Super smaczny tort z karmelem i mnóstwem orzechów włoskich. Orzechy znajdziecie wszędzie- począwszy od ciasta orzechowego, poprzez masę budyniową z orzechami w karmelu, a kończąc na dekoracji zrobionej z karmelowych orzechów. Dominujący smak orzecha uzupełnia nuta karmelu.
Składniki: Ciasto orzechowe (składniki na dwa krążki):
300g orzechów włoskich
260g cukru
4 łyżki bułki tartej
8 jajek
Masa budyniowa:
ok. 120g orzechów włoskich
100g cukru
2 żółtka
250ml mleka
2 łyżki cukru
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
250g masła
Dekoracja:
orzechy (u mnie ok. 30 połówek)
100g cukru
Dodatkowo:
ok. 8 łyżek amaretto lub rumu
Sposób przygotowania:
Przygotować dekoracje. Duży kawałek (lub dwa mniejsze) styropianu ułożyć na krawędzi blatu (stołu). Styropian obciążyć czymś z góry, żeby był stabilny. Na podłodze, pod styropianem, rozłożyć gazety. W połówki orzechów wbić ostrożnie wykałaczki. 100g cukru wsypać do niedużej patelni. Rozpuścić na średnim ogniu i następnie skarmelizować za jasno- brązowy kolor. (Uważać, aby cukier się nie przypalił). Orzechy zanurzać w karmelu, wykałaczki wbijać w odstępach w styropian i pozostawić, aż karmel całkowicie zaschnie.
Przygotować ciasto orzechowe. Z czterech jajek oddzielić żółtka od białek. 150g orzechów posiekać.
Orzechy wymieszać w miseczce z 2 łyżkami bułki tartej.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać orzechy z bułką, 130g cukru i 4 żółtka. Całość wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. (Miksujemy tylko białka, a resztę mieszany łyżką lub szpatułką).
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
W ten sam sposób upiec drugi krążek orzechowy. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. 100g cukru skarmelizować. Dodać orzechy i wymieszać. Orzechy z karmelem wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
Kolejno potłuc na małe kawałki (najłatwiej tłuczkiem do mięsa).
Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać potłuczone orzeszki w karmelu i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką.
Jeden krążek ciasta orzechowego ułożyć na paterze. Ciasto skropić 4 łyżkami amaretto. Wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim krążkiem i skropić 4 łyżkami amaretto. Cały tort (góra i bok) posmarować pozostałą masą.
Tort wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Ściągnąć z wykałaczek orzechy w karmelu i ułożyć je na torcie.
Tort wyszedł bardzo smaczny - nie mam doświadczenia z karmelem i ozdoby nie wyszły mi takie piękne jak Pani, ale goście i tak byli zachwyceni. Dziękuję za przepis!
Jestem bardzo wdzięczna za podpowiedź. Przeglądając Pani przepisy natrafiłam na przepis na tort śmietankowo -karmelowy ,wypróbuję jeszcze ten a potem dam znać jak smakuje . I znów jedno pytanie, mogłabym zrobić dekorację do tego tortu z białej czekolady na tej foli? Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Tak, możesz. Możesz również, jak chcesz, zmiejszyć ilość cukru w masie w tym etapie, gdzie mleko gotujesz z cukrem na budyń. Możesz do mleka dodać mniej cukru.
To drugi Pani tort, który mnie zachwycił i który pragnę upiec :) Tylko czekam aż będę mieć swoje orzechy :) A już niedługo będą. Najbardziej zauroczyła mnie ta fenomenalna dekoracja! Mam nadzieję, że mi się uda. Pozdrawiam serdecznie.
PS: Zapraszam Panią również do mnie. Nie mam tak rewelacyjnych wypieków jak Pani... ale uczę się, ciągle się uczę i na prawdę to kocham <3
Dzień dobry! Tort wygląda bardzo smakowicie. Chciałabym go przygotować, ale bez dodatku alkoholu. Czym mogę zastąpić amaretto użyte w przepisie do skropienia ciasta orzechowego, tak aby nie zepsuć jego smaku? Pozdrawiam
Witam serdecznie,
to już drugi tort z Pani strony, który zrobiłam (pierwszy był toffifee). https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t1/1794521_615456681867748_313235963_n.jpg
W linku jest zdjęcie - wyszedł bardzo elegancki i efektowny :)
Smak mi akurat nie do końca pasuje, bo całość jest za słodka (wolę kwaskowe lub czekoladowe smaki), ale wszyscy jedzący byli zachwyceni :)
Dziękuję za przepis, na pewno jeszcze niejeden wykorzystam!
Tort jest rewelacyjny, wypróbowałam go rok temu z okazji urodzin męża, i nawet teść nie mógł uwierzyć, że nie jest kupiony w cukierni ! wygląda pięknie, smakuje wspaniale, za chwilę zabieram się za jego pieczenie bo już jutro kolejne urodziny mojego M. :) dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam :)
Tort przepyszny :) Robiłam go w drugi dzień świąt na chrzciny synka. Starczył akurat na 12 osób. Do kremu nie dodałam orzechów, bo mąż mi zjadł:) ale i tak tort wyszedł bardzo dobry. Polecam wszystkim i dziękuje za przepis.