Sernikobrownie z dynią


Sernikobrownie z dynią
to połączenie intensywnie czekoladowego brownie i delikatnej, kremowej masy serowo- dyniowej. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, z jesiennym akcentem i proste w przygotowaniu.
Brownie możesz przygotować w dwóch wersjach - bez mąki lub z jej dodatkiem. Bez mąki jest wyjątkowo kremowe, jak rozgrzana czekolada - miękkie, rozpływające się w ustach i bezglutenowe. (Na zdjęciach widać właśnie brownie bez mąki - delikatne i wilgotne). Po schłodzeniu w lodówce zyskuje stabilną konsystencję. Jeśli jednak dodasz mąkę, uzyskasz klasyczne, bardziej zwarte brownie. Wybierz wersję, którą lubisz najbardziej - albo spróbuj obu i zdecyduj, która zostanie Twoim faworytem.
Warstwa serowo- dyniowa z przyprawami korzennymi nadaje deserowi jesiennego charakteru i cudownego aromatu. Użycie gęstego serka kremowego typu Philadelphia i puree z dyni Hokkaido sprawia, że nie trzeba dodawać mąki ani budyniu w proszku. Wystarczy jajko i odrobina masła, by uzyskać idealnie kremową konsystencję.
Składniki na formę kwadratową (o boku dna ok. 21- 24 cm):
Ciasto brownie:
- 350 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej, opcjonalnie
Dyniowa masa serowa:
- 200 g serka kremowego typu Philadelphia (w zastępstwie serka mascarpone), temperatura pokojowa
- 50 g masła, temperatura pokojowa
- 150 g puree z dyni Hokkaido (według przepisu: "Puree z dyni"), temperatura pokojowa
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 30 g cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o boku ok. 21- 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki formy. Odstawić na bok.
- Przygotować puree z dyni według przepisu: "Puree z dyni" i odważyć 150 g.
- Przygotować brownie: Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
- W międzyczasie przygotować dyniową masę serową: Do osobnej miski przełożyć serek kremowy, miękkie masło, puree z dyni Hokkaido, jajko, cukier i przyprawy. Zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na bok.
- Dokończyć przygotowanie ciasta brownie: Całe jajka ubijać z cukrem przez ok. 5 minut na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo wlewać przestudzoną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie, jeśli chcesz uzyskać bardziej klasyczne brownie, wmieszać delikatnie szpatułką mąkę.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Dyniową masę serową rozłożyć na brownie.
- Łyżką lub widelcem wykonać marmurkowy wzór - przeciągając od dołu do góry, kolistymi ruchami. Następnie wyrównać powierzchnię ciasta, np. tylną stroną łyżki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne brownie wyjąć z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można je od razu pokroić lub schłodzić w lodówce, jeśli ma być bardziej zwarte.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!