Pavlova z kremem mascarpone

44 Komentarzy
Pavlova z kremem mascarpone

Lekka, słodka beza chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Pokryta jest lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Dekorujemy ją świeżymi owocami sezonowymi.

Składniki na bezę powinny mieć temperaturę pokojową, a składniki na krem powinny być prosto z lodówki.

https://www.youtube.com/watch?v=fTSlaFcDwmg

Składniki:

Beza:

  • 6 białek (z jajek M)
  • 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Krem z serka mascarpone:

  • 125 g serka mascarpone
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji:

  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy ok. 22 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać ocet i skrobię i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  4. Ubitą pianę nałożyć na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć. Na środku zrobić lekkie wgłębienie na krem. Ozdobić brzegi, przeciągając łyżką od dołu do góry.
  5. Bezę wstawić do piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 120°C i piec ok. 15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 100°C i piec co najmniej 3 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku. (Proszę obserwować bezę. Temperatura pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).
  6. Chłodną bezę położyć na paterę, ściągając papier z dołu.
  7. Przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Zacząć od niskich obrotów miksera, stopniowo je zwiększając, aby śmietana nie chlapała). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  8. Krem wyłożyć delikatnie na bezę. Udekorować owocami.
  9. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Pavlovą najlepiej zjeść w dzień przygotowania.

Kuchnia:

Australijska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Pavlova z kremem mascarpone Pavlova z kremem mascarpone Pavlova z kremem mascarpone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 1 lat temu
    Robiłam bezę pierwszy raz i wyszła cudowna, dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kama · 1 lat temu
    Jaja mają być w temperaturze pokojowej czy z lodówki ???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Najlepiej o temperaturze pokojowej, ale prosto z lodówki też mogą być, jak się wcześniej nie wyciągnęło 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 1 lat temu
    Wyszła cudowna ! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Piekarnik nastawiamy na góra-dół +termoobieg, czy sam termoobieg? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Piekę na samym termoobiegu (nawet nie mam takiej fukcji kombinowanej u siebie 😉 ).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 1 lat temu
    Na dzień kobiet dla Żony
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angel · 1 lat temu
    Moze byc ocet spirytusowy? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renia · 2 lat temu
    Witam. A jeśli chciałabym zamiast 1 dużej zrobić 4 mniejsze okręgi na jednej blaszce to ile czasu należy je piec? Również tyle samo??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela Dymart · 2 lat temu
    Udała się ! Zrobiłam przyjemność Solenizantowi - amatorowi tego ciasta. Dzięki za przepis !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Nie mam termoobiegu w piekarniku. Czy beza wyjdzie ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak z ustawieniami góra- dół, tylko później jak jest 100 stopni to dałabym 110.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Beza wyszła trochę lepka z wierzchu, a spód strasznie mokry. Za krótko się piekła czy jest jakaś inna przyczyna tego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, za krótko.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ika · 2 lat temu
      Może być też za szybko dodawany cukier - kolejną łyżke dajemy gdy poprzednia na pewno jest już dobrze ubita z kremem. Inaczej cukier zaczyna się rozpuszczać i wycieka lepki płyn
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Najlepsza robię ja już z 6 raz i zawsze się udaje (ok) (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    🔥 🔥
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 lat temu
    Dziękuję za ten przepis :D To moja druga beza, ale pierwsza udana ;-) wyszła idealna, dokładnie tak jak sobie wyobrażałam bezę 💖💗💕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Do Pavlovej przybierałam się chyba z rok 😂😅. Szukałam i szukałam idealnego przepisu, posiłkując się komentarzami innych. Ten przepis pobił resztę 😁. Dziś zrobiłam po raz pierwszy na urodziny męża. Wyszła obłędnie: krucha z zewnątrz, w środku puszysta. Nie opadła. Smakowała obłędnie 😍. Goście również zadowoleni 😁 Dzięki za genialny przepis 💕💕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 3 lat temu
    WOW! wielkie dzięki za ten przepis. Robiłem bezę milion razy w życiu, ale z tego przepisu wyszła po prostu idealna! Po raz pierwszy udało mi się uzyskać idealną masą (surową) oraz po raz pierwszy podczas suszenia beza mi nie opadła i nie popękała! Jedyne co zmieniłem to lekko proporcje - 4 białka L i 250g cukru pudru :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    Czy upieczona beza moze czekac na przełożenie kremem 3 dni? Upieklam w niedziele, potrzebuje na środe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Zrobiłam pierwszy raz, a wyszło super. Kształt trochę nie wyszedł, ale na szczęście karmel nie wypłynął spod bezy i wszystkim smakuje. 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AK · 3 lat temu
    Witam serdecznie. Tort Pavlova zrobiłam po raz pierwszy, beza wyszła wspaniale :) Wzystkim smakowało :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    Zrobilam beze z 9 białek i dałam 450g cukru, podzielilam na 2 placki , ile czasu je piec?tez 3 godziny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      To zależy od grubości i wielkości tych placków. Koło dwóch godzin może. Jak chcesz mieć piankowe w środku, to obserwuj bezy i jak po stuknięciu palcem w bezę będzie twarda i stabilna to ma dość ;) To tak na oko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 3 lat temu
    Witam serdecznie. Mam pytanie co do kremu. Jaki krem można zrobić do bezy , żeby nie był słodki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Henryk · 3 lat temu
      Dodać Lemon Curd i będzie kwaśno-słodki. Serek Mascarpone pomniejszony o ilość lemon curd.