
Super smaczny tort z karmelem i mnóstwem orzechów włoskich. Orzechy znajdziecie wszędzie- począwszy od ciasta orzechowego, poprzez masę budyniową z orzechami w karmelu, a kończąc na dekoracji zrobionej z karmelowych orzechów. Dominujący smak orzecha uzupełnia nuta karmelu.
Składniki:
Ciasto orzechowe (składniki na dwa krążki):
- 300g orzechów włoskich
 - 260g cukru
 - 4 łyżki bułki tartej
 - 8 jajek
 
Masa budyniowa:
- ok. 120g orzechów włoskich
 - 100g cukru
 - 2 żółtka
 - 250ml mleka
 - 2 łyżki cukru
 - 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
 - 250g masła
 
Dekoracja:
- orzechy (u mnie ok. 30 połówek)
 - 100g cukru
 
Dodatkowo:
- ok. 8 łyżek amaretto lub rumu
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować dekoracje. Duży kawałek (lub dwa mniejsze) styropianu ułożyć na krawędzi blatu (stołu). Styropian obciążyć czymś z góry, żeby był stabilny. Na podłodze, pod styropianem, rozłożyć gazety. W połówki orzechów wbić ostrożnie wykałaczki. 100g cukru wsypać do niedużej patelni. Rozpuścić na średnim ogniu i następnie skarmelizować za jasno- brązowy kolor. (Uważać, aby cukier się nie przypalił). Orzechy zanurzać w karmelu, wykałaczki wbijać w odstępach w styropian i pozostawić, aż karmel całkowicie zaschnie.
 

- Przygotować ciasto orzechowe. Z czterech jajek oddzielić żółtka od białek. 150g orzechów posiekać.
 

- Orzechy wymieszać w miseczce z 2 łyżkami bułki tartej.
 - Białka ubić na sztywną pianę. Dodać orzechy z bułką, 130g cukru i 4 żółtka. Całość wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. (Miksujemy tylko białka, a resztę mieszany łyżką lub szpatułką).
 - Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
 - W ten sam sposób upiec drugi krążek orzechowy. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Przygotować masę budyniową. 100g cukru skarmelizować. Dodać orzechy i wymieszać. Orzechy z karmelem wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
 

- Kolejno potłuc na małe kawałki (najłatwiej tłuczkiem do mięsa).
 

- Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać potłuczone orzeszki w karmelu i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką.
 

- Jeden krążek ciasta orzechowego ułożyć na paterze. Ciasto skropić 4 łyżkami amaretto. Wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim krążkiem i skropić 4 łyżkami amaretto. Cały tort (góra i bok) posmarować pozostałą masą.
 - Tort wstawić do lodówki, aby masa stężała.
 - Ściągnąć z wykałaczek orzechy w karmelu i ułożyć je na torcie.
 - Tort przechowywać w lodówce.
 
Smacznego.



