Krajanka budyniowo- jabłkowa

66 Komentarzy
Krajanka budyniowo- jabłkowa

Krajanka budyniowo- jabłkowa

to lekkie, delikatne ciasto z jabłkami, które zachwyca prostotą przygotowania i wyjątkowym smakiem. Składa się z cienkiej warstwy miękkiego, ucieranego ciasta, przykrytego startymi jabłkami zatopionymi w aromatycznym budyniu jabłkowym - klasycznym budyniu waniliowym przygotowanym nie na mleku, lecz na soku jabłkowym. Całość wieńczy puszysta bita śmietana, delikatnie oprószona cynamonem, która nadaje ciastu lekkości i wyjątkowego aromatu.

To idealne ciasto na każdą porę roku - szczególnie jesienią, gdy jabłka są najbardziej soczyste. Doskonałe do kawy, na podwieczorek lub rodzinne spotkania. Łatwe w przygotowaniu i efektowne.

Składniki na formę o wymiarach ok. 40 × 30 cm (wymiary zewnętrzne, wewnątrz: 39 × 26 cm):

Ciasto ucierane:

  • 150 g mąki pszennej
  • ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 120 g cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
  • 60 ml wody, temperatura pokojowa

Masa budyniowo- jabłkowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 37g)
  • 60 g cukru
  • 500 ml soku jabłkowego, np. z kartonu
  • 3 jabłka

Dodatkowo:

  • 500 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • cynamon do oprószenia
  • odrobina masła i mąki do przygotowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach ok. 40 × 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszek do pieczenia i przesiać. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko - tylko do połączenia składników. Na końcu wmieszać szpatułką ubite białka.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić w formie do ostygnięcia.
  7. Przygotować masę budyniowo- jabłkową: Proszek budyniowy wymieszać w miseczce trzepaczką z niewielką ilością soku jabłkowego i cukrem. Pozostały sok doprowadzić do zagotowania. Gdy zacznie się gotować, dodać rozmieszany budyń, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować mieszając i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Ściągnąć z pieca.
  8. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do gorącego budyniu i wymieszać.
  9. Gorącą masę budyniowo- jabłkową wylać na ostudzone ciasto, wyrównać i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie wstawić ciasto do lodówki.
  10. Śmietankę ubić na sztywno i wyłożyć na zimną warstwę budyniową. Grzebieniem cukierniczym można zrobić dodatkowo wzór na śmietanie. Wierzch oprószyć cynamonem.

2

Źródło: Przepis pochodzi z strony: chefkoch.de

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Krajanka budyniowo- jabłkowa Krajanka budyniowo- jabłkowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AniaL · 3 lat temu
    Proste i lekkie ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 lat temu
    Witam, mam pytanie czy pieczemy w 180 stopniach góra dół czy z termoobiegiem? :) Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Grzałka góra- dół, jeśli nie jest podane inaczej ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        magda · 6 lat temu
        dziękuje, zrobiłam ciacho w niedziele pyszne jest i szybko się je robi ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    Ciasto pyszne, rozpływa się w ustach. Nie zmieniałam w przepisie nic, wychodzi super. Bardzo dobrze się kroi. Jak dla mnie, same plusy - szybkie, niedrogie i zbiera same pozytywne opinie wśród gości. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 9 lat temu
    Pani Joasiu, proszę wybaczyć pytanie jeżeli było niezasadne, jednak nigdy nie piekłam ciasta z olejem w składzie; a że do wszystkiego co nowe i nieznane podchodze z lekkim ale należytym dystansem; pomyślałam, iż masło będzie lepszym rozwiązaniem niż olej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Izabelo[/b] oj nie wiem. Piekłam dzisiaj właśnie krajankę rabarbarową na tym samych cieście, ale użyłam oleju. Jaki jest sens zamiany oleju na masło?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 9 lat temu
    Witam, czy olej w cieście mogę zastąpić roztopionym masłem? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 9 lat temu
    upiekłam na święta - PYCHOTA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 10 lat temu
    Boskie ciacho... normalnie rozpływa się w ustach :) Często robię ciasta z jabłkami a to robiłam dzisiaj pierwszy raz i jem już 4 kawałek :) Polecam gorąco :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Iwono[/b] będąc ostrożnym poczekałabym jednak, aż ciasto ostygnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 10 lat temu
    Witam pani Joanno właśnie robię krajankę budyniowo-jabłkową i mam pytanie czy mogę wyłożyć budyń na jeszcze ciepłe ciasto. Pozdrawiam Iwona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Aniu[/b] tak, możesz tak zrobić.Budyń możesz ugotować na soku o dowolnym smaku i dodać inne owoce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AniaK · 10 lat temu
    Zastanawia mnie czy wyszłaby zamiana budyniu i soku na truskawkowy i analogicznie jabłek na pokrojone truskawki. Czy nie wpłynie to za bardzo na jakość masy budyniowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Natalio[/b] śmietanę możesz wyłożyć dzień wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Pani Joanno czy bitą śmietanę można położyć na ciasto dzień przed podaniem czy lepiej tego samego dnia kiedy chcę je podać? To moje pierwsze ciasto pieczone i nie mam doświadczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kkamyk[/b] ja ubijam śmietanę zawsze na sztywno. Nie zauważyłam, żeby śmietana odchodziła. Może dlatego, że zastygła masa budyniowa jest dość śliska. Nie bardzo mogę coś doradzić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kkamyk17 · 11 lat temu
    Witam. Robiłam tę krajankę już kilka razy i za każdym razem wychodziła wspaniale. Jedyne pytanie jakie mam dotyczy śmietany. Podczas krojenia ubita śmietana często odchodzi mi z ciasta. Nie wiem czy ubijałam ją za długo? Moja śmietana jest sztywna ale jeszcze dość puszysta zanim wykładam ją na ciasto. Może powinna być bardziej "lana"?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 11 lat temu
    Wspaniałe ciasto.łatwe i delikatne.Polecam i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ewo[/b] tak. Najlepiej, żeby było chłodne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Czy ciasto należy wystudzić przed wylaniem budyniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 11 lat temu
    Ciasto jest przepyszne, polecam dawno nie jadłam tak dobrego jabłecznika!