Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

14 Komentarzy
Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem

Kostka dyniowo-jabłkowa z kokosem

to łatwe i efektowne ciasto przygotowane na ciasteczkowym spodzie, z kremową masą z puree z dyni i słodkiego mleka skondensowanego. To oryginalne ciasto dyniowe bez dodatku jajek ani innych zagęstników - masa po upieczeniu jest stabilna, kremowa i przyjemnie słodka.

Starte jabłka dodają ciastu świeżości i lekkości, a orzechy oraz kawałki czekolady przyjemnie chrupią w dyniowej masie. Całość wykańcza warstwa aromatycznych, rumianych wiórków kokosowych, które nadają ciastu wyjątkowego charakteru.

To niezwykle ciekawe, nietuzinkowe ciasto z dynią i jabłkami, idealne na jesień. Świetnie sprawdzi się, jeśli zostało Ci trochę puree z dyni z innych wypieków. Tutaj potrzeba go naprawdę niewiele. Przygotowanie jest szybkie i bardzo proste, a efekt smakowy zaskoczy niejedną osobę.

Składniki na formę kwadratową (o wymiarach ok. 24x 24 cm):

Spód ciasteczkowy:

  • 250 g ciasteczek pełnoziarnistych (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych)
  • 120 g masła

Nadzienie:

  • 150 g puree z dyni Hokkaido (przygotowane według przepisu: "Puree z dyni")
  • 1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego
  • 45 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (3 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłka (ok. 300 g, najlepiej lekko kwaśne)
  • 125 g prażonych i solonych migdałów (lub orzeszków ziemnych z puszki)
  • 75 g groszku czekoladowego (lub posiekanej, gorzkiej czekolady)

Dodatkowo:

  • 80 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować spód ciasteczkowy: Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć - najlepiej zmiksować je w malakserze lub blenderze na konsystencję „piasku”. Alternatywnie można włożyć je do woreczka strunowego i rozdrobnić wałkiem.
  3. Do pokruszonych ciasteczek dodać miękkie masło i zagnieść do połączenia. Masę wyłożyć do formy i ugnieść równomiernie na dnie formy.
  4. Mleko skondensowane słodzone i puree z dyni przełożyć do miski.

2

  1. Wymieszać trzepaczką lub krótko zmiksować. Dodać skrobię, proszek do pieczenia i cynamon, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

3

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do masy dyniowej. Dosypać posiekane migdały (lub orzechy) oraz czekoladę. Całość delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

4

  1. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wierzch równomiernie posypać wiórkami kokosowymi.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 40- 45 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub z termoobiegiem w temperaturze 155°C), aż wiórki kokosowe ładnie się zarumienią.

6

  1. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem Kostka dyniowo- jabłkowa z kokosem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    miłka · 10 lat temu
    no to sezon na ciasta dyniowe czas zacząć :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    miłka · 11 lat temu
    dzisiaj zrobię trzeci raz. szkoda że się dynie kończą, zamroziłam sobie trochę :)
    ciasto jest cudowne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 11 lat temu
    Zrobilam , wyszlo przepyszne . Dziekuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    Czy mleko skondensowane ma być ugotowane w postaci karmelu czy płynne?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 lat temu
      Asiu płynne, prostu z puszki. Nic nie gotujemy ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia23 · 11 lat temu
    Następny Pani przepis trafił do mojego zeszytu. Za pierwszym razem dodałam to co miałam w domu czyli wyłuskane fistaszki. Wyszło za słodkie ( ale mąż zjadł z przyjemnością). Za drugim uprażyłam i solidnie posoliłam ziarenka słonecznika. PYCHA!!! Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję.Dziękuję i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    miłka · 11 lat temu
    Witam. Jestem Pani fanką :) i mam pytania.
    czy gatunek dyni ma znaczenie?
    kiedy ciasto jest upieczone, metoda patyczka się sprawdza?
    czy wypada to ciasto podać na urodzinach, czy ma raczej domowy charakter.Pozdrawiam serdecznie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 lat temu
      Dynia dowolna. Ja użyłam Hokkaido. Nie sprawdzałam patyczkiem. Piekłam 45min i obserwowałam kokos. (Po tym czasie ładnie się przyrumienił). Trzymałabym się przepisu. Jeśli kokos będzie się za szybko rumienił, nałożyłabym folię aluminiową z góry.
      Na urodziny możesz je podać (jako dodatkowe ciasto, bo główne to powinno być raczej jakieś tortowe lub z kremem).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 11 lat temu
    Ciekawy przepis, ciasto wygląda bardzo ładnie i 'zdrowo' ;) Na pewno wypróbuję, szczególnie że dynia pojawiła się już na osiedlowym targowisku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalka · 11 lat temu
    Jeżeli ciasto smakuje tak, jak wygląda to jestem pewna, że można się od niego uzależnić! ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gin · 11 lat temu
    O mniam, to mi się podoba :) Zapisuję przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 11 lat temu
    Czy mozna pominac wiorki kokosowe
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 lat temu
      Tak, można.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        saanka · 7 lat temu
        A czym zastąpić mleko skondensowane?