To drugie ciasto, które upiekłam mężowi do pracy na urodziny. Wybrałam ciasto bardzo proste i „neutralne”, składające się z ciasta ucieranego, budyniu, jabłek i bitej śmietany. Chyba mało, kto nie lubi takiego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
120g cukru
3 jajka
60ml oleju
60ml wody
150g mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
60g cukru
½ litra soku jabłkowego
3 jabłka
Dodatkowo:
½ litra słodkiej śmietany 30- 36%
cynamon
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu.
Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.
Przepis pochodzi z tej strony, autor: altbaerli, „Schnitte- Altbaerli”.