Makowiec zawijany

496 Komentarzy
Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Składniki na 3 makowce:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 40 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant*)
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku (w ziarenkach lub zmielonego)
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3- 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.

3

4

5

6

7

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Uwagi:

  • * W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
  • Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
  • Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

3 makowce

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany Makowiec zawijany
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 lat temu
    Najlepszy  makowiec 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafał · 2 lat temu
    Przepis jest tak prosty, a wy pytacie o jakieś bzdury, robię ten makowiec od 3 lat i nie wymaga żadnych pytań, można dodać do masy makowej znacznie więcej miodu zamiast cukru, skórkę pomarańczową i mamy gotowy przepis, ja słodzę modem aż jest wystarczająco słodki, tyle w temacie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jodo · 2 lat temu
    Witam chcialabym upiec ale tylko jeden nie az 3 😁  taki wiekszy czy polowe skladnikow mam uzyc?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Wyszedł  idealnie. Polecam. Bardzo dobry przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Od kilku lat robię makowce według tego przepisu.Zawsze wychodzą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 2 lat temu
    Super przepis na ciasto drożdżowe. Ja do masy makowej dodaję 3 utarte na kogiel mogiel żółtka. Mak mielę 3 razy dodając trochę cukru, odliczając od podanej ilości. Zmieniam też proporcję cukru na 3 łyżki miodu. Super też opisany proces pieczenia. Uszanowanie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Czy uformowane makowce nie powinny wyrosnąć przed pieczeniem? Z góry dziękuję za odpowiedź. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sysia · 2 lat temu
      Ja od razu włożyłam do piekarnika po uformowaniu, tylko że zostawiłam trochę miejsca w papierze żeby ciasto lekko wyrosło, około 2 cm z obu stron. Makowce wyszły genialne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Robiłam ciasto z suchych drożdży. Źle zinternalizowalam przepis, dopiero po komentarzach zauważyłam że przy suchych drożdżach pominąć etap robienia zaczynu. Zrobiłam zaczyn z suchymi drożdżami.. czy makowiec może się nie udać? Konsystencja ciasta była trochę inna niż zwyczajne drożdżowe ciasto.po upieczeniu czuje inny zapach niż zazwyczaj, jakby nieudane wyróżnienie ciasta, bardzo intensywnie czuć drożdże.. Czy to oznaka że ciasto nie wyszło ? W smaku jest praktycznie w porządku , ale czuć taki lekko drożdżowo posmak z goryczą. Bardzo proszę o poradę. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dziadzia · 2 lat temu
      Widocznie za dużo drożdży. Tutaj przelicznik stosowany jest dwa do jednego. Ja stosuję  trzy do jednego. Zaczyn z suchych drożdży też może być. Nie powinno zrobić różnicy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janina Kubieniec Kuków · 2 lat temu
    Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 2 lat temu
    Od 3 lat robię makowiec tylko z tego przepisu. Właśnie czekam aż ciasto wyrośnie ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pk · 2 lat temu
    Robiłem z ziomkami na gotowaniu wyszedl 5/5 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Chcę po raz  pierwszy zrobić makowce które uwielbiam, ale do pieczenia nie mam daru. Masz filmik aby mi się udało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Dziękuję za ten przepis. Wracam do niego od dwóch albo trzech lat ❤️ uwielbiam go!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 2 lat temu
      Witam.Mam pytanie po co dodaje się alkohol i czy można go pominąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    To jest po prostu niebo w gębie.  Jeszcze ciepły i zaczyna znikać. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Samanta · 2 lat temu
    Przymierzam się zrobić makowiec z tego przepisu ale mam pytanie. Ile taki makowiec może postać,gdzie go przechowywać . Mozna to np tydzień wcześniej zrobić i trzymać w lodówce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tydzień wcześniej można go upiec i zamrozić. Po rozmrożeniu jest super. Potem tylko go polukrować i gotowe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Andzia · 2 lat temu
      2 tygodnie w lodówce i był super, ale piekłam dzień przed Wigilią i to było takie dojadanie pozostałości
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darek · 2 lat temu
    Dziś robię pierwszy raz zobaczymy co wyjdzie😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 2 lat temu
    Jaki typ mąki trzeba użyć? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Jeżeli chcę użyć zmielonego maku to ile gramów powinnam kupić żeby było zgodnie z 500g tego do zmielenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    Pychota! Moje wnuki go uwielbiają :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 2 lat temu
    Te makowce są rewelacyjne do zamrożenia. Robię tak 3lata. Pieke dużo wcześniej i zamrażam w papierze owinięte w folie. (Mam duży zamrażalnik;)) przed wigilia rozmrażony wrzucam na chwile do piekarnika i lekko ciepły lukruje. Smakuje jak swiezo upieczony. Polecam ten sposób jak macie miejsce w zamrażalniku, by ukrócić sobie czas przygotowania w święta:)