To drugie ciasto, które upiekłam mężowi do pracy na urodziny. Wybrałam ciasto bardzo proste i „neutralne”, składające się z ciasta ucieranego, budyniu, jabłek i bitej śmietany. Chyba mało, kto nie lubi takiego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
120g cukru
3 jajka
60ml oleju
60ml wody
150g mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
60g cukru
½ litra soku jabłkowego
3 jabłka
Dodatkowo:
½ litra słodkiej śmietany 30- 36%
cynamon
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu.
Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.
Przepis pochodzi z tej strony, autor: altbaerli, „Schnitte- Altbaerli”.
Wybaczcie być może głupie pytanie, ale to moje początki w pieczeniu, niektóre rzeczy mnie zaskakują, dlatego zapytam, czy sok jabłkowy.. może byc taki kupny ze sklepu ? :p
Ciasto naprawdę warte polecenia:) mi ciasto jak na mój gust wyszlo ciut za niskie, więc następnym razem użyję mniejszej blaszki albo zwiększe proporcje. A do kremówki dodalam ciut żelatyny:)
Tak wyglada kuszaco dlatego tez zrobie je na moje urodziny, to juz pojutrze. Chyba mozna go zrobic dzien wczesniej ? Hmm to moje poczatki :P z robieniem ciast czy tez tortöw i troche mi sie rece trzesa :) Trzymajcie kciuki!;)
[b]Madziu[/b] budyń zamiast na mleku przygotowuje się na soku jabłkowym. Budyń (proszek) wymieszaj z małą ilości soku i cukrem. Resztę soku zagotuj i do gotującego dodaj rozmieszany budyń.
Chcialam zapytac odnosnie przygotowania masy budyniowej. Czy najpierw nalezy sporzadzic mase budyniowa wraz z mlekiem czy sam proszek wymieszac z odrobina soku i cukru, a nastepnie dodac do reszty zagotowanego soku??
Ciasto pyszne,szybkie wykonanie,bardzo ladnie sie prezentuje i co najwazniejsze jest wysmienite, przekladka budyniowa swietnie komponuje sie ze slodka smietana.
POLECAM:)