
Szybkie i proste ciasto marmurkowe o delikatnej nucie marcepanu, łączy w sobie jasne i kakaowe warstwy tworzące apetyczny, marmurkowy wzór. Z wierzchu oprószone cukrem pudrem - prosto, klasycznie i pysznie.
To idealna propozycja na każdą okazję: sprawdzi się zarówno na domowe spotkania przy kawie, jak i na rodzinne przyjęcia, pikniki czy poczęstunek dla dzieci. Jego przygotowanie jest szybkie i nieskomplikowane.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto ucierane:
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masy marcepanowej, temperatura pokojowa
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej, opcjonalnie
- 2 kropelki aromatu migdałowego, opcjonalnie
- szczypta soli
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 220 ml mleka (200 ml do całego ciasta + 20 ml do kakaowego), temperatura pokojowa
- 40 g kakao
Do posypania:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać.
- Masę marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Startą masę marcepanową, masło, cukier, ekstrakt waniliowy, aromat migdałowy oraz szczyptę soli przełożyć do misy miksera i ucierać na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę.

- Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po jednym jajku, robiąc spore odstępy po każdym dodaniu.
- Dodać mąkę z proszkiem oraz 200 ml mleka i krótko wymieszać robotem kuchennym na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.

- Gotową masę podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao oraz pozostałe 20 ml mleka i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
- Jasne ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na jasnym cieście rozłożyć kakaowe ciasto.

- Za pomocą widelca zrobić marmurkowy wzór, przeciągając masę od dołu do góry i wykonując ruchy spiralne. Wyrównać wierzch ciasta szpatułką lub tylną stroną łyżki.

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół (lub termoobieg 160°C).
- Upieczone ciasto wyjąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: Na podstawie przepisu z magazynu: "Deine Küche", REWE.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
