
Krajanka budyniowo- jabłkowa
to lekkie, delikatne ciasto z jabłkami, które zachwyca prostotą przygotowania i wyjątkowym smakiem. Składa się z cienkiej warstwy miękkiego, ucieranego ciasta, przykrytego startymi jabłkami zatopionymi w aromatycznym budyniu jabłkowym - klasycznym budyniu waniliowym przygotowanym nie na mleku, lecz na soku jabłkowym. Całość wieńczy puszysta bita śmietana, delikatnie oprószona cynamonem, która nadaje ciastu lekkości i wyjątkowego aromatu.
To idealne ciasto na każdą porę roku - szczególnie jesienią, gdy jabłka są najbardziej soczyste. Doskonałe do kawy, na podwieczorek lub rodzinne spotkania. Łatwe w przygotowaniu i efektowne.
Składniki na formę o wymiarach ok. 40 × 30 cm (wymiary zewnętrzne, wewnątrz: 39 × 26 cm):
Ciasto ucierane:
- 150 g mąki pszennej
- ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 120 g cukru
- 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
- 60 ml wody, temperatura pokojowa
Masa budyniowo- jabłkowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 37g)
- 60 g cukru
- 500 ml soku jabłkowego, np. z kartonu
- 3 jabłka
Dodatkowo:
- 500 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- cynamon do oprószenia
- odrobina masła i mąki do przygotowania formy
Sposób przygotowania:
- Formę o wymiarach ok. 40 × 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszek do pieczenia i przesiać. Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko - tylko do połączenia składników. Na końcu wmieszać szpatułką ubite białka.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić w formie do ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniowo- jabłkową: Proszek budyniowy wymieszać w miseczce trzepaczką z niewielką ilością soku jabłkowego i cukrem. Pozostały sok doprowadzić do zagotowania. Gdy zacznie się gotować, dodać rozmieszany budyń, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować mieszając i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Ściągnąć z pieca.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do gorącego budyniu i wymieszać.
- Gorącą masę budyniowo- jabłkową wylać na ostudzone ciasto, wyrównać i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie wstawić ciasto do lodówki.
- Śmietankę ubić na sztywno i wyłożyć na zimną warstwę budyniową. Grzebieniem cukierniczym można zrobić dodatkowo wzór na śmietanie. Wierzch oprószyć cynamonem.

Źródło: Przepis pochodzi z strony: chefkoch.de
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |
