Chałka

561 Komentarzy
Chałka

Drożdżowa chałka z kruszonką. Zwykła, puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka. Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją grubym cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki. Polecam na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz na Wielkanoc. Możecie do ciasta dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Zapach unoszący się w kuchni będzie obłędny.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typu 630)
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki zagnieść. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  6. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).

2

  1. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

3

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
  3. Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Naczynie miksujące umyć i osuszyć. Przygotować kruszonkę: Do naczynia miksującego przełożyć mąkę, cukier i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 10s./ obr. 6.
  5. Kruszonkę wstawić do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  7. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
  8. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chałka Chałka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 4 lat temu
    Najlepszy przepis ! Wyszła mega i sąsiadka zadowolona bo to specjalnie dla niej piekłam 🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Chałka jest super. Kilka razy już robiona i zawsze b.miekka i długo świeża. Mam jednak pytanko. Czy macie jakis patent na to by w pieczeniu nie rozłaziła sie na boki tylko rosła w góre? Pieklam juz w keksówce ale wyszła z formy i uformowała się na czapkę kucharza, w duzej formi rozłazi sie i kromki sa małe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 4 lat temu
      Ja robię 2 małe właśnie w małych keksowkach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Dzień dobry! 😊 Chałkę robimy bardzo często, bo jest przepyszna i tak się zastanawiam czy ten przepis nada się również na drożdżówki z nadzieniem typu nutella lub marmolada?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 4 lat temu
    I zdjęcie upieczonej :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 4 lat temu
    Dzisiaj upiekłam chałkę, wyszła przepyszna, super przepis, bardzo łatwy. Dodałam tylko rodzynki . Polecam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Zawsze unikałam ciast drożdżowych, bo wydawały mi się być trudne. Ale dzięki temu przepisowi moje obawy zostały rozwiane. Chałka wyszła rewelacyjnie i jest bardzo smaczna. Serdecznie polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Super łatwy i szybki przepis. Piekę już drugi raz, za pierwszym nie został nawet malutki okruszek. Pycha 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolinq · 4 lat temu
    Przepyszna, poszła na raz, zostały okruszki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Zrobiłam z podwójnej porcji (bałam się, że będzie mało 😜) Porcja wyszła gigantyczna(!), ale nie zmarnuje się żaden okruszek.Przepis super, zmodyfikowałam tylko dodanie masła, nie doczekałam się żeby zmiękło więc roztopiłam i dodałam po wstępnym wyrobieniu.Proporcja idealna, ciasto wychodzi elastyczne i nie klei się do rąk podczas zaplatania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Wygląda pięknie 😍 Czy taką chałkę można posłodzić miodem zamiast cukrem? Jeśli tak, to ile gram/ łyżek miodu? Chciałabym, żeby mój 14 miesięczny syn też mógł zjeść a nie podaję mu cukru. Dziękuję za odpowiedź ❤️🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 4 lat temu
    Najlepszy przepis na świecie! Dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzka · 4 lat temu
    Robiłam pierwszy raz i wyszla rewelacyjna a mistrzem drożdżowych wypieków nie jestem. Polecam gorąco ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Wyszła przepyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Vera · 4 lat temu
    Przecuuudowny przepis! Polecam. Chałka GIGANT.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Można dodać rodzynki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 4 lat temu
    Przepis wyszedł wyśmienicie z taka pomocnica nie mogło się nie udać :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majka · 4 lat temu
    Ciasto ładnie pracuje, tylko zamiast dodawać miękkie masło roztopiłam je i dodałam dopiero na koniec, aby nie osłabiać glutenu zawartego w mące
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 4 lat temu
    Wyszedł mi zakalecCzy to przez to ze drożdże były stare? Myślałam ze drożdże się nie starzeją. Proszę o pomoc.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Drożdże nie mogą być stare. Na zdjęciu ciasto jest niewyrośnięte. Na pewno to było przyczyną. Na drożdżach powinna być data ważności.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Andrzej · 4 lat temu
        Drożdże można też sparzyć zbyt gorącym mlekiem i wtedy nie wyrosną. Przepis elegancki można modyfikować pod swoje upodobania. Robię warkocz cynamonowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 4 lat temu
    Chałka wyszła przepyszna! Robiłam z podwójnej porcji ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Piekę średnio raz w tygodniu. Po prostu pycha 😉