Krajanka budyniowo- jabłkowa

66 Komentarzy

krajanka budyniowo- jabłkowa

To drugie ciasto, które upiekłam mężowi do pracy na urodziny. Wybrałam ciasto bardzo proste i „neutralne”, składające się z ciasta ucieranego, budyniu, jabłek i bitej śmietany. Chyba mało, kto nie lubi takiego ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • 60ml oleju
  • 60ml wody
  • 150g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 60g cukru
  • ½ litra soku jabłkowego
  • 3 jabłka

Dodatkowo:

  • ½ litra słodkiej śmietany 30- 36%
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.  
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
  5. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  7. Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
  8. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu.
  9. Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
  10. Śmietanę ubić i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.

Przepis pochodzi z tej strony, autor: altbaerli, „Schnitte- Altbaerli”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

krajanka budyniowo- jabłkowakrajanka budyniowo- jabłkowa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AniaL · 2 lat temu
    Proste i lekkie ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Witam, mam pytanie czy pieczemy w 180 stopniach góra dół czy z termoobiegiem? :) Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Grzałka góra- dół, jeśli nie jest podane inaczej ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        magda · 5 lat temu
        dziękuje, zrobiłam ciacho w niedziele pyszne jest i szybko się je robi ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 7 lat temu
    Ciasto pyszne, rozpływa się w ustach. Nie zmieniałam w przepisie nic, wychodzi super. Bardzo dobrze się kroi. Jak dla mnie, same plusy - szybkie, niedrogie i zbiera same pozytywne opinie wśród gości. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 8 lat temu
    Pani Joasiu, proszę wybaczyć pytanie jeżeli było niezasadne, jednak nigdy nie piekłam ciasta z olejem w składzie; a że do wszystkiego co nowe i nieznane podchodze z lekkim ale należytym dystansem; pomyślałam, iż masło będzie lepszym rozwiązaniem niż olej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Izabelo[/b] oj nie wiem. Piekłam dzisiaj właśnie krajankę rabarbarową na tym samych cieście, ale użyłam oleju. Jaki jest sens zamiany oleju na masło?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 8 lat temu
    Witam, czy olej w cieście mogę zastąpić roztopionym masłem? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 8 lat temu
    upiekłam na święta - PYCHOTA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 9 lat temu
    Boskie ciacho... normalnie rozpływa się w ustach :) Często robię ciasta z jabłkami a to robiłam dzisiaj pierwszy raz i jem już 4 kawałek :) Polecam gorąco :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Iwono[/b] będąc ostrożnym poczekałabym jednak, aż ciasto ostygnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 9 lat temu
    Witam pani Joanno właśnie robię krajankę budyniowo-jabłkową i mam pytanie czy mogę wyłożyć budyń na jeszcze ciepłe ciasto. Pozdrawiam Iwona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Aniu[/b] tak, możesz tak zrobić.Budyń możesz ugotować na soku o dowolnym smaku i dodać inne owoce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AniaK · 9 lat temu
    Zastanawia mnie czy wyszłaby zamiana budyniu i soku na truskawkowy i analogicznie jabłek na pokrojone truskawki. Czy nie wpłynie to za bardzo na jakość masy budyniowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Natalio[/b] śmietanę możesz wyłożyć dzień wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Pani Joanno czy bitą śmietanę można położyć na ciasto dzień przed podaniem czy lepiej tego samego dnia kiedy chcę je podać? To moje pierwsze ciasto pieczone i nie mam doświadczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Kkamyk[/b] ja ubijam śmietanę zawsze na sztywno. Nie zauważyłam, żeby śmietana odchodziła. Może dlatego, że zastygła masa budyniowa jest dość śliska. Nie bardzo mogę coś doradzić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kkamyk17 · 10 lat temu
    Witam. Robiłam tę krajankę już kilka razy i za każdym razem wychodziła wspaniale. Jedyne pytanie jakie mam dotyczy śmietany. Podczas krojenia ubita śmietana często odchodzi mi z ciasta. Nie wiem czy ubijałam ją za długo? Moja śmietana jest sztywna ale jeszcze dość puszysta zanim wykładam ją na ciasto. Może powinna być bardziej "lana"?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 10 lat temu
    Wspaniałe ciasto.łatwe i delikatne.Polecam i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Ewo[/b] tak. Najlepiej, żeby było chłodne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Czy ciasto należy wystudzić przed wylaniem budyniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 10 lat temu
    Ciasto jest przepyszne, polecam dawno nie jadłam tak dobrego jabłecznika!