Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

14 Komentarzy

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Bardzo smaczne i nietypowe ciasto. Z wyglądu dość niepozorne, ale zaskakuje swoim smakiem.  Połączenie puree z dyni z mlekiem skondensowanym, jabłkami, orzeszkami solonymi, czekoladą i wiórkami kokosowymi jest bardzo trafne. Całość pieczona jest na ciasteczkowym spodzie.

Ciasto jest bardzo dobre, słodkie i sycące. Polecam.

Ciasto można przygotować również w wersji bezglutenowej wybierając ciasteczka bezglutenowe.

Składniki:
Spód:

  • 250g ciasteczek pełnoziarnistych (w wersji bezglutenowej: ciasteczek bezglutenowych)
  • 120g masła

Nadzienie:

  • 150g puree z dyni (przepis na puree znajduje się tutaj: „Puree z dyni”; użyłam dyni Hokkaido)
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (45g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłka (300g, najlepiej lekko kwaśne)
  • 125g prażonych i solonych migdałów (użyłam orzeszków ziemnych z puszki)
  • 75g czekoladowych kropelek (użyłam posiekanej, gorzkiej czekolady)

Dodatkowo:

  • 80g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Formę prostokątną o wymiarach ok. 20x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Do ciasteczek dodać miękkie masło i zagnieść. Masę wyłożyć do formy i ugnieść na dnie formy.
  2. Mleko skondensowane słodzone i puree z dyni wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Dodać skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
  3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy dyniowej. Dodać posiekane migdały (lub orzechy) i czekoladę. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Z góry posypać wiórkami kokosowymi.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 45min. w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 155°C).
  5. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 40 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    miłka · 9 lat temu
    no to sezon na ciasta dyniowe czas zacząć :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    miłka · 10 lat temu
    dzisiaj zrobię trzeci raz. szkoda że się dynie kończą, zamroziłam sobie trochę :)
    ciasto jest cudowne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 10 lat temu
    Zrobilam , wyszlo przepyszne . Dziekuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 10 lat temu
    Czy mleko skondensowane ma być ugotowane w postaci karmelu czy płynne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia23 · 10 lat temu
    Następny Pani przepis trafił do mojego zeszytu. Za pierwszym razem dodałam to co miałam w domu czyli wyłuskane fistaszki. Wyszło za słodkie ( ale mąż zjadł z przyjemnością). Za drugim uprażyłam i solidnie posoliłam ziarenka słonecznika. PYCHA!!! Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję.Dziękuję i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    miłka · 10 lat temu
    Witam. Jestem Pani fanką :) i mam pytania.
    czy gatunek dyni ma znaczenie?
    kiedy ciasto jest upieczone, metoda patyczka się sprawdza?
    czy wypada to ciasto podać na urodzinach, czy ma raczej domowy charakter.Pozdrawiam serdecznie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Dynia dowolna. Ja użyłam Hokkaido. Nie sprawdzałam patyczkiem. Piekłam 45min i obserwowałam kokos. (Po tym czasie ładnie się przyrumienił). Trzymałabym się przepisu. Jeśli kokos będzie się za szybko rumienił, nałożyłabym folię aluminiową z góry.
      Na urodziny możesz je podać (jako dodatkowe ciasto, bo główne to powinno być raczej jakieś tortowe lub z kremem).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 10 lat temu
    Ciekawy przepis, ciasto wygląda bardzo ładnie i 'zdrowo' ;) Na pewno wypróbuję, szczególnie że dynia pojawiła się już na osiedlowym targowisku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalka · 10 lat temu
    Jeżeli ciasto smakuje tak, jak wygląda to jestem pewna, że można się od niego uzależnić! ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gin · 10 lat temu
    O mniam, to mi się podoba :) Zapisuję przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 10 lat temu
    Czy mozna pominac wiorki kokosowe