Dyniowa zebra (low carb, keto)

Napisz komentarz
Dyniowa zebra (low carb, keto)

Babka dyniowa zebra

w stylu niskowęglowodanowym to super wilgotne, aromatyczne ciasto z dodatkiem puree z dyni Hokkaido i mąki migdałowej. Ta pięknie wyglądająca babka w paski jest osłodzona erytrytolem, dzięki czemu ma niską zawartość węglowodanów. Długo zachowuje świeżość, świetnie nadaje się do mrożenia, a dodatkowo można ozdobić ją polewą czekoladową, by podkreślić jej smak i wygląd.

Makro ciasta (1 z 10 kawałków): 268 kcal, B: 7,7g, T: 23,5g, W: 4,7g (W netto: 1,5g).

Składniki na formę keksową o wymiarach ok. 20 x 11 cm:

Ciasto dyniowe:

  • 200 g puree z dyni Hokkaido (według przepisu: "Puree z dyni"), w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g erytrytolu
  • 50 g masła
  • 200 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąka migdałowa nieodtłuszczona)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
  • ⅓ łyżeczki mielonych goździków
  • ⅓ mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka, temperatura pokojowa

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady gorzkiej (70%- 85% zawartości kakao)
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o wymiarach ok. 20 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować puree z dyni Hokkaido według przepisu: "Puree z dyni" i odważyć 200 g.

2

  1. Masło roztopić. Odstawić do przestudzenia.
  2. W misce wymieszać trzepaczką zmielone, blanszowane migdały z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem, goździkami, kardamonem i szczyptą soli. Odstawić na bok.
  3. Całe jajka z erytrytolem ubijać robotem kuchennym/ mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę.

3

  1. Nie przerywając miksowania, wlewać cienkim strumieniem chłodne masło.
  2. Zmniejszyć obroty na średnie i dodawać stopniowo puree z dyni, po jednej łyżce.

4

  1. Wyłączyć mikser, dodać suche składniki z miski i delikatnie wymieszać trzepaczką lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.

5

  1. Około ⅓ ciasta przełożyć do innej miski. Dodać kakao i mleko, a następnie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.

6

  1. Do przygotowanej formy wykładać na przemian raz jasne, raz kakaowe ciasto.

7

8

9

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka ok. 55 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (na szynie poniżej połowy piekarnika).
  2. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż ciasto będzie lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Gdy polewa ostygnie i lekko zgęstnieje, polać nią ciasto.

Uwaga:

  • Zamiast pojedynczych przypraw można użyć łącznie ok. 2 łyżeczek gotowej przyprawy do piernika lub po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika (lub przyprawy dyniowej typu "Pumpkin Spice").
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Dyniowa zebra (low carb, keto) Dyniowa zebra (low carb, keto)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!