Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).
Uwagi:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).
Przepis jest tak prosty, a wy pytacie o jakieś bzdury, robię ten makowiec od 3 lat i nie wymaga żadnych pytań, można dodać do masy makowej znacznie więcej miodu zamiast cukru, skórkę pomarańczową i mamy gotowy przepis, ja słodzę modem aż jest wystarczająco słodki, tyle w temacie.
Super przepis na ciasto drożdżowe. Ja do masy makowej dodaję 3 utarte na kogiel mogiel żółtka. Mak mielę 3 razy dodając trochę cukru, odliczając od podanej ilości. Zmieniam też proporcję cukru na 3 łyżki miodu. Super też opisany proces pieczenia. Uszanowanie.
Ja od razu włożyłam do piekarnika po uformowaniu, tylko że zostawiłam trochę miejsca w papierze żeby ciasto lekko wyrosło, około 2 cm z obu stron. Makowce wyszły genialne.
Robiłam ciasto z suchych drożdży. Źle zinternalizowalam przepis, dopiero po komentarzach zauważyłam że przy suchych drożdżach pominąć etap robienia zaczynu. Zrobiłam zaczyn z suchymi drożdżami.. czy makowiec może się nie udać? Konsystencja ciasta była trochę inna niż zwyczajne drożdżowe ciasto.po upieczeniu czuje inny zapach niż zazwyczaj, jakby nieudane wyróżnienie ciasta, bardzo intensywnie czuć drożdże.. Czy to oznaka że ciasto nie wyszło ? W smaku jest praktycznie w porządku , ale czuć taki lekko drożdżowo posmak z goryczą. Bardzo proszę o poradę.
Widocznie za dużo drożdży. Tutaj przelicznik stosowany jest dwa do jednego. Ja stosuję trzy do jednego. Zaczyn z suchych drożdży też może być. Nie powinno zrobić różnicy.
Przymierzam się zrobić makowiec z tego przepisu ale mam pytanie. Ile taki makowiec może postać,gdzie go przechowywać . Mozna to np tydzień wcześniej zrobić i trzymać w lodówce?
Te makowce są rewelacyjne do zamrożenia. Robię tak 3lata. Pieke dużo wcześniej i zamrażam w papierze owinięte w folie. (Mam duży zamrażalnik;)) przed wigilia rozmrażony wrzucam na chwile do piekarnika i lekko ciepły lukruje. Smakuje jak swiezo upieczony. Polecam ten sposób jak macie miejsce w zamrażalniku, by ukrócić sobie czas przygotowania w święta:)