Tort orzechowo- karmelowy

56 Komentarzy

Tort orzechowo- karmelowy

Super smaczny tort z karmelem i mnóstwem orzechów włoskich. Orzechy znajdziecie wszędzie- począwszy od ciasta orzechowego, poprzez masę budyniową z orzechami w karmelu, a kończąc na dekoracji zrobionej z karmelowych orzechów. Dominujący smak orzecha uzupełnia nuta karmelu.

Składniki:
Ciasto orzechowe (składniki na dwa krążki):

  • 300g orzechów włoskich
  • 260g cukru
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 8 jajek

Masa budyniowa:

  • ok. 120g orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • 250g masła

Dekoracja:

  • orzechy (u mnie ok. 30 połówek)
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • ok. 8 łyżek amaretto lub rumu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować dekoracje. Duży kawałek (lub dwa mniejsze) styropianu ułożyć na krawędzi blatu (stołu). Styropian obciążyć czymś z góry, żeby był stabilny. Na podłodze, pod styropianem, rozłożyć gazety. W połówki orzechów wbić ostrożnie wykałaczki. 100g cukru wsypać do niedużej patelni. Rozpuścić na średnim ogniu i następnie skarmelizować za jasno- brązowy kolor. (Uważać, aby cukier się nie przypalił). Orzechy zanurzać w karmelu, wykałaczki wbijać w odstępach w styropian i pozostawić, aż karmel całkowicie zaschnie.

2

  1. Przygotować ciasto orzechowe. Z czterech jajek oddzielić żółtka od białek. 150g orzechów posiekać.

03

  1. Orzechy wymieszać w miseczce z 2 łyżkami bułki tartej.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać orzechy z bułką, 130g cukru i 4 żółtka. Całość wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. (Miksujemy tylko białka, a resztę mieszany łyżką lub szpatułką).
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
  5. W ten sam sposób upiec drugi krążek orzechowy. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować masę budyniową. 100g cukru skarmelizować. Dodać orzechy i wymieszać. Orzechy z karmelem wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia.

04

  1. Kolejno potłuc na małe kawałki (najłatwiej tłuczkiem do mięsa).

05

  1. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać potłuczone orzeszki w karmelu i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką.

06

  1. Jeden krążek ciasta orzechowego ułożyć na paterze. Ciasto skropić 4 łyżkami amaretto. Wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim krążkiem i skropić 4 łyżkami amaretto. Cały tort (góra i bok) posmarować pozostałą masą. 
  2. Tort wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  3. Ściągnąć z wykałaczek orzechy w karmelu i ułożyć je na torcie.
  4. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Jak długo wytrzymują te dekoracje z karmelu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Tort wyszedł bardzo smaczny - nie mam doświadczenia z karmelem i ozdoby nie wyszły mi takie piękne jak Pani, ale goście i tak byli zachwyceni. Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    Jestem bardzo wdzięczna za podpowiedź. Przeglądając Pani przepisy natrafiłam na przepis na tort śmietankowo -karmelowy ,wypróbuję jeszcze ten a potem dam znać jak smakuje . I znów jedno pytanie, mogłabym zrobić dekorację do tego tortu z białej czekolady na tej foli? Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    Pani Joasiu, proszę mi podpowiedzieć jaki tort zrobić na komunię.Czy mógłby być ten orzechowy, czy zaproponowała by Pani jakiś inny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    Tort jest smaczny lekki i nie za słodki . Polecam.
    Ja zrobiłam z trzech krążków.
    Dziękuję za przepis. (yn)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    Dodaje się proszek do pieczenia do tego ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość · 5 lat temu
    Dzień dobry, można zredukować ilość cukru w samym ciescie orzechowym, powiedzmy o 30g mniej na blat? Tort wypróbowany i jest warty powtórzenia :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, możesz. Możesz również, jak chcesz, zmiejszyć ilość cukru w masie w tym etapie, gdzie mleko gotujesz z cukrem na budyń. Możesz do mleka dodać mniej cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 8 lat temu
    To drugi Pani tort, który mnie zachwycił i który pragnę upiec :) Tylko czekam aż będę mieć swoje orzechy :) A już niedługo będą. Najbardziej zauroczyła mnie ta fenomenalna dekoracja! Mam nadzieję, że mi się uda. Pozdrawiam serdecznie.

    PS: Zapraszam Panią również do mnie. Nie mam tak rewelacyjnych wypieków jak Pani... ale uczę się, ciągle się uczę i na prawdę to kocham <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Basiu[/b] tak. Tak, jak jest napisane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 8 lat temu
    Czy faktycznie robiąc ciasto ubijamy tylko białka a resztę składników mieszamy? Chodzi mi o cukier i żółtka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 8 lat temu
    Tort jest przepyszny! Jeden z najlepszych jakie miałam okazję jeść. :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Amelio[/b] jak wolisz. Parę godzin w lodówce wystarczy, ale ze względu na pracochłonność dekoracji lepiej zrobić dzień wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 9 lat temu
    Witam :) Czy ten tort lepiej zrobić dzień wcześniej czy w dniu podania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Dario[/b] blaty są na tyle wilgotne, że możesz spokojnie zrezygnować z ponczu. Możesz go również skropić kawą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 10 lat temu
    Dzień dobry! Tort wygląda bardzo smakowicie. Chciałabym go przygotować, ale bez dodatku alkoholu. Czym mogę zastąpić amaretto użyte w przepisie do skropienia ciasta orzechowego, tak aby nie zepsuć jego smaku? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastOlina · 10 lat temu
    Witam serdecznie,
    to już drugi tort z Pani strony, który zrobiłam (pierwszy był toffifee).
    https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t1/1794521_615456681867748_313235963_n.jpg
    W linku jest zdjęcie - wyszedł bardzo elegancki i efektowny :)
    Smak mi akurat nie do końca pasuje, bo całość jest za słodka (wolę kwaskowe lub czekoladowe smaki), ale wszyscy jedzący byli zachwyceni :)
    Dziękuję za przepis, na pewno jeszcze niejeden wykorzystam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Tort jest rewelacyjny, wypróbowałam go rok temu z okazji urodzin męża, i nawet teść nie mógł uwierzyć, że nie jest kupiony w cukierni ! wygląda pięknie, smakuje wspaniale, za chwilę zabieram się za jego pieczenie bo już jutro kolejne urodziny mojego M. :) dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Madzia[/b] jest podane w opisie pkt. 5.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 10 lat temu
    mam pytanie . na jaką forme ( chodzi o wielkość ) jest ten przepis? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 10 lat temu
    Tort przepyszny :) Robiłam go w drugi dzień świąt na chrzciny synka. Starczył akurat na 12 osób. Do kremu nie dodałam orzechów, bo mąż mi zjadł:) ale i tak tort wyszedł bardzo dobry. Polecam wszystkim i dziękuje za przepis.