Dyniowa zebra (low carb, keto)

Babka dyniowa zebra
w stylu niskowęglowodanowym to super wilgotne, aromatyczne ciasto z dodatkiem puree z dyni Hokkaido i mąki migdałowej. Ta pięknie wyglądająca babka w paski jest osłodzona erytrytolem, dzięki czemu ma niską zawartość węglowodanów. Długo zachowuje świeżość, świetnie nadaje się do mrożenia, a dodatkowo można ozdobić ją polewą czekoladową, by podkreślić jej smak i wygląd.
Makro ciasta (1 z 10 kawałków): 268 kcal, B: 7,7g, T: 23,5g, W: 4,7g (W netto: 1,5g).
Składniki na formę keksową o wymiarach ok. 20 x 11 cm:
Ciasto dyniowe:
- 200 g puree z dyni Hokkaido (według przepisu: "Puree z dyni"), w temperaturze pokojowej
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 g erytrytolu
- 50 g masła
- 200 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąka migdałowa nieodtłuszczona)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
- ⅓ łyżeczki mielonych goździków
- ⅓ mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mleka, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady gorzkiej (70%- 85% zawartości kakao)
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o wymiarach ok. 20 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować puree z dyni Hokkaido według przepisu: "Puree z dyni" i odważyć 200 g.

- Masło roztopić. Odstawić do przestudzenia.
- W misce wymieszać trzepaczką zmielone, blanszowane migdały z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem, goździkami, kardamonem i szczyptą soli. Odstawić na bok.
- Całe jajka z erytrytolem ubijać robotem kuchennym/ mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę.

- Nie przerywając miksowania, wlewać cienkim strumieniem chłodne masło.
- Zmniejszyć obroty na średnie i dodawać stopniowo puree z dyni, po jednej łyżce.

- Wyłączyć mikser, dodać suche składniki z miski i delikatnie wymieszać trzepaczką lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.

- Około ⅓ ciasta przełożyć do innej miski. Dodać kakao i mleko, a następnie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.

- Do przygotowanej formy wykładać na przemian raz jasne, raz kakaowe ciasto.



- Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka ok. 55 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (na szynie poniżej połowy piekarnika).
- Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż ciasto będzie lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Gdy polewa ostygnie i lekko zgęstnieje, polać nią ciasto.
Uwaga:
- Zamiast pojedynczych przypraw można użyć łącznie ok. 2 łyżeczek gotowej przyprawy do piernika lub po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika (lub przyprawy dyniowej typu "Pumpkin Spice").
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 10 |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni |

Odsłon: 43
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!