To drugie ciasto, które upiekłam mężowi do pracy na urodziny. Wybrałam ciasto bardzo proste i „neutralne”, składające się z ciasta ucieranego, budyniu, jabłek i bitej śmietany. Chyba mało, kto nie lubi takiego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
120g cukru
3 jajka
60ml oleju
60ml wody
150g mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
60g cukru
½ litra soku jabłkowego
3 jabłka
Dodatkowo:
½ litra słodkiej śmietany 30- 36%
cynamon
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu.
Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.
Przepis pochodzi z tej strony, autor: altbaerli, „Schnitte- Altbaerli”.
Ciasto pyszne, rozpływa się w ustach. Nie zmieniałam w przepisie nic, wychodzi super. Bardzo dobrze się kroi. Jak dla mnie, same plusy - szybkie, niedrogie i zbiera same pozytywne opinie wśród gości. Polecam
Pani Joasiu, proszę wybaczyć pytanie jeżeli było niezasadne, jednak nigdy nie piekłam ciasta z olejem w składzie; a że do wszystkiego co nowe i nieznane podchodze z lekkim ale należytym dystansem; pomyślałam, iż masło będzie lepszym rozwiązaniem niż olej
[b]Izabelo[/b] oj nie wiem. Piekłam dzisiaj właśnie krajankę rabarbarową na tym samych cieście, ale użyłam oleju. Jaki jest sens zamiany oleju na masło?
Boskie ciacho... normalnie rozpływa się w ustach :) Często robię ciasta z jabłkami a to robiłam dzisiaj pierwszy raz i jem już 4 kawałek :) Polecam gorąco :)
Zastanawia mnie czy wyszłaby zamiana budyniu i soku na truskawkowy i analogicznie jabłek na pokrojone truskawki. Czy nie wpłynie to za bardzo na jakość masy budyniowej?
Pani Joanno czy bitą śmietanę można położyć na ciasto dzień przed podaniem czy lepiej tego samego dnia kiedy chcę je podać? To moje pierwsze ciasto pieczone i nie mam doświadczenia
[b]Kkamyk[/b] ja ubijam śmietanę zawsze na sztywno. Nie zauważyłam, żeby śmietana odchodziła. Może dlatego, że zastygła masa budyniowa jest dość śliska. Nie bardzo mogę coś doradzić.
Witam. Robiłam tę krajankę już kilka razy i za każdym razem wychodziła wspaniale. Jedyne pytanie jakie mam dotyczy śmietany. Podczas krojenia ubita śmietana często odchodzi mi z ciasta. Nie wiem czy ubijałam ją za długo? Moja śmietana jest sztywna ale jeszcze dość puszysta zanim wykładam ją na ciasto. Może powinna być bardziej "lana"?