Lekka, słodka beza chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Pokryta jest lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Dekorujemy ją świeżymi owocami sezonowymi.
Składniki na bezę powinny mieć temperaturę pokojową, a składniki na krem powinny być prosto z lodówki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy ok. 22 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać ocet i skrobię i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
Ubitą pianę nałożyć na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć. Na środku zrobić lekkie wgłębienie na krem. Ozdobić brzegi, przeciągając łyżką od dołu do góry.
Bezę wstawić do piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 120°C i piec ok. 15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 100°C i piec co najmniej 3 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku. (Proszę obserwować bezę. Temperatura pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).
Chłodną bezę położyć na paterę, ściągając papier z dołu.
Przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Zacząć od niskich obrotów miksera, stopniowo je zwiększając, aby śmietana nie chlapała). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Krem wyłożyć delikatnie na bezę. Udekorować owocami.
Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Pavlovą najlepiej zjeść w dzień przygotowania.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
9 miesięcy temu
A tak wyglądała
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
9 miesięcy temu
Zrobiłam, jest pyszna, jedyne co mam wrażenie, że zbyt krótko suszyłam, bo po 5h w środku jakby podeszła wodą, normalnie był płyn. Następnym razem przytrzymam ją dłużej. Może z 15 min? Jak sprawdzić czy jest dopieczona?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 miesięcy temu
Do końca się nie sprawdzi. Musi być skorupka z zewnątrz, a czy od spodu też jest skorupka to wyjdzie dopiero, jak beza ostygnie i ściągniemy papier. Ja piekę bezę na szynie poniżej połowy w piekarniku i dół jest upieczona po tym czasie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elżbieta·
2 lat temu
Robiłam bezę pierwszy raz i wyszła cudowna, dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Piękna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kama·
2 lat temu
Jaja mają być w temperaturze pokojowej czy z lodówki ???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Najlepiej o temperaturze pokojowej, ale prosto z lodówki też mogą być, jak się wcześniej nie wyciągnęło 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
2 lat temu
Wyszła cudowna !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
2 lat temu
Piekarnik nastawiamy na góra-dół +termoobieg, czy sam termoobieg?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Piekę na samym termoobiegu (nawet nie mam takiej fukcji kombinowanej u siebie 😉 ).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łukasz·
2 lat temu
Na dzień kobiet dla Żony
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angel·
2 lat temu
Moze byc ocet spirytusowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Może być, również sok z cytryny, albo ocet jabłkowy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renia·
3 lat temu
Witam. A jeśli chciałabym zamiast 1 dużej zrobić 4 mniejsze okręgi na jednej blaszce to ile czasu należy je piec? Również tyle samo??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela Dymart·
3 lat temu
Udała się ! Zrobiłam przyjemność Solenizantowi - amatorowi tego ciasta. Dzięki za przepis !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania ·
3 lat temu
Nie mam termoobiegu w piekarniku. Czy beza wyjdzie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak z ustawieniami góra- dół, tylko później jak jest 100 stopni to dałabym 110.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
3 lat temu
Beza wyszła trochę lepka z wierzchu, a spód strasznie mokry. Za krótko się piekła czy jest jakaś inna przyczyna tego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, za krótko.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ika·
3 lat temu
Może być też za szybko dodawany cukier - kolejną łyżke dajemy gdy poprzednia na pewno jest już dobrze ubita z kremem. Inaczej cukier zaczyna się rozpuszczać i wycieka lepki płyn
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
3 lat temu
Najlepsza robię ja już z 6 raz i zawsze się udaje (ok) (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika ·
4 lat temu
🔥 🔥
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
4 lat temu
Dziękuję za ten przepis :D To moja druga beza, ale pierwsza udana ;-) wyszła idealna, dokładnie tak jak sobie wyobrażałam bezę 💖💗💕
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata ·
4 lat temu
Do Pavlovej przybierałam się chyba z rok 😂😅. Szukałam i szukałam idealnego przepisu, posiłkując się komentarzami innych. Ten przepis pobił resztę 😁. Dziś zrobiłam po raz pierwszy na urodziny męża. Wyszła obłędnie: krucha z zewnątrz, w środku puszysta. Nie opadła. Smakowała obłędnie 😍. Goście również zadowoleni 😁 Dzięki za genialny przepis 💕💕
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Piękna :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łukasz·
4 lat temu
WOW! wielkie dzięki za ten przepis. Robiłem bezę milion razy w życiu, ale z tego przepisu wyszła po prostu idealna! Po raz pierwszy udało mi się uzyskać idealną masą (surową) oraz po raz pierwszy podczas suszenia beza mi nie opadła i nie popękała! Jedyne co zmieniłem to lekko proporcje - 4 białka L i 250g cukru pudru :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
4 lat temu
Czy upieczona beza moze czekac na przełożenie kremem 3 dni? Upieklam w niedziele, potrzebuje na środe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
4 lat temu
Zrobiłam pierwszy raz, a wyszło super. Kształt trochę nie wyszedł, ale na szczęście karmel nie wypłynął spod bezy i wszystkim smakuje. 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
AK·
4 lat temu
Witam serdecznie. Tort Pavlova zrobiłam po raz pierwszy, beza wyszła wspaniale :) Wzystkim smakowało :D