To drugie ciasto, które upiekłam mężowi do pracy na urodziny. Wybrałam ciasto bardzo proste i „neutralne”, składające się z ciasta ucieranego, budyniu, jabłek i bitej śmietany. Chyba mało, kto nie lubi takiego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
120g cukru
3 jajka
60ml oleju
60ml wody
150g mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
60g cukru
½ litra soku jabłkowego
3 jabłka
Dodatkowo:
½ litra słodkiej śmietany 30- 36%
cynamon
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu.
Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.
Przepis pochodzi z tej strony, autor: altbaerli, „Schnitte- Altbaerli”.
Ciasto jest rewelacyjne. Zrobiłam dla Włochów i pomimo,ze maja dobrych cukierników, nikt takiej pychoty jescze u nich nie zasmakował. Przepisy na tej stronie są buonissimi- czyli rewelacyjne.
Robię wszystko w moim "mercedesie" staruszku TM21. Pozdrawiam serdecznie z Mediolanu
[b]Iwono[/b] jak wolisz. Jeśli nie przeszkadza Ci chrupiące jabłko to dałabym surowe. Z gotowaniem raczej bym się nie bawiła tylko starła jabłka na tarce.
A jeżeli chciałabym te jabłka pokroić w drobną kostkę a nie trzeć na tarce to przed dodaniem ich do budyniu najlepiej byłoby je najpierw trochę podgotować żeby były bardziej miękkie? Czy nie ma takiej potrzeby? Proszę o podpowiedź:)
[b]Karolino[/b] nie dodawałabym już cukru w ogóle do masy budyniowej.
Śmietanka słodka tzn. wysokoprocentowa od 30% (ona nie zawiera cukru). Do śmietany nie dodawałam w ogóle cukru, ale jeśli chcesz, zeby była delikatnie słodka to dałabym 1 łyżkę cukru pudru, pod sam koniec ubijania śmietany.
Tak, może być mniejsza forma. Tylko ciasto może wymagać dłuższego czasu pieczenia. Piecz do suchego patyczka.
a dałoby rade zrobić z tych proporcji na forme 23x37 (w sumie nie wielka roznica) byłoby tylko ciut wyższe. a ze zdjęć widze ze jest niziutkie. napisz Asiu czy wyjdzie według mojego kombinowania:)
Podobne albo i to ciacho jadlam w miejscowej kawiarence zakochalam sie w nim szukalam przepisu ponad rok i o prosze znalazlam :-) zis juz za pozno na pieczenie ale w najblizszym czasie sie zabieram! Pozdrawiam wszystkich :-)
Zrobilam dzisiaj to ciacho i jest pycha. Mialam maly problem bo mieszkam w Szkocji a do polskiego sklepu daleko, wiec nie mialam budyniu. Wykorzystalam Delight waniliowy z Morrissona. Delight sie robi na zimno i po podgotowaniu nie chcial tezec wiec dodalam ok 3 lyzki maki ziemniaczanej rozrobionej z sokiem i dopiero wtedy mi stezal. Wiec jesli ktos nie ma dostepu do budyniu to albo delight na zimno 2-3 opakowania, albo zagotowany z maka ziemniaczana. Moja masa nie jest tak zbita jak na zdjeciu, ale moje kochanie konicznie chcialo duzo jablek, wiec ich dodalam wiecej.
Zrobiłam to ciasto na Wielkanoc. Wyszło mi troszkę inaczej niż na zdjęciu bo za dużo ciasta i chyba zbyt puszyste i za mało masy budyniowo-jabłkowej, następnym razem troszkę zróżnicuję proporcje. Na dodatek śmietana mi usiadła i ciasto przez pewien czas pływało ale juz nie ma tragedii, jest pyszne a mój 87-letni dziadek powiedział że najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadł w życiu! dziękuję :)
Dzisiaj upiekłam ciasto i już nie ma pół blachy :) Ciasto jest rewelacyjne, szybko się robi i pięknie wygląda.
Jedyne zastrzeżenie to to, że ciasto wyszło dosyć niskie, ale przyglądając się Pani zdjęciu ciasta wydaje mi się że Pani też nie jest zbyt wysokie, więc chyba tak powinno być.