Sernikobrownie z dynią

Napisz komentarz
Sernikobrownie z dynią

Sernikobrownie z dynią

to połączenie intensywnie czekoladowego brownie i delikatnej, kremowej masy serowo- dyniowej. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, z jesiennym akcentem i proste w przygotowaniu.

Brownie możesz przygotować w dwóch wersjach - bez mąki lub z jej dodatkiem. Bez mąki jest wyjątkowo kremowe, jak rozgrzana czekolada - miękkie, rozpływające się w ustach i bezglutenowe. (Na zdjęciach widać właśnie brownie bez mąki - delikatne i wilgotne). Po schłodzeniu w lodówce zyskuje stabilną konsystencję. Jeśli jednak dodasz mąkę, uzyskasz klasyczne, bardziej zwarte brownie. Wybierz wersję, którą lubisz najbardziej - albo spróbuj obu i zdecyduj, która zostanie Twoim faworytem.

Warstwa serowo- dyniowa z przyprawami korzennymi nadaje deserowi jesiennego charakteru i cudownego aromatu. Użycie gęstego serka kremowego typu Philadelphia i puree z dyni Hokkaido sprawia, że nie trzeba dodawać mąki ani budyniu w proszku. Wystarczy jajko i odrobina masła, by uzyskać idealnie kremową konsystencję.

Składniki na formę kwadratową (o boku dna ok. 21- 24 cm):

Ciasto brownie:

  • 350 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej, opcjonalnie

Dyniowa masa serowa:

  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia (w zastępstwie serka mascarpone), temperatura pokojowa
  • 50 g masła, temperatura pokojowa
  • 150 g puree z dyni Hokkaido (według przepisu: "Puree z dyni"), temperatura pokojowa
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 30 g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o boku ok. 21- 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki formy. Odstawić na bok.
  2. Przygotować puree z dyni według przepisu: "Puree z dyni" i odważyć 150 g.

2

  1. Przygotować brownie: Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
  2. W międzyczasie przygotować dyniową masę serową: Do osobnej miski przełożyć serek kremowy, miękkie masło, puree z dyni Hokkaido, jajko, cukier i przyprawy. Zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na bok.

4

  1. Dokończyć przygotowanie ciasta brownie: Całe jajka ubijać z cukrem przez ok. 5 minut na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo wlewać przestudzoną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie, jeśli chcesz uzyskać bardziej klasyczne brownie, wmieszać delikatnie szpatułką mąkę.

3

5

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  2. Dyniową masę serową rozłożyć na brownie.

6

  1. Łyżką lub widelcem wykonać marmurkowy wzór - przeciągając od dołu do góry, kolistymi ruchami. Następnie wyrównać powierzchnię ciasta, np. tylną stroną łyżki.

7

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

9

  1. Chłodne brownie wyjąć z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można je od razu pokroić lub schłodzić w lodówce, jeśli ma być bardziej zwarte.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernikobrownie z dynią Sernikobrownie z dynią Sernikobrownie z dynią
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!