Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Kostka dyniowo-jabłkowa z kokosem
to łatwe i efektowne ciasto przygotowane na ciasteczkowym spodzie, z kremową masą z puree z dyni i słodkiego mleka skondensowanego. To oryginalne ciasto dyniowe bez dodatku jajek ani innych zagęstników - masa po upieczeniu jest stabilna, kremowa i przyjemnie słodka.
Starte jabłka dodają ciastu świeżości i lekkości, a orzechy oraz kawałki czekolady przyjemnie chrupią w dyniowej masie. Całość wykańcza warstwa aromatycznych, rumianych wiórków kokosowych, które nadają ciastu wyjątkowego charakteru.
To niezwykle ciekawe, nietuzinkowe ciasto z dynią i jabłkami, idealne na jesień. Świetnie sprawdzi się, jeśli zostało Ci trochę puree z dyni z innych wypieków. Tutaj potrzeba go naprawdę niewiele. Przygotowanie jest szybkie i bardzo proste, a efekt smakowy zaskoczy niejedną osobę.
Składniki na formę kwadratową (o wymiarach ok. 24x 24 cm):
Spód ciasteczkowy:
- 250 g ciasteczek pełnoziarnistych (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych)
- 120 g masła
Nadzienie:
- 150 g puree z dyni Hokkaido (przygotowane według przepisu: "Puree z dyni")
- 1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego
- 45 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (3 łyżki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jabłka (ok. 300 g, najlepiej lekko kwaśne)
- 125 g prażonych i solonych migdałów (lub orzeszków ziemnych z puszki)
- 75 g groszku czekoladowego (lub posiekanej, gorzkiej czekolady)
Dodatkowo:
- 80 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować spód ciasteczkowy: Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć - najlepiej zmiksować je w malakserze lub blenderze na konsystencję „piasku”. Alternatywnie można włożyć je do woreczka strunowego i rozdrobnić wałkiem.
- Do pokruszonych ciasteczek dodać miękkie masło i zagnieść do połączenia. Masę wyłożyć do formy i ugnieść równomiernie na dnie formy.
- Mleko skondensowane słodzone i puree z dyni przełożyć do miski.

- Wymieszać trzepaczką lub krótko zmiksować. Dodać skrobię, proszek do pieczenia i cynamon, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

- Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy dyniowej. Dosypać posiekane migdały (lub orzechy) oraz czekoladę. Całość delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

- Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wierzch równomiernie posypać wiórkami kokosowymi.

- Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 40- 45 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub z termoobiegiem w temperaturze 155°C), aż wiórki kokosowe ładnie się zarumienią.

- Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |

- 14 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj