Marmurkowe ciasto marcepanowe

Napisz komentarz
Marmurkowe ciasto marcepanowe

Szybkie i proste ciasto marmurkowe o delikatnej nucie marcepanu, łączy w sobie jasne i kakaowe warstwy tworzące apetyczny, marmurkowy wzór. Z wierzchu oprószone cukrem pudrem - prosto, klasycznie i pysznie.

To idealna propozycja na każdą okazję: sprawdzi się zarówno na domowe spotkania przy kawie, jak i na rodzinne przyjęcia, pikniki czy poczęstunek dla dzieci. Jego przygotowanie jest szybkie i nieskomplikowane.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto ucierane:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masy marcepanowej, temperatura pokojowa
  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej, opcjonalnie
  • 2 kropelki aromatu migdałowego, opcjonalnie
  • szczypta soli
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 220 ml mleka (200 ml do całego ciasta + 20 ml do kakaowego), temperatura pokojowa
  • 40 g kakao

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać.
  3. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Startą masę marcepanową, masło, cukier, ekstrakt waniliowy, aromat migdałowy oraz szczyptę soli przełożyć do misy miksera i ucierać na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę.

2

  1. Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po jednym jajku, robiąc spore odstępy po każdym dodaniu.
  2. Dodać mąkę z proszkiem oraz 200 ml mleka i krótko wymieszać robotem kuchennym na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.

3

  1. Gotową masę podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao oraz pozostałe 20 ml mleka i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
  2. Jasne ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na jasnym cieście rozłożyć kakaowe ciasto.

4

  1. Za pomocą widelca zrobić marmurkowy wzór, przeciągając masę od dołu do góry i wykonując ruchy spiralne. Wyrównać wierzch ciasta szpatułką lub tylną stroną łyżki.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół (lub termoobieg 160°C).
  2. Upieczone ciasto wyjąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Źródło: Na podstawie przepisu z magazynu: "Deine Küche", REWE.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Marmurkowe ciasto marcepanowe Marmurkowe ciasto marcepanowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!