę warte polecenia:) mi ciasto jak na mój gust wyszlo ciut za niskie, więc następnym razem użyję mniejszej blaszki albo zwiększe proporcje. A do kremówki dodalam ciut żelatyny:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Czy ktos sie może orientuje, czym mogę tę śmietanę zastąpić w USA? Niestety, tu jej nie mamy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Izabelo[/b] tak, możesz je zrobić dzień wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela Paulina · 13 lat temu
    Tak wyglada kuszaco dlatego tez zrobie je na moje urodziny, to juz pojutrze. Chyba mozna go zrobic dzien wczesniej ? Hmm to moje poczatki :P z robieniem ciast czy tez tortöw i troche mi sie rece trzesa :) Trzymajcie kciuki!;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Madziu[/b] budyń zamiast na mleku przygotowuje się na soku jabłkowym. Budyń (proszek) wymieszaj z małą ilości soku i cukrem. Resztę soku zagotuj i do gotującego dodaj rozmieszany budyń.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madzia · 13 lat temu
    Chcialam zapytac odnosnie przygotowania masy budyniowej. Czy najpierw nalezy sporzadzic mase budyniowa wraz z mlekiem czy sam proszek wymieszac z odrobina soku i cukru, a nastepnie dodac do reszty zagotowanego soku??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aska · 13 lat temu
    Ciasto zostało upieczone,jest pyszne, takie leciutkie,rodzinka zachwycona i pyta skąd ja mam ostatnio takie dobre i fajne przepisy na ciasta ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Betti · 13 lat temu
    Ciasto jest przepyszne, dzięki za przepis :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Aniu[/b] dziękuję, że napisałaś :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 14 lat temu
    Ciasto pyszne,szybkie wykonanie,bardzo ladnie sie prezentuje i co najwazniejsze jest wysmienite, przekladka budyniowa swietnie komponuje sie ze slodka smietana.
    POLECAM:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kass · 15 lat temu
    Pyszne ciacho, wiem bo jadłam...pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 15 lat temu
    Bardzo dziękuję za miłe komentarze :-) Ciasto jest bardzo proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nic skomplikowanego, ani wydziwianego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    emma001 · 15 lat temu
    Ciasto prezentuje sie nieziemsko apetycznie ;) U ciebie zawsze takie sliczne zdjecia ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anytsujx · 15 lat temu
    Ciasto prezentuje się cudnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    majka · 15 lat temu
    Wyglada przepieknie. I na pewno smakuje wysmienicie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 15 lat temu
    Jest piękna! Niezwykle apetyczne zdjęcia, przemawiają do mnie nieziemsko!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 15 lat temu
    Wygląda bardzo smakowicie :) Hmm... Takie sobie czasem myślę, że proste połączenia są najlepsze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 15 lat temu
    pięknie wygląda...:):) bita śmietana, jabłka i cynamon to musi być pyszne..;)